Kort og godt

“Djesus Uncrossed” – grov blasfemi eller uskyldig humor?

Hans Olav Arnesen      |      19/02/2013

Er det morsomt å fremstille Jesus som en hevnende drapsmann som fremfor å vende det andre kinn hugger hodet av sine banemenn? Eller er det dypt krenkende?

Av Hans Olav Arnesen

djesus_uncrossed

Bilde fra juksetraileren “Djesus Uncrossed”.

Er det en grense for hva man bør tillate seg å spøke med? For de mest iherdige forsvarere av ytringsfriheten vil svaret helt sikkert være et prinsipielt nei, men i praksis er  trolig svaret likevel ofte ja. Likevel er det ingen dristig påstand å hevde at grensene for hva man kan drive gjøn med har flyttet seg langt de siste tiårene. Spesielt når det gjelder seksuelle grovheter er det få tabuer igjen å bryte, men religion er likevel et mer ømtålig tema. Det kan være flere årsaker til det. Kanskje har noen komikere kvaler med å gjøre narr av det hellige og såre de troende, men det kan også være mer egoistiske grunner til å ta hensyn til religiøse sensibiliteter. Dersom religiøse miljøer blir tilstrekkelig krenket kan de bli til alvorlig bry på flere måter, ikke minst fordi de som regel er godt organiserte, og ofte har betydelige ressurser til sin rådighet.

Dersom religionen man krenker er islam må man i tillegg tenke på militante islamister som ved flere anledninger vist seg å være villig til å ty til vold, eller ihvertfall trusler om vold. Det franske satiremagasinet Charlie Hebdo ble brannbombet i 2011 etter å ha trykket humoristiske tegninger av Muhammed. Også den amerikanske animasjonsserien South Park utløste sterke reaksjoner blant muslimer da Muhammed, riktignok ikledd en bjørnedrakt, dukket opp i en episode.  Bostedsadressen til serieskaperne, Trey Parker og Matt Stone, ble lagt ut på en radikal muslimsk nettside med en antydning om at de kom til å ende som den myrdede nederlandske filmskaperen Theo van Gogh. Tospannet Parker og Stone har forøvrig krenket omtrent alle tenkelige religioner på ulike tidspunkt, og har endog laget en Broadway-musikal, en svært vellykket sådan, om Mormons bok.

South Park har likevel vært noe av et blasfemisk unntak på amerikanske fjernsynsskjermer. Men kanskje er det iferd med å endre seg? Det tradisjonsrike underholdningsprogrammet Saturday Night Live har levert til dels frisk underholdning siden 1975. En lang rekke kjente skuespiller har funnet veien til rampelyset gjennom programmet, slik som John Belushi, Dan Akroyd, Chevy Chase, Eddie Murphy. Mike Myers, Adam Sandler og Chris Rock. Selv om humoren har blitt grovere med årene, ikke minst gjennom spinoffproduksjonen The Lonely Island, så har religionen inntil nylig fått være noenlunde i fred. Og det er kanskje ikke så rart.

I 1992 fikk SNL nemlig føle på kroppen hva det kan medføre å krenke religiøse følelser. Den irske sangerinnen Sinead O´Connor hadde en gjesteopptreden hvor hun skulle synge Bob Marley sangen “War”. Uten å informere redaksjonen på forhånd endret hun en del av teksten slik at den lød; “fight child abuse” og rev i stykker et bilde av pave Johannes Paul II på direktesendt TV. Resultatet ble en storm av protester og store demonstrasjoner utenfor bygningen hvor SNL-redaksjonen holdt til.

Nå kan det likevel synes som om Saturday Night Live-redaksjonen har glemt hvor ille det kan gå når man krenker folks religiøse følelser. Den katolske kirkes overhode har de igjen spøkt med, men de har også klart å gjøre narr av en person som står enda høyere enn paven i det katolske hierarkiet, nemlig Jesus. Måten de har gjort det på er ved å lage en juksetrailer. Det vil si en video som gir seg ut for å være en forsmak på en kommende film. Det er likevel aldri meningen å produsere filmen. I stedet er “Djesus Uncrossed”, som juksetraileren heter, en parodi på Quentin Tarantinos film “Django Unchained” som fremdeles går på norske kinoer. I tillegg inneholder traileren referanser til andre Tarantino-filmer som “Unglorious Bastards” og “Pulp Fiction.” I Djesus Uncrossed vender Jesus, eller Djesus, tilbake fra de døde, men ikke som menneskehetens frelser. Istedet har han kommet tilbake for å hevne seg på sine plageånder. Guds sønn ender opp med å drepe en lang rekke romere og såvel som Pontius Pilatus, Herodes og selvfølgelig Judas, en ubevæpnet og tryglende sådan.

 

Kanskje kan dette minne litt om Monthy Pythons klassiker “Life of Brian” fra 1979. Denne filmen ble forbudt i flere land, blant annet Norge og Irland, fordi den ble ansett som blasfemisk. Likevel handlet ikke Life of Brian om Jesus, og det kristne budskapet fikk stort sett stå i fred. I Djesus Uncrossed er det ingen tvil om at det er Messias som er hovedpersonen, han bærer endog et kors på ryggen mens han hugger ned romere med samuraisverdet sitt, eller skyter dem ned med automatvåpen. Og Djesus har et budskap om hevn og blodig gjengjeldelse som står stikk i strid med budskapet i evangeliene.

Er dette uskyldig moro man bør tåle i vår tid? Innslaget reiser ihvertfall interessante spørsmål. Har noe skjedd i USA ettersom et anerkjent underholdningsprogram nå våger å lage en slik video? Er det generelt mer akseptabelt eller risikofritt å drive gjøn med kristendommen enn med eksempelvis islam? Hva mener forøvrig muslimer om at en av deres profeter blir fremstilt på denne måten? Er det ikke verre når et stort selskap som NBC gjør narr av Jesus enn at en svindeldømt kopter lager en krenkende amatørfilm om Muhammed, hvor skuespillerne ikke engang er klar over at filmen handler om Profeten?

Hva mener du? Er juksetraileren krenkende?


 

Religioner.no lenker: 

Lenker: 

Andre juksetrailere:

 

 

 

 

 

 , , , , , ,