Aktuelt

Buddha-krangel

religioner      |      10/04/2014

Bitre følelser oppstår når både India og Nepal gjør krav på å være Buddhas fødested. 

Av Lise Bjerke

Skjermdump fra fjernsynsserien Buddha på ZeeTV.

Skjermdump fra fjernsynsserien Buddha på ZeeTV. Trykk på bildet for å se den første episoden.

Deen indiske TV-kanalen Zee TV har gjort stor suksess med TV-serien ”Buddha”, om Buddhas liv og virke. Den første episoden viser at Buddha ble født i India. TV-serien har ført til blokkerte TV-sendinger, underskriftskampanjer og furore på sosiale medier i Nepal. Hvorfor?

Buddha hadde sin ”oppvåkning” og holdt sin første tale i India, men de aller fleste arkeologer mener at han ble født i det som i dag geografisk sett er Nepal. Dette er et viktig spørsmål for nepalesere. Nepal promoterer byen Lumbini som Buddhas fødested og et av landets viktigste turiststeder. Selv om det finnes andre teorier om hvor Buddha ble født, har Lumbini-teorien fått medhold fra blant annet UNESO, BBC og Encyclopedia Britannica.

Embassy of India Buddha

Den indiske ambassaden i Katmandu ser seg nødt til å bekrefte at Buddhas fødeplass var i Nepal og ikke India.

TV-krig mellom Nepal og India

Så når den indiske TV-kanalen hevder noe annet, ber de om bråk fra Nepal. Nepalesere ser mye på indisk TV, men på premieredagen for TV-serien ”Buddha” valgte 300 kabeloperatører i Nepal å blokkere Zee-TV, for å unngå opprør og protester grunnet innholdet i episoden. En fagforening for film og TV-arbeidere oppfordret kabeloperatørene til å blokkere alle indiske TV-kanaler i 24 timer senere den samme uken. Kabeloperatørene svarte på oppfordringen ved å blokkere alle indiske underholdningskanaler.

Flere underskriftskampanjer ble også startet opp for å få serieskaperne til å endre og beklage faktafeilen om Buddhas fødested. Dette endte til slutt med at India ble byttet ut med Nepal i følgende tekst på hjemmesidene til serien: ”(…) he is counted amongst the most important personalities to have been born in the recorded history of Nepal – Buddha!”

På Twitter har også skuespillerne og serieskaperne fått gjennomgå. Hovedrolleinnehaver Kabir Bedi, som i promoteringen av serien også sa at Buddha ble født i India, gikk ut og korrigerte seg selv etter mange kommentarer.

KabirBediTweet

Et annet kreativt påfunn fra myndighetene i Nepal, for å korrigere eventuelle misforståelser om hvor Buddha ble født, er at de denne måneden trykker opp et begrenset antall 100-rupees sedler med teksten ”Lumbini: The Birth Place of Lord Buddha”.

Nepalrupeebuddha

Hundrerupiseddel – Wikimedia Commons.

Rockeprotest mot Buddha-tyveri

På en stor musikkfestival jeg besøkte i Pokhara, en av landets byer, fikk jeg nok et innblikk i Buddha-rivaliseringen mellom de to nabolandene. På konserten opptrådte noen av Nepals største rockeband. Et av bandene sang en sang hvor refrenget gikk (oversatt fra Nepali): ”Jeg er Buddha, og jeg er fra Nepal.” På storskjermen bak bandet viste de det nepalesiske flagget, og etter sangen var ferdig ropte vokalisten: ”India plyndret oss! Tyven India!”, med referanse til disputten om Buddhas fødested.

Men det virker som om det handler om noe mer enn bare historieforvrenging. Nepalesere jeg har snakket med om temaet så langt uttrykker en misnøye over hvordan Nepal blir behandlet av naboen. De sier ofte at de føler seg utnyttet, men jeg har ikke så langt møtt noen som kan forklare meg helt hvorfor. Det er uansett mange i Nepal som liker å følge med på indiske TV-serier, filmer og musikk, og som er stolte over å kunne forstå og snakke hindi.

Nepal er et lite land klemt inn mellom to giganter: India og Kina. Selv om Nepal har verdens høyeste fjell, er det egentlig ikke det minste rart at tegn på lillebrorkomplekser dukker opp av og til. At det oppstår sterke følelser når noen fra storebror India prøver å ta fra dem fødestedet til stifteren av en verdensreligion, er heller ikke så vanskelig å forstå. Selv om noen har påpekt ironien i at indere og nepalesere krangler om hvem som ”eier” Buddha, når Buddhas lære blant annet handler om å ikke være for opptatt av å eie…

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Indologisk.blogspot.no  24.9.2013. Lise Bjerke kan du lese mer av  på bloggen: liseandcamillainnepal.wordpress.com.

 Lenker: 

 , , , , ,