Fra redaksjonen, Ukategorisert

Uke 48. Messereligion

Hans Olav Arnesen      |      26/11/2012

Hans Olav Arnesen. lite bilde.JPGDen store alternativmessen i Lillestrøm går av stabelen neste helg. Det arrangeres en rekke ulike alternativmesser rundt omkring i landet, året rundt, men ingen like store som messen i Skedsmos hovedstad. Til sammen trekker alternativmessene omkring 100 000 besøkende i året. Den store alternativmessen er altså ikke bare det største arrangementet innenfor alternativmiljøet i Norge. Det er også en av de største årlige begivenhetene i det religiøse Norge i sin alminnelighet.

Nå vil sikkert mange av dem som står på stand eller holder foredrag på alternativmessen betakke seg for å bli kalt religiøse. For religionsvitere er de likevel utvilsomt nettopp det. Også for dem som har religion som sitt fagområde er Den store alternativmessen noe av et høydepunkt. Blant annet kommer religionshistoriestudenter fra Universitetet i Oslo til å dra mannsterke til messen for å benytte seg av mulighetene til å observere en slik massiv konsentrasjon av ulike nyåndelige forestillinger og praksisformer.

De nyåndelige er likevel ikke alene på messen. Mange organiserte religioner er også representert. Ikke minst har mange kristne menigheter sett verdien av å være tilstede på et sted hvor søkende og åpne mennesker stimler sammen i tusenvis. Finnes det et bedre sted å fiske sjeler? De karismatiske menighetene tilbyr også helbredelse. Et visst konkurransefortrinn har de og. Ettersom de får finansiert sin stand fra menigheten behøver de nemlig ikke kreve penger for helbredelsen, i motsetning til deres alternative motstykker.

En annen gruppe som helt sikkert kommer til å være på alternativmessen er skeptikerne. De anser kirlianfotografier, spådomskunster og krystaller for renspikket visvas, men nettopp derfor er messen uimotståelig også for dem. Er man skeptiker er det selvfølgelig viktig å holde seg oppdatert på de mest outrerte alternative behandlingsformene. Det siste halvåret har vært preget av sterk kritikk av både klarsynthet, spiritisme og alternativmedisin i mediene. Besøkstallene til årets store messe vil kanskje kunne si noe om hvorvidt denne offensiven fra det skeptiske miljøet har hatt noen effekt. Vi tviler på om det vil komme færre mennesker på årets messe. Vi kommer i hvert fall til å være der. Selv hundre eteriske lysvesenhester ville ikke kunne holde oss borte fra dette koldtbordet av lekkerbiskener fra det åndelige og religiøse Norge.

Hans Olav Arnesen, redaktør i Religioner.no