Fra redaksjonen, Ukategorisert

Uke 42. Mormonerpresident?

Hans Olav Arnesen      |      15/10/2012

Hans Olav Arnesen. lite bilde.JPGKan USA få sin første ikke-kristne president? Det kan vi kanskje få en pekepinn på alt på tirsdag. Vinner Romney også denne debatten kan alt skje. Dersom Obama går seirende ut av denne debatten ser det muligens dårlig ut for mormoneren Romney.

Hvorvidt mormonere bør regnes som kristne eller ikke avhenger av hvem man spør. En mormoner vil naturligvis si han er kristen. Et knapt flertall av amerikanere mener derimot de ikke er det, ifølge en undersøkelse fra PEW Research Center som ble publisert i januar. Størst er skepsisen fra evangeliske kristne. Dette skyldes både læremessige avvik og mormonernes ekstrakanoniske tekster, fremfor alt Mormons bok.

Den amerikanske valgkampen har så langt vært relativt sivilisert. Ikke desto mindre har begge sider tatt i bruk internett for å spre skjemmende informasjon om hverandre, for eksempel gjennom YouTube-videoer. Et klipp som viser Mitt Romney som, i en tale for amerikanske næringslivstopper, sier at 47 % av landets befolkning ikke betaler skatt og lever på resten, har vært til stor skade for ham. Et klipp av Obama som først hyller den omstridte pastoren Jeremiah Wright, og deretter tar avstand fra ham, har blitt brukt mot den sittende presidenten.

Religion har ikke spilt så stor rolle i den amerikanske valgkampen som man kanskje kunne forvente i år. I Pakistan er situasjonen en helt annen. Situasjonen for den 14 år gamle pakistanske bloggeren Malala Yousfuzai var lenge kritisk etter at hun ble skutt av talibanere forrige uke, men hun ser nå ut til å klare seg. Hennes ”forbrytelse” var å stille seg kritisk til religiøs ekstremisme og støtte jenters rett til skolegang.

Slikt er vi heldigvis forskånet fra her hjemme. Ikke desto mindre dukker det opp noen pussige konflikter også her. Debatten mellom alternativbehandlere og skeptikere har vært ganske intens de siste ukene. Ikke minst skyldes dette fjernsynsprogrammet Folkeopplysningen. Nå har det kommet frem at fremtredende livssynshumanister og skeptikere har blitt utsatt for en oppfinnsom form for sabotasje. Deres meningsmotstandere har benyttet seg av muligheten til å rapportere innlegg skrevet av skeptikere på Facebook som støtende. Når tilstrekkelig mange gjør dette synes det som om Facebook nærmest mekanisk fjerner disse innleggene. Det er et langt stykke fra denne typen facebooksabotasje til å skyte sine meningsmotstandere, men det viser likevel at i religion og kjærlighet, eller kanskje livssyn og kjærlighet, er mye tillatt. Også i Norge.

Hans Olav Arnesen, redaktør for Religioner.no

 , ,