Aktuelt

Fildeling er en hellig handling – ihvertfall i Sverige

Religioner       |      06/01/2012

kopimistsamfunnet

 

By Hans Olav Arnesen

Sverige er landet som har gitt verden fildelingsparadiset, piratebay.com, som vel snarere oppleves som Antikrist av dem som ønsker å tjene penger på sine åndsverk. Denne piratvirksomheten, hvor man deler filer med hverandre uten vederlag, og dermed frarøver forfattere og artister, såvel som forlag og plateselskap, store pengesummer, har alt lenge syntes å være viktig for svenskene. De har endog startet et politisk parti, Piratpartiet.

Nå har de imidlertid gått et langt stykke lenger. Svenske myndigheter har nemlig anerkjent et trossamfunn som betrakter fildeling som en hellig handling. Det misjonerende kopimistsamfunnet heter trossamfunnet, og kopimismen heter religionen. Det nye trossamfunnet deler forøvrig adresse med Piratpartiets ungdomsavdeling.

Kopimistenes yppersteprest, Isak Gerson, hevder til Aftonbladet, at “kopier og spre” er kopimistenes viktigste trossetning. Dette budskapet kommer til syne også i kopimismens viktigste religiøse symboler. Mens de kristne har korset og muslimene halvmånen, har kopimistene følgende religiøse symbol:

CTRL+C og CTRL+V

Kopier og lim. Kopimismen tar forøvrig sikte på å bli en misjonerende religion, og har allerede om lag 3000 medlemmer fra et titalls land. Ifølge Isak Gerson er målet å:

“overbevise både kristne og muslimer om kopimismens velsignelser. Det handler om å prate med mennesker og overbevise dem om de samme tingene som vi er overbevist om.”

Det høres da vitterlig ut som et klassisk misjonsformål. Gerson fortsetter, på trossamfunnets egen hjemmeside,  med å hevde at for dem er:

“informasjon hellig og å kopiere den er et sakrament. Informasjon har en verdi, i seg selv og i hva den inneholder, og denne verdien mangfoldiggjøres gjennom kopiering. Derfor er kopiering sentralt for organisasjonen og dens medlemmer.”

Fildeling har vist seg å være vanskelig å gjøre noe med, rent juridisk, og det gleder ypperstepresten:

“Forhåpentligvis innebærer det at vi kan utøve vår tro uten å føle oss truet. “

Lenker: 

 , , ,