Aktuelt

Pisking og dødsstraff for apostasi

Hans Olav Arnesen      |      15/05/2014

En sudansk kvinne er dømt til døden for frafall fra islam. Amnesty vil ha din underskrift for å hjelpe kvinnen. 

AI_varemerke_gul

Amnesty International Norge har i skrivende stund en underskriftskampanje gående på vegne av en kristen sudanske kvinne dømt for utroskap og frafall fra islam. Straffen er pisking og døden. Amnesty beskriver saken slik:

Meriam Yehya Ibrahim er en 27 år gammel kristen kvinne fra Sudan. Hun ble dømt for “utroskap” og “frafall fra Islam” i en rett i Khartoum 15. mai. Meriam er 8 måneder på vei med sitt andre barn og fikk tre dager på seg til å frasi hennes kristne tro. Dommen falt på dødsstraff og hundre piskeslag.

Hun sitter nå i forvaring sammen med sin 20 måneder gamle sønn. Meriam er en samvittighetsfange fengslet utelukkende på grunn av sin kristne tro.

Meriam ble arrestert og siktet for utroskap i august 2013 etter at et familiemedlem mente at hun begikk utroskap ved å være gift med en kristen sørsudansk mann. I følge shari’a, som praktiseres i Sudan, har ikke en muslimsk kvinne lov til å gifte seg med en ikke-muslimsk mann. Et slikt ekteskap blir sett på som utroskap. Retten la til frafallenhet i siktelsen i februar 2014, da Meriam presiserte at hun var kristen og ikke muslim. Ifølge Meriam selv ble hun oppdratt etter morens religion, ortodoks kristendom, da hennes muslimske far ikke var tilstede i barndommen hennes.

Å anse utroskap og frafallenhet som kriminelt er i strid med internasjonal menneskerettighetslov – inkludert den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter – som Sudan har sluttet seg til. Kriminalisering av utroskap bryter retten til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og er diskriminerende mot kvinner. Kriminalisering av frafallenhet er uforenlig med retten til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet.

Ifølge Amnesty ble det rapportert om tjueni henrettelser i Sudan i 2013, men organisasjonen frykter at det virkelige tallet kan være nærmere hundre. Ifølge Amnesty brukes dødstraffen aktivt i det muslimske landet for å tvinge den politiske opposisjonen i landet til taushet.

Ifølge The Sudan Tribune har de amerikanske, kanadiske, britiske og nederlandske ambassadene i hovedstaden Khartoum kommet med en felles uttalelse som uttrykker bekymring over dommen, og som ber om at det vises nåde.

Det er langt ifra første gang Sudan gjør seg bemerket på denne måten. Tidligere i år ble en annen gravid kvinne, en attenårig etiopisk immigrant, tiltalt for prostitusjon og utroskap etter å ha blitt voldtatt av syv menn. Mennene ble tildelt vekselsvis hundre og førti piskeslag. En av dem sluppet fri.

Vil du bidra med din elektroniske signatur til underskriftskampanjen kan du gjøre det her. Den sudanske justisministeren vil bli oversendt underskriftene den tjuefjerde juni.

Religioner.no-lenker: 

 , , , ,