Aktuelt

Det er et ubehag forbundet med å snakke om religion i det offentlige rom

religioner      |      04/03/2018

Religionshistoriker Torkel Brekke er bekymret for at forskere og fagpersoner vil trekke seg unna den offentlige diskursen om religion.

Av Hans Olav Arnesen og Kai Erik Westergaard

Torkel Brekke er en av Norges fremste religionsvitenskapelige formidlere. Ikke bare har han mange års erfaring som foreleser, men har også skrevet flere bøker. I hovedsak faglitteratur, men også en roman. Han har dessuten vært aktiv i debatter og stilt opp i mengder av intervjuer og radioprogrammer. Hans siste bok, Faithonomics, vakte oppsikt langt utover religionsfaglige kretser, også internasjonalt.

Ifølge Brekke er det gode grunner til at ikke alle religionsvitere følger hans eksempel, men istedet kvier seg for å stille opp i media.

– Debattene hardner til. Det er faktisk mer ubehag forbundet med å gå ut og snakke om religion i det offentlige rom.

Det at religion har blitt et så betent tema gjør det kanskje likevel desto viktigere at religionsvitere deler av sin faglige kunnskap i offentligheten.

– Så dette med formidling og ansvar for å formidle fakta om religion, det er noe vi bør snakke om nå.

Prisen ved å delta i den offentlige diskursen om religion kan være høy, men hvilke følger vil det få dersom ekspertene innenfor fagfeltet i økende grad trekker seg unna?

Hva mener du? Har religionsforskere et ansvar for å delta i det offentlige ordskiftet om religion, uansett hvor mye det koster dem?

Mer om Torkel Brekke på Religioner.no:

Følg med på Religioner.no for mer om religionsvitenskapelig formidling fra noen av landets fremste formidlere. 

 , , ,