Aktuelt

Verdensberømt islamforsker anklaget for voldtekt

religioner      |      02/11/2017

Flere voldtektsanklager rettet mot Tariq Ramadan.

Tariq Ramadan. Foto: Joshua Sherurcij – Wikimedia Commons.

Av Hans Olav Arnesen

MeToo-kampanjen har fått skjeletter til å ramle ut av kjendisskapene. Særlig i Hollywood. Nå kan det se ut som om turen har kommet til akademia og religionsvitenskapen.

Tariq Ramadan har vært noe av en superstjerne, kanskje spesielt i venstreorienterte akademiske kretser. Han er mest kjent for sine forsøk på å finne en måte for muslimske diasporamiljøer i Vesten å leve i tråd med islam, men samtidig være fullt ut vestlige. Ramadan har besøkt Norge ved flere anledninger og vært på pensumlistene til norske studenter i religionsvitenskap.

Ikke alle har vært like begeistret for den sveitsiske Oxford-professoren. Flere har anklaget ham for å si én ting til sitt vestlige publikum, men noe helt annet til sitt muslimske. Han taler med andre ord med to tunger, ifølge kritikerne. Videre har det blitt hevdet at han hatt litt vel tette bånd til Det muslimske brorskap, organisasjonen som hans egyptiske bestefar, Hassan al-Banna, stiftet i 1928.

Nå er Ramadan rammet av en ganske annen type anklager, som fremstiller ham som et seksuelt rovdyr. De siste to ukene har tre ulike kvinner hevdet å ha blitt voldtatt av islamforskeren.

Det gjenstår å se hva disse anklagene vil lede til, men det var neppe til mye hjelp da Bernard Godard, som i en årrekke har vært ekspert på islamske spørsmål ved det franske innenriksdepartementet, uttrykte sin overraskelse på denne måten, ifølge L´obs.:

«At han hadde mange elskerinner, at han oppsøkte steder, at jentene ble brakt til hotellet da forelesningene hans var over, at han inviterte dem til å kle av seg, at noen gjorde motstand og at han kunne bli voldelig og aggressiv, ja, men jeg har aldri hørt om voldtekter, jeg er lamslått.»

Tariq Ramadan har på Facebook avvist anklagene som en konspirasjon for å sverte ham, og gjort det klart at han vil fremme et søksmål om ærekrenkelse.

Religioner.no-lenker:

Lenker:

 , , , ,

One response to “Verdensberømt islamforsker anklaget for voldtekt”

  1. Laila-Johanne Kveldro says:

    Viktig å avdekke seksuelle overgrep og maktmisbruk i alle miljøer. Jeg stusser imidlertid litt over formuleringen” seksuelt rovdyr”. Er voldtektsmenn seksuelle rovdyr? I tilfelle, kan vi få en forklaring? Har aldri sett denne formuleringen i tilknytning til overgrep og voldtekt før, ikke fra seriøst hold. Hva er grunnen til slik begrepsbruk, er muslimske overgripere mer “rovdyr” enn andre? Er det redaksjonens språkvalg, eller hvor kommer det fra. Ville tenke at forskningsorienterte medier hadde bedre kontroll på ordvalg. Rovdyr er såvidt jeg kjenner til dyr som agerer (og dreper) i samsvar med sin natur, som altså agerer ut fra naturgitte forutsetninger.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.