Buddhistgerilja nektet kristne å feire jul
Konflikt mellom minoriteter i Bangladesh.
Av Hans Olav Arnesen
Kanskje er det julehøytiden som har ledet til et større søkelys på forfølgelse av kristne i norske medier i den siste tiden? I hvertfall har det vært stor dekning av overgrep mot kristne i muslimske land som Pakistan, Irak og Egypt i tiden før og etter jul. Dette er land hvor kristne er i mindretall, enten som en forsvinnende liten minoritet som i Pakistan, eller hvor de utgjør en betydelig andel av befolkningen som i Egypt.
I det overveldende muslimske landet, Bangladesh, er hinduisme den største minoritetsreligionen med over 9 % av innbyggerne. Andre religioner utgjør om lag 0.8 % av befolkningen. Man skulle kanskje anta at man dermed ville se det etterhvert velkjente mønsteret med overgrep fra majoriteten? At sårbare, små minoriteter som kristne og buddhister skulle gyve løs på hverandre virker ihvertfall lite fornuftig, deres knusende undertall tatt i betraktning.
Ikke desto mindre er det nøyaktig det som skjedde i det sørasiatiske landet denne julen, ifølge CDN. Den buddhistiske organisasjonen, The United People’s Democratic Front (UPDF), nektet 7 menigheter å feire jul. Trusselen om represalier omfavnet også de ikke-kristne landsbyboerne dersom de tillot sine naboer å feire julemesse, eller utføre andre “kristne aktiviteter”. Videre ble de krisne beordret til å vende tilbake til sin opprinnelige religion, buddhismen, et krav flere landsbyboere fant det klokest å imøtekomme.
Khagracharidistriktet hvor hendelsen fant sted er et omstridt område, befolket av innfødte stammefolk. UDPF ønsker autonomi fra Bangladesh og har bevæpnede menn under sin kommando. Det er altså makt bak kravet om å konvertere til buddhismen.
Presidenten i Bangladesh, Mohammad Zillur Rahman, har slått fast at landet er sekulært og at alle har rett til å praktisere sin religion i fred. Ikke desto mindre gjøres det lite fra sentralt hold for å hjelpe på situasjonen.
Selv om det kanskje er noe underlig at to så små, religiøse minoriteter går i strupen på hverandre er det slett ikke uvanlig at kristne møter motstand og endog forfølgelse i land hvor buddhismen er majoritetsreligion. I Laos, hvor om lag 67 % av befolkningen er buddhister, satte myndighetspersoner fyr på risavlingene til kristne bønder den første juledag. Også vietnamesiske myndigheter valgte å hindre uregistrerte, protestantiske kristne fra å feire julen ifølge CDN. Ikke minst er det kristen misjonering som ses på som uønsket og destabiliserende, og på dette feltet er det protestantiske og gjerne karismatiske kristne som i dag er mest iherdige.