Aktuelt

Det er størrelsen det kommer an på

Hans Olav Arnesen      |      22/10/2010

Størrelsen er ikke uten betydning når det gjelder religiøse statuer.

Av Hans Olav Arnesen

Kristus forløseren i Rio de Janeiro

Christo Redentor, eller Kristus forløseren som står på en fjelltopp utenfor Rio de Janeiro er kan hende det tjuende århundrets mest berømte kunstverk. Jesusskulpturen ble oppført i 1931, til minne om 100 årsjubileet for frigjøringen fra Portugal og er hele 30 meter høy. I tillegg står den på en 7 meter høy sokkel. Skulpturen veier, ifølge Store norske leksikon om lag 1000 tonn, og rommer et kapell med plass til circa 15o mennesker. Statuen har blitt et varemerke på Rio de Janeiro, og er kjent over hele verden.

Denne suksessen har inspirert innbyggerne i den polske byen Swiebodzin, nær den tyske grensen, til å oppføre en enda større statue. Ifølge The Telegraph skal statuen være hele 33 meter høy, stå på en 16 meter høy haug og ha en 2 meter høy krone på hodet. Motivet skal være, foruten å vise takknemlighet til Gud, å trekke turister til byen, og vi får bare ønske polakkene lykke til i konkurransen med Rio, både med hensyn til Kristus-statuer og turisme.

 

Kolossen på Rhodos- Sidney Barclay 1880

Det finnes store skulpturer også i andre religioner. Et av antikkens syv underverk var den berømte Kolossen på Rhodos. Den over 30 meter høye statuen av solguden Helios var reist circa 280 f.Kr. til minne om at byen med samme navn som øya hadde lykkes i å utholde en beleiring. Statuen kollapset som følge av et jordskjelv i 226 f.Kr. og borgerne våget ikke gjenreise den ettersom det ble sagt at de hadde krenket Helios. Restene etter statuen ble likevel liggende og imponere reisende inntil muslimske arabere erobret øya i det syvende århundret e.Kr. og solgte bronsestatuen som skrapmetall.

Guden med apeansikt- Hanuman

Hinduismen er også en religion som er glad i skulpturer, i motsetning til eksempelvis islam og jødedommen. De kan også bli meget store, og den største statuen av guden Hanuman, rager hele 41 meter over bakken og står i Paritala, Andra Pradesh, India.

Det er likevel ingen frittstående, religiøse skulpturer som kan konkurrere med buddhismens gigantstatuer. Mange husker sikkert Buddha-statuene som ble sprengt i luften av Taliban, men de var av en forholdsvis beskjeden størrelse sammenlignet med de største statuene tilegnet denne religionsstifteren. Ushiku Amidha Buddha, en av de største statuene, står i Japan og er hele 100 meter høy. Den største statuen står likevel i Lushan i kina. Inkluderer man fundamentet rager den hele 125 meter over bakken, ifølge Wikipedia.

 Selv om buddhismen er suverene hva angår størrelse er det likevel en annen, kortlivet, statue som er den underligste kjempeskulpturen. I 1990 dukket det med ett opp en skremmende gigantstatue av en mann i noe som lignet en pavedrakt, med septer og krone, og med lysende øyne. Skulpturen var en 33 meter høy avbildning av guruen, Gilbert Boudin, eller den kosmoplanetariske Messias, som han likte å kalle seg.

Religionsstifteren, som tross sin påståtte udødelighet omkom av kreft i 1998, slapp å bli vitne til at statuen hans ble revet. Aumistene, sekten hans, hadde nemlig glemt å søke om byggetillatelse.  Franske myndigheter sprengte derfor statuen i luften i 2000, til tross for at et sektmedlem tappert klatret opp på armen til statuen for å forhindre rivningen.

Aktuelle lenker:

Bilder fra Wikimedia Commons

 , , , , , ,