Aktuelt

Avbildning av sigarettrøykende Kali med pride-flagg resulterte i døds- og voldtektstrusler

religioner      |      12/07/2022

Protester fra hindunasjonalister førte til kansellering av film i Canada.

Av Kai Erik Westergaard

Leena Manimekalai er en indisk regissør som har mottatt mange nominasjoner og priser for sine uavhengige filmer og kortfilmer. Filmene har ofte et politisk budskap og tar opp aktuelle sosiale spørsmål.

Filmen “Kaali” viser frem en radikal gudinne som, ifølge regissøren: “(…) spytter på patriarkatet. Hun plukker fra hverandre hindutva. Hun ødelegger kapitalismen.”

Filmen har skapt skarpe reaksjoner i India. Det begynte for alvor da hun delte en filmplakat, som viste en røykende Kali med pride-flagg, på Twitter den 3. juli.

 

Dette resulterte i døds- og voldtektstrusler så vel som krav om at hun måtte bli arrestert. Kun timer etter den omstridte tweeten begynte hastagen: #ArrestLeenaManimekalai å spre seg på den sosiale mediekanalen. Også politiske lederskikkelser har fremmet det som må anses som trusler. Ifølge Times Now har lederen for regjeringspartiet BJP i delstaten Karnatka. K. S. Eshwarappa, uttalt at de som fornærmer hinduer bør bli hengt, eller skutt.

Det kom etter hvert også et formelt krav fra offisielt indisk hold om å fjerne filmen fra festivalprogrammet.

Filmen skulle inngå som en av 18 kortfilmer i den kanadiske filmfestivalen Rythms of Canada. Festivalen arrangeres av Agan Khan-museet i Toronto, og har som formål å utforske det flerkulturelle Canadas mangfold.

Som følge av protestene har imidlertid museet trukket filmen fra programmet. De har også beklaget at filmen har fornærmet hinduer og andre trossamfunn. Beklagelsen er omtalt i flere indiske medier, blant annet The Hindu. Også Toronto Metropolitan University, som tar del i festivalen, har beklaget på sin nettside.

Regissøren er naturlig nok opprørt. Ifølge The Wire argumenterer hun for at Kali har sitt utspring i stammereligion, og ikke hinduismen. Hun mener videre at filmen portretterer henne i tråd med tradisjonelle fremstillinger av gudinnens grenseoverskridende adferd.

Lenker: 

 , , ,