Avbildning av sigarettrøykende Kali med pride-flagg resulterte i døds- og voldtektstrusler
Protester fra hindunasjonalister førte til kansellering av film i Canada.
Av Kai Erik Westergaard
Leena Manimekalai er en indisk regissør som har mottatt mange nominasjoner og priser for sine uavhengige filmer og kortfilmer. Filmene har ofte et politisk budskap og tar opp aktuelle sosiale spørsmål.
Filmen “Kaali” viser frem en radikal gudinne som, ifølge regissøren: “(…) spytter på patriarkatet. Hun plukker fra hverandre hindutva. Hun ødelegger kapitalismen.”
Filmen har skapt skarpe reaksjoner i India. Det begynte for alvor da hun delte en filmplakat, som viste en røykende Kali med pride-flagg, på Twitter den 3. juli.
Super thrilled to share the launch of my recent film – today at @AgaKhanMuseum as part of its “Rhythms of Canada”
Link: https://t.co/RAQimMt7LnI made this performance doc as a cohort of https://t.co/D5ywx1Y7Wu@YorkuAMPD @TorontoMet @YorkUFGS
Feeling pumped with my CREW❤️ pic.twitter.com/L8LDDnctC9
— Leena Manimekalai (@LeenaManimekali) July 2, 2022
Dette resulterte i døds- og voldtektstrusler så vel som krav om at hun måtte bli arrestert. Kun timer etter den omstridte tweeten begynte hastagen: #ArrestLeenaManimekalai å spre seg på den sosiale mediekanalen. Også politiske lederskikkelser har fremmet det som må anses som trusler. Ifølge Times Now har lederen for regjeringspartiet BJP i delstaten Karnatka. K. S. Eshwarappa, uttalt at de som fornærmer hinduer bør bli hengt, eller skutt.
Det kom etter hvert også et formelt krav fra offisielt indisk hold om å fjerne filmen fra festivalprogrammet.
Filmen skulle inngå som en av 18 kortfilmer i den kanadiske filmfestivalen Rythms of Canada. Festivalen arrangeres av Agan Khan-museet i Toronto, og har som formål å utforske det flerkulturelle Canadas mangfold.
Som følge av protestene har imidlertid museet trukket filmen fra programmet. De har også beklaget at filmen har fornærmet hinduer og andre trossamfunn. Beklagelsen er omtalt i flere indiske medier, blant annet The Hindu. Også Toronto Metropolitan University, som tar del i festivalen, har beklaget på sin nettside.
Regissøren er naturlig nok opprørt. Ifølge The Wire argumenterer hun for at Kali har sitt utspring i stammereligion, og ikke hinduismen. Hun mener videre at filmen portretterer henne i tråd med tradisjonelle fremstillinger av gudinnens grenseoverskridende adferd.
Lenker:
- Agan Khan-museets beklagelse
- Toronto Metropolitan University – beklagelse
- CNN.com: Filmmaker faces death threats over controversial Hindu goddess poster
- The Wire:’My Kaali Is Deeply Rooted in Tribal Folklore’: Leena Manimekalai Defends Film Poster
- The Hindustan Times:’My Kaali is queer’: Leena Manimekalai amid controversy over film poster
- India Today: My Kaali is queer, destroys capitalism, says filmmaker Leena Manimekalai amid poster row