Aktuelt

Niqab-martyrer og ansiktsløse presidentkandidater

Religioner       |      04/01/2012

Av Hans Olav Arnesen

779px-Niqab

Niqab. Foto: Wikipedia Commons.

En rekke europeiske nasjoner har vedtatt forbud mot heldekkende ansiktsplagg som niqab og burka. Blant landene som har gått til dette skrittet hører Belgia, Nederland og Frankrike, mens lokale forbud har kommet på plass i Italia. I Norge har skolene i Oslo bestemt seg for å nekte sine elever å bære heldekkende ansiktsplagg. Man godtar likevel hijab, mens caps og lue ikke aksepteres, noe som i praksis likestiller disse ikke-religiøse plaggene med niqab og burka i Oslo-skolene.

Selv om Frankrike altså på ingen måte er alene om å forby heldekkende ansiktsplagg er det i dette landet hvor forbudet har møtt størst motstand. Kanskje skyldes det at Frankrike er det landet som har den største muslimske minoriteten i Vest-Europa, men kanskje like viktig er det franske laïcité – prinsippet som ligger til grunn for fransk religionspolitikk. Laïcité – prinsippet innebærer at religion, religiøse symboler inkludert, skal holdes adskilt fra det offentlige liv, inkludert offentlige institusjoner som skoler. Dette gjør Frankrike til en åpenbar ideologisk motstander for dem som ønsker at religion bør kunne spille en større rolle i alle deler av samfunnslivet i Europa. Kan man med hell utfordre det franske laïcité-prinsippet, som er så dypt forankret i fransk kultur, så vil man formodentlig kunne utrette det samme i europeiske land uten en like tydelig sekulær tradisjon.

Nå skal det sies at forbudet ikke egentlig utgår av laïcité-prinsippet, selv om dens motstandere kanskje mener det finnes en sammenheng mellom dem. Istedet argumenterer man med at ansiktstildekking gjør det vanskelig å identifisere folk, og med at slike plagg er undertrykkende.  Da forbudet først trådte i kraft var det mange som tvilte på om ordensmakten virkelig kom til å håndheve den nye loven. Ikke desto mindre har fransk politi både gitt advarsler til, og bøtelagt kvinner iført niqab eller burka.

En av disse kvinnene, Kenza Drider, bestemte seg i fjor høst for å utfordre forbudet på den mest ambisiøse måten tenkelig – ved å stille til valg som presidentkandidat. Hun har riktignok visse utfordringer foran seg før hun kan nå dette målet. Velgergrunnlaget hennes kan være noe tynt, ettersom det kun er om lag 2000 franske muslimer som bruker heldekkende ansiktsplagg. Men i tillegg kreves det, ifølge Huffington Post, underskrifter fra 500 franske ordførere før man kan stille til valg som presidentkandidat. Ettersom det finnes 36 000 ordførere i Frankrike mener hun likevel at det kan la seg gjøre. Et annet problem er naturligvis at hun i praksis er en lovbryter, at hun aldri viser seg uten det forbudte ansiktsplagget, og ettersom hun nekter å godta bøtene vil hun sannsynligvis også havne i fengsel. Selv om flere menn på usannsynlig vis har skaffet seg makten tidligere i Fransk historie, er det kanskje noe optimistisk å forvente at den første kvinnelige presidenten i landet vil bli en “ansiktsløs” kvinne som driver sin valgkamp fra en fengselscelle?

På den annen side har hun støtte fra den velstående muslimske forretningsmannen, Rachid Nekkaz, som har lovet å betale bøtene som blir utstedt til franske kvinner som dekker til ansiktet sitt av religiøse grunner. Det kan etterhvert bli dyrt. En av Driders niqab-bærende søstre og kampfeller, Hind Amas, har nektet å akseptere myndighetens straffetiltak, og en i utgangspunktet beskjeden bot har nå vokst til et beløp på over en kvart million kroner og en fengselsdom på 2 år. Amas blir følgelig den første virkelig niqab-martyren i Frankrike, dersom hun altså ender med å sone straffen sin i fengsel. Kanskje er det en trøst for Amas at en liten gruppe danske niqab-bærende kvinner i København i går (03.01.2011) viste sin støtte gjennom en demonstrasjon foran den franske ambassaden, ifølge Ekstrabladet.

Men kan niqab være vakkert, såvel som fromt? Det sies at man skal overlate noe til fantasien, og denne bloggen viser kvinner som virkelig tar dette skjønnhetsrådet til følge, iført burka og niqab. Se også niqab-grafitti på Metroen i Paris.

Lenker: 

 , , , , , , , ,