Aktuelt

Forfatter overfalt av konspirasjonsteoretiker

religioner      |      11/12/2017

Forfatteren av boken KonspiraNorge ble fredag kveld angrepet av en konspirasjonsteoretiker.

Av Hans Olav Arnesen

Mange konspirasjonsteoretikere har lagt John Færseth for hat, men her poserer Færseth sammen med en smilende Hans Gaarder (til venstre) som ikke hadde noe med overfallet å gjøre. Anledningen var en demonstrasjon utenfor Stortinget mot såkalte chemtrails. Foto: Knut Dæhli

Forfatter og frilansjournalist John Færseth ble overfalt på et utested i Oslo fredag kveld. Færseth, som blant annet har skrevet flere artikler for Religioner.no, beskriver forløpet for hendelsen på denne måten.

– Jeg hadde vært på avisen Utrops julebord og dro deretter til Misfornøyelsens bar og hadde det svært hyggelig. Plutselig kommer en fyr bort til meg og begynner å legge ut om ting han har lest om meg på nettet, på sider som Xiando. Han er tydelig ute etter å plage meg.

Færseth ber ham så på kraftfullt vis om å ha seg vekk. Det neste han husker er at et glass blir smelt inn i ansiktet hans, at folk på stedet hjelper ham, og at han ender opp på legevakten.

Færseth forteller at han ikke har noen tidligere kjennskap til overfallsmannen, men har likevel en forklaring på både trakasseringen og overfallet.

– Jeg har blitt involvert i konspirasjonsteoriene, forteller Færseth. – Jeg har blitt utpekt som illuminatiagent, jødeagent, frimureragent, hvitvasker av Israel og hvitvasker av nazismen.

John Færseth er en av Norges fremste eksperter på konspirasjonsteorier så vel som på miljøene hvor slik tenkning er utbredt. Han er forfatter av boken KonspiraNorge, og holder foredrag om konspirasjonstenkning over hele landet.

Færseth har lenge advart mot voldspotensialet slike miljøer kan romme. Han mener fredagens overfall er et bevis på at denne faren er reell.

– Her ser vi hva som skjer når folk tar disse ideene på alvor, sier John Færseth.

Færseth forteller videre at han er rystet av angrepet, men at han ikke vil la det styre livet og arbeidet hans.

Færseth har anmeldt forholdet

Religioner.no-artikler:

 , , , ,

Responses

 1. Didrik Søderlind says:

  desember 11th, 2017 at 10:16 (#)

  Vi som kritiserer dette tankegodset må dessverre regne med en flom av hat og hets. Jeg har heldigvis ikke vært utsatt for vold, men plaging på byen kjenner jeg godt til.

 2. Halvard Hårklau says:

  desember 11th, 2017 at 13:24 (#)

  Fra jeg ble klar over hvor ille det står til i det konspirasjonsteoretiske landskapet, har jeg fryktet at slike og verre ting kunne skje. Og når folk faktisk tror på noen av de verste konspirasjonsteoriene, som i mange tilfeller får nazistenes herjinger til å blekne om teoriene skulle stemme (samtidig som de gjerne benekter Holocaust), er det ikke vanskelig å forstå at noen av dem mener at vold er legitimt. Heldigvis synes flertallet av typiske konspirasjonsteoretikere å være fredelige mennesker, men det er jo nok at èn ikke er det for at helvete skal være løs – og de fleste, kanskje alle, terrorister er også «inspirert» av konspirasjonsteorier. Dette gjelder også Breivik.

  Da jeg ble klar over hva disse folka faktisk tror på – enten det er chemtrails (f.eks. som «depopulasjonsteknikk»), 911, jøde/frimurer/illuminatikonspirasjonsteori, vaksinekonspirasjonsteori, barnevernkonspirasjonsteori, men også eruabiakonspirasjonsteori og mye annet rart – og i forsøk på å argumentere ble møtt med at jeg i beste fall var en nyttig idiot, men like sannsynlig en betalt lakei, for ett eller flere av de ledende konspirasjonsforetakene (Illuminati/cia/vatikanet/kulturmarxistene og you name it), kom jeg til at dette er folk jeg helst ikke vil at skal vite hvor jeg bor, hvor jeg jobber og hvem jeg er i slekt med – noen er også for syke til at politiet vil ha dem, samtidig som de er for friske til at psykiatrien kan ta dem i forvaring. Det er dermed tidsinnstilte bomber som går løs.

 3. Per Knutsen says:

  desember 13th, 2017 at 06:19 (#)

  Kan jeg bare få spørre om en ting siden vi er inne på en side som dreier seg om religioner. Hvordan tolker du hendelsen beskrevet i Andre Mosebok 14,21-23 da Moses delte rødehavet «Da rakte Moses hånden ut over sjøen, og Herren sendte en sterk østavind som blåste hele natten, så vannet drev bort, og det tørre land kom fram. Vannet skilte seg, og israelittene gikk tvers igjennom sjøen på tørre bunnen, mens vannet stod som en mur på begge sider.» Hvordan ser du sannsynligheten i forhold til hvilken teknikk Moses tok i bruk i dette dilemmaet? Er du enig at for ikke troende så kan dette virke litt ko ko, og at troende som er overbevist om at Moses klarte dette kunststykket selv om han hadde hjelp av vinden trygt kan klassifiseres som konspirasjonsteoretikere av ikke troende? Synes du beviset beskrevet i Moseboken holder vann? Eller har troende imunitet mot å bli stemplet som konspirasjonteoretikere? Det har jo gått endel liv tapt grunnet religion opp gjennom årene og har vel ikke avtatt i noen særlig grad i dagens samfunn, så jeg bare lurer på om disse er kategorisk med de som du nevner som «noen er også for syke til at politiet vil ha dem, samtidig som de er for friske til at psykiatrien kan ta dem i forvaring. Det er dermed tidsinnstilte bomber som går løs.»?

 4. Halvard Hårklau says:

  desember 13th, 2017 at 12:51 (#)

  Hva vil du med dette spørsmålet? Selvfølgelig kan man være religiøs uten å tro på disse beretningene – eller i beste fall tolke dem symbolsk. Og i Norge idag er det vel de ferreste kristne som tar slike ting bokstavelig – men dessverre har vi en merkbar innflytelse fra amerikanskje evangelister i Bibelbeltet, og det er klart at den antivitenskapelige holdningen som følger med dette gir grunn til bekymring.

  Når det gjelder tidsinnstilte bomber, jeg gjentar at heldigvis er de aller fleste konspirasjonsteoretikere fredelige mennesker – men noen er det ikke, og disse kan lage helvete; et verre helvete enn å slå til noen på byn med et ølglass. Å sammenligne disse med religiøse fanatikere er ikke feil, mener jeg; den urokkelige klokketroen på at «de vet noe», at de har «gjennomskuet verden» eller lignende, samt det harde skillet mellom oss «sheeple» og «de opplyste» har på mange måter fellestrekke med religiøs sekterisme. Jeg har også drøftet dette med folk som har klart å komme seg ut fra konspirasjosnteoretiske miljøer og deres snevre gruppetenkning: De omtaler det som å ha kommet fri fra en sekt – og opplever også utstøtelse og noen ganger direkte sjikane fra tidligere venner.

 5. Halvard Hårklau says:

  desember 13th, 2017 at 12:55 (#)

  Og for å presisere: «… jeg gjentar at heldigvis er de aller fleste konspirasjonsteoretikere fredelige mennesker ..» Dette gjelder også flertallet av religiøse fundamentalister, heldigvis. Men når det gjelder religiøst motivert terrorisme tror jeg vi alltid finner begrunnelser i konspirasjonsteorier. F.eks. har helsearbeidere som arbeider med vaksinasjon blitt drept av islamister som tror vaksinene er et komplott for å ødelegge fruktbarheten til muslimer.

 6. Karl Bedding says:

  desember 11th, 2017 at 14:05 (#)

  Nå forventer jeg at andre konspirasjonsteoretikere står frem og tar avstand fra angrep på «ikketroende».
  Eller, strengt tatt forventer jeg vel egentlig ikke det. Det er et sykdomstegn at noen faktisk blir angrepet
  for å ha skrevet bøker.

 7. Kjell Erik Midtgård says:

  desember 14th, 2017 at 20:52 (#)

  I am on it Karl Bedding, finn kommentaren min….

 8. Didrik Søderlind says:

  desember 11th, 2017 at 17:00 (#)

  Det er veldig fint at konspirasjonsfolket selv viser frem hvor sjarmerende de er.

 9. Kai Westergaard says:

  desember 11th, 2017 at 17:48 (#)

  Kommentarer som inneholder usaklige personangrep og lignende vil bli slettet uten varsel. Vi forventer at de som kommenterer på Religioner.no’s kommentarfelt forholder seg saklig til temaene som diskuteres. Kort sagt, at man spiller ballen ikke mannen.

  Med vennlig hilsen
  Kai Westergaard, debattredaktør i Religioner.no

 10. Geir Hongrø says:

  desember 11th, 2017 at 18:02 (#)

  Dette er jo det miljøet som visstnok utgjør den største innenlandske terrortrusselen i USA. De har langt flere hendelser fra konspirasjonsmiljøet enn fra f.eks. islamister eller «vanlige» høyreekstremister. Disse idéene er faktisk farlige.

 11. Per Knutsen says:

  desember 13th, 2017 at 05:37 (#)

  Det var en intressant påstand: «Dette er jo det miljøet som «visstnok» utgjør den største innenlandske terrortrusselen i USA.» Synes du ikke begrepet «visstnok» i en såpass alvorlig beskyldning som «den største innenlandske terrortrusselen i USA» kan være det en kan karakterisere som en konspirasjonteori? Men siden du fortsetter med: «De har langt flere hendelser fra konspirasjonsmiljøet enn fra f.eks. islamister eller «vanlige» høyreekstremister. Disse idéene er faktisk farlige.» her vil jeg tolke det dit hen at du ikke har problemer med å dokumentere denne påstanden og siden jeg synes dette utsagnet var såpass intressant vil jeg være takknemlig om du kunne delt dokumentasjon du åpenbart sitter på for å ha kommet frem til denne konklusjonen?

 12. Øivind Bergh says:

  desember 13th, 2017 at 17:11 (#)

  Amerikansk innenlandsk terrorisme er et langt lerret å bleke, ikke minst fordi våpenkulturen er den den er. Kombinasjonen våpen og skrudd virkelighetsoppfatning, ofte koblet til rasisme, fører til mye vondt. Merk at det er mer enn en type skrudd virkelighetsoppfatning med i denne statistikken. Denne artikkelen gir et innblikk i omfanget akkurat nå. Trenger du mer, fins det bra bøker om emnet.https://www.washingtonpost.com/world/national-security/fbi-investigating-1000-white-supremacist-domestic-terrorism-cases/2017/09/27/95abff24-a38b-11e7-ade1-76d061d56efa_story.html?utm_term=.e4810120be2b

 13. Hans Petter Nenseth says:

  desember 14th, 2017 at 01:49 (#)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_citizen_movement#U.S._government_responses

 14. Halvor (Raknes) says:

  desember 11th, 2017 at 19:01 (#)

  Som forfatter av artikkelen på det nedlagte nettstedet Xiandos om okkultisten, sjarlatanen og opportunisten John Færseth, tar jeg avstand fra denne form for mishagsytringer [var jeg flink nå…?].

  Det er meg helt likegyldig hvilke fortredeligheter Færseth møter på den brede vei, men mennesker som vil gjøre noe med ondskapen i verden kan bare oppnå resultater dersom de først jobber med seg selv og først deretter sindig og overlagt finner andre måter å la dette engasjementet få sitt utløp.

  FORBEHOLD: Med tanke på den voksende trenden vi ser fra blant annet Sverige, der pk-ekstremister, altså slike karakterer som Færseth, selv arrangerer, eller rett og slett finner på, slike trussel- og voldsepisoder, vil jeg overhode ikke utelukke at Færseth kan være troendes også til slikt. Selv om gjerningsbeskrivelsen vi får her synes å utelukke det i dette tilfellet.

 15. Didrik Søderlind says:

  desember 11th, 2017 at 20:54 (#)

  Til opplysning er Raknes en av hovedleverandørene av materialet angriperen refererte til. At Raknes sitter her og spekulerer i at John kan ljuge om dette er over enhver anstendighetsgrense. Men helt typisk for ham.

 16. Halvor (Raknes) says:

  desember 11th, 2017 at 21:34 (#)

  Her fortsetter du den samme faktaforvrengningen som Færseth selv har bedrevet i de ti årene siden Xiandos-artikkelen opprinnelig ble skrevet, nemlig at det er jeg som er opphavsmannen til de beskyldningene mot Færseth som framkommer der. Aldri har jeg sett Færseth angi realiteten, nemlig at jeg baserte meg på beksyldninger fra en annen person som allerede lå publisert på nettet.

  Og du fordreier også hva jeg skriver om at Færseth skulle ljuge om det som her har hendt. Som en hver som leser kommentaren du svarer på kan se selv så skriver jeg at han i dette tilfellet tydeligvis ikke ljuger.

 17. Didrik Søderlind says:

  desember 12th, 2017 at 11:34 (#)

  Enhver som kjenner vanlig norsk språkbruk kan se at gjennom formuleringer som «synes å utelukke» holder du likevel en åpning for at John lyver om dette.

  Gratulerer med forsøkene på å bli nazist, forresten.

 18. Halvor (Raknes) says:

  desember 12th, 2017 at 19:09 (#)

  jo, takk som byr. Har du ikke merket deg den bølgen vi er inne i hvor folk ikke lenger lar seg skremme av å bli stemplet som rasister, nazister, jødehatere og holocaustfornektere (for å nevne et lite knippe) men nå selv velger å sette seg inn i temaer de lenge har blitt henvist til å gulpe ned ferdig opptygde, offentlige godkjente versjoner av hva monstrene mener, sier, gjør og står for?

  Apropos digresjoner og ad hominem, stemmer påstandene Ingar Holst har kommet med gjentatte ganger om at du har en bakgrunn som pornoskuespiller? I så fall, hvilket kunstnernavn eller titler bør man søke på for å få ta en titt på denne karriereutstikkeren?

 19. Kai Westergaard says:

  desember 12th, 2017 at 20:26 (#)

  Minner om posten ovenfor, nazisme og porno har lite med saken å gjøre.

  Med vennlig hilsen
  Kai Erik Westergaard, debattredaktør i Religioner.no.

 20. Didrik Søderlind says:

  desember 12th, 2017 at 21:27 (#)

  Jeg har aldri vært pornoskuespiler. Men påstandene har skapt mye moro blant venner og bekjente, i likhet med mye annet miljøet ditt koker i hop av galimatias.

 21. Kai Westergaard says:

  desember 12th, 2017 at 20:38 (#)

  Fotograf er nå kreditert.

 22. John Færseth says:

  desember 12th, 2017 at 22:14 (#)

  Krudtaa: Fotografiet er eit sjølvie, som det heiter på nynorsk. Det er tatt av meg, og religioner.no bruker det med min fulle velsignelse.

 23. Gregers21 says:

  desember 13th, 2017 at 02:32 (#)

  Litt morsomt at denne episoden «viser hvor farlig» konspirasjonsteoretikere er. Mens det er helt ulovlig å generalisere med Islam. Artig observasjon. Og de fleste konspirasjonsteoretikere sitter vel på youtube eller ufo forum rundt omkring og er helt ufarlige.

 24. Didrik Søderlind says:

  desember 13th, 2017 at 07:43 (#)

  For folk som ikke måtte kjenne til Krudtaa fra før av, så handler denne teksten om ham og miljøet hans. Jeg foreslår å ikke ha for mye mat innabords før man leser den.

  Det er også helt utrolig at samtidig som han nekter for at et konspirasjonsmiljø fins, sitter han på Facebook og spekulerer i om angrepet på John er et stunt iscenesatt av meg.

  https://humanist.no/2017/10/kreftmobberne

 25. Tore B. Krudtaa says:

  desember 13th, 2017 at 14:00 (#)

  Er det fordi Søderlind sitter i styret i Religioner, at redaksjonen eller moderator ikke lar meg få komme til med tilsvar – til dette irrasjonelle svaret til Søderlind. Jeg svarte her for endel timer siden, men av en eller annen årsak er ikke svaret synlig.

 26. Kai Westergaard says:

  desember 13th, 2017 at 14:29 (#)

  Hei Tore!

  Dette kommer nok trolig av at du kanskje kommenterer som gjest i Disqus? Disqus tillater ikke auto godkjenning av kommentarer, de må derfor godkjennes manuelt.

  Med vennlig hilsen
  Kai Erik Westergaard

 27. Didrik Søderlind says:

  desember 13th, 2017 at 19:27 (#)

  Man kunne kanskje vurdere å blokkere Krudtaa fordi han har mobbet meg fordi jeg har kreft. På den annen side er han sin egen verste fiende, og jeg støtter Krudtaa i hans utrettelige kamp for å sverte Krudtaa. Han har jo allerede pådratt seg oppunder en million i gjeld etter sin berserkgang på nettet, og sånn som han eskalerer nå blir det nok for en ny rettssak.

 28. Hans Petter Nenseth says:

  desember 14th, 2017 at 01:53 (#)

  Det spør du om, som ikke tar fem flate øre or å ta opp telefonsamtaler i skjul for så å publisere dem uten tillatelse?

  🙂

 29. Kai Westergaard says:

  desember 14th, 2017 at 14:07 (#)

  Kommentarfeltet er nå stengt.