Bokanmeldelse, Mat

Gastronomisk forbrødring med himmelsk resultat

livsho      |      20/02/2013

Forholdet mellom arabere og jøder i Israel og De palestinske områdene er konfliktfylt, men når en palestinsk og en jødisk kokk finner sammen på kjøkkenet blir resultatet både harmonisk og smakfullt. 

Av Liv Silva Holmesland

Jerusalem, A cookbok, Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi
Terningkast 5

 Jerusalem cookbook

Da jeg så denne boken på Amazon.com gikk det ikke mange sekunder fra jeg fant den til jeg var klar med visakort, bankdupeditt, passord og atter passord for å kjøpe boka. Så.., hvor kom denne iherdige begeistringen fra? Jo! Et halvt år tidligere hadde jeg reist rundt i Israel og Jerusalem og forelsket meg fullstendig i de fantastiske rettene jeg fråtset i meg mens jeg var der. Tenk deg et bitte lite stykke land med høyteknologisk jordbruksdrift ut av ”sjufaderuttan” og et utvalg av grønnsaker som er på linje med Edens hages. Det kan jo ikke annet enn å resultere i himmelske retter. Min yndlings grønnsak, aubergine, var å finne i minst én rett på alle restaurantene i Israel. Jeg befant meg ikke bare i Edens hage, men også i auberginehimmelen.

Reiser man i de jødiske delene av Israel sammen med en vegetarianer (vel og merke ikke veganer), kan man alltid regne med å finne flere faste vegetarretter på menyen. Man slipper for eksempel å vindusshoppe restaurantmenyer før man finner et spisested med fristende vegetarretter. Kosherforskriftene forbyr blandingen av kjøtt og melk. Finner vegetarianeren en rett med ost kan vedkommende føle seg fullstendig trygg på at ikke den minste lille kjøttbit har lurt seg inn i maten. Svarte denne boken til alle mine erfaringsbaserte forventninger? JA! I denne kokeboken har Yotam Ottolenghi, forfatteren av vegetarkokeboken “Plenty”, gått sammen med sin partner Sami Tamimi og skrevet en kokebok med retter fra deres felles fødeby Jerusalem. Yotam Ottolenghi er født i den jødiske delen av byen som ligger i vest og Sami Tamimi er født i den arabiske delen av Jerusalem som ligger i øst.

Boken består av 120 oppskrifter på typiske matretter fra Jerusalem og forener en ellers splittet by i en krysskulturell vann-i-munnen orgie. Ottolenghi starter boken på følgende måte:

“One of our favorite recipes in this collection, a simple couscous with tomato and onion, is based on a dish Sami’s mum, Na’ama, used to cook for him when he was a child in Muslim east Jerusalem. At around the same time, in the Jewish west of the city, Yotam’s dad, Michael, was making a very similar dish”.

Michael, far til Ottolenghi var italiensk og gjorde sin egen vri på retten med å tilsette den pasta. Det fører videre til et annet poeng som tas frem i boken, at Jerusalem har en kulinarisk tradisjon med store regionale forskjeller, men med et felles stamtre.

Rettene i denne kokeboken passer perfekt for en festmiddag med tapas eller som søndagsmiddag. I lenkene nedenfor har jeg lagt ut noen oppskrifter til en  tapasfest med det østlige Middelhavet som tema . Her får du en smakebit.

Tapasmeny til fest

God fornøyelse og god fest. Ha en god vin til ved siden av. Det anbefales!

 , , ,