Kort og godt

Langfredag à la carte

religioner      |      29/03/2013

Langfredag er en såkalt abstinensdag i katolsk tradisjon. Det vil si at man skal avstå fra å ete kjøtt. Fisk er derimot tillatt. Bacalao er en rett som ofte spises på langfredag i en del katolske land.

 

Av Liv Silva Holmesland

Klippfisk.foto.livsilvaholmesland

Klippfisk er vel egnet som abstinens- eller fastemat.

I flere katolske land er langfredag en dag hvor familien samles og har en middag sammen. Menyen er fast, og det er bacalao. Denne tradisjonen stammer fra fasten i katolisismen som initieres på askeonsdag og avsluttes på langfredag. Under fasten skal katolikkene redusere det daglige inntaket av mat og gi avkall på kjøtt. Kjøttet deles inn i to kategorier ”varmt” og ”kaldt”. Fjærkre, svin og oksekjøtt skal man ikke spise fordi det er ”varmt” kjøtt. Fisk kan man spise fordi det er ”kaldt” kjøtt. På portugisisk betyr bacalhau torsk, mens man i Norge ofte forbinder ordet bacalao med fiskeretter som er laget av klippfisk.

Nedenfor følger forskjellig typer Bacalao oppskrifter.

Oppskrifter:

Visste du at?

Kristiansund har produsert klippfisk i mer enn 300 år?

Tørrfisken, klippfiskens forgjenger, var en viktig eksportvare for Norge fra 1100-tallet og frem til i dag?

Man spiser bacalao også i andre katolske land. I spansktalende land heter altså retten bacalao, på portugisisk heter retten bacalhau mens i Italia heter den baccalà.

 

 

 

 , , , , , , ,