Fra redaksjonen, Ukategorisert

Uke 39. Waaf

Hans Olav Arnesen      |      24/09/2012

Hans Olav Arnesen. lite bilde.JPGDet islamske fellesskapet, ummaen, har vist noen av sine beste og verste sider i uken som har vært. Det har vært voldelige opptøyer og en pakistansk jernbaneminister har utlovet en belønning til den som dreper produsenten bak filmen ”Muslimenes uskyld”. Det har likevel også vært mye å glede seg over. I Norge arrangerte Islamsk råd Norge en inkluderende og rolig markering på Youngstorget som tok avstand fra både krenkelser av Profeten, og de voldelige reaksjonene som har funnet sted i muslimske land, og islamske diasporamiljøer i Vesten.

I Libya, landet hvor de mest brutale reaksjonene på filmen fant sted, har vi også vært vitne til et oppgjør mot salafi-jihadistene som var ansvarlig for angrepene på amerikanske diplomater. En folkemengde jaget salafimilitsen ut av sitt hovedkvarter i Benghazi, og viste med det at de ikke vil la Libya havne i ekstremistenes klør.

Denne uken skal vi få se andre positive sider ved islam. Vi skal blant annet lese om islamsk veldedighet, waqf, som er en tradisjon for uegennyttig innsats for samfunnet og ens medmennesker.

En annen god nyhet er at det store islamske kunstsenteret i Louvre ble gjenåpnet den 22. september. Religioner.no skal denne uken på besøk til den tusen kvadratmeter store samlingen av ulike kunstobjekter, hentet fra nesten fjorten hundre år med islamsk sivilisasjon. Islamsk kunst har et unikt særpreg preget av et tidvis meget strengt overholdt billedforbud. Muslimske kunstnere har funnet kreative måter å kompensere for disse begrensningene på gjennom blant annet kalligrafi, arabesker og geometriske mønstre.

Et lite kunstverk var også den røde rosen jeg fikk i gave av en ung, muslimsk pike under markeringen på Youngstorget. Det er alltid hyggelig å få blomster, men, kanskje i likhet med menn flest, er jeg ikke riktig sikker på hva man skal gjøre med dem. Det syntes derfor som en god idé å gi den videre og skåre noen romantiske poeng hos min bedre halvdel.

Det fungerte riktig godt inntil jeg samvittighetsfullt fortalte at jeg ikke hadde kjøpt den til henne, men selv fått den i gave. Nå har jeg lært at ærlighet har sin pris og at det er uklokt å bryte prinsippet om aldri å gi en gave videre. Om noen har noen forslag til hvordan man gjør slikt godt igjen er jeg lutter øre?

Hans Olav Arnesen, redaktør i Religioner.no

Flott rose og en flott gave, men også en kilde til problemer

 , , ,