Kort og godt

Bløtdyr kastet fra orakeltronen

Hans Olav Arnesen      |      10/07/2014

Blekkspruten Paul imponerte alle med sine VM-spådommer i 2010. Fire år senere må han se seg slått. 

Av Hans Olav Arnesen

800px-Oktopus-Orakel_Paul_mit_Schuh

Blekkspruten Paul – Wikimedia Commons.

Blekksprutorakelet Paul ble verdenskjent da han med hell spådde utfallet av en rekke kamper under VM i Tyskland i 2010. Mange forsøkte å kopiere hans suksess ved å teste ut andre dyrs spådomsferdigheter. Både dvergflodhester, pinnsvin, papegøyer og aper fikk prøve seg, men uten samme hell.

Blekkspruter lever ikke lenge. Kanskje er det like greit, for om Paul hadde vært i live ville han måttet se seg slått av Microsoft. Basert på søkemotoren Bing har de utviklet et program som spår utfallet av ulike konkurranser, slik som talentprogrammer på TV, men nå også verdensmesterskapet i fotball. En lang rekke faktorer, som fordel av hjemmebane, tidligere meritter, skader, vær og underlag tas med i regnestykket, og resultatet er imponerende.

I gruppespillet hadde Bing 60 % treffsikkerhet, men siden har programmet truffet på absolutt alt.

Om det er noen trøst for bløtdyret Paul har Microsoft også slått konkurrenten Google, som bommet på utfallet av Frankrike-Tyskland, i kvartfinalen.

Hvordan vil det gå i finalen, ifølge Bing og Microsoft? Tyskland vinner. Kanskje det ville vært et plaster på såret for tyskeren Paul.

 

 , , ,