Aktuelt

Et av verdens minst tolerante land åpner et internasjonalt dialogsenter

Religioner       |      15/10/2011

 Saudi-Arabia mener å kunne lære verden ett og annet om toleranse og dialog, og oppretter et dialogsenter i Wien. 

Flag_of_Saudi_Arabia.svg

Det saudiarabiske flagget. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Det høres kanskje ut som en dårlig spøk. Saudi-Arabia har, ifølge Associated Press, finansiert et senter i Østerrikes hovedstad, Wien, som skal fremme religiøs forståelse og toleranse. “Kong Abdullah Bin Abdulaziz Internasjonale senter for interreligiøs and interkulturell dialog”, er navnet og det skal bestå av et styre som inkluderer tre muslimer, tre kristne, en jøde, en hindu og en buddhist. Annonseringen av det nye senteret har da også vakt reaksjoner, både blant moderate østerrikske muslimer og det australske miljøpartiet som mener at Saudi-Arabia er det siste landet i verden som burde stå bak et slikt senter.

Neppe toleransens fyrtårn

Saudi-Arabia er dominert av en retning innenfor islam som ofte kalles wahabbisme, etter sin grunnlegger på 1700-tallet som i samarbeid med Saud-dynastiet skulle ta over makten over store deler av Den arabiske halvøya. Det er en streng tolkning av islam, og er ikke minst svært intolerant overfor andre islamske retninger. Kjettere er ikke sjeldent ansett som verre enn vantro. Saudi-Arabia tillater ikke oppføring av ikke-islamske gudshus, forkynnelse, åpen praktisering av ikke-islamske ritualer og heller ikke at man bærer andre religiøse symboler enn dem som kan knyttes til den rette tolkningen av islam.

For å overholde de mange restriksjonene mot fri religionsutøvelse, samt for å overholde alle forskriftene for moralsk og sømmelig oppførsel, ikke minst for kvinner, har Saudi-Arabia sitt eget religiøse politi, Hai´a. De har som oppgave å fremme moral og forhindre synd.Nylig ble den colombianske fotballspilleren, Juan Pablo Pino, offer for det religiøse politiet, ifølge Belief.net. Pino, som er innkjøpt av det saudiarabiske fotballlaget An Nasr, har nemlig en tatovering av Jesus på venstre skulder. Den hadde han glemt å dekke til, noe som vekket anstøt blant enkelt lokale tilskuere. Det religiøse politiet arresterte både ham og hans kone, og den uheldige fotballspilleren slapp fri etter å ha utstedt en beklagelse over å ha krenket landets lover. Det ble Pinos peruvianske trener, Gustavo Costas som måtte forsøke å overbevise Pino, eller snarere hans kone, om å bli i landet. Men også Costas har beklaget seg over begrensningen på selv de mest beskjedne former for ikke-islamsk religionsutøvelse i landet. Til en peruviansk avis uttalte han at han hadde som vane å gjøre korsets tegn før en kamp, men det var ikke lenger mulig.

“Nå kan jeg ikke lenger gjøre dette offentlig, jeg gjør det i garderoben. Dersom jeg gjør korsets tegn vil de drepe meg, steine meg.”

PinoNassr

Juan Pablo Pino. Foto: Wikimedia Commons

Men kanskje er initiativet til et interreligiøst dialogsenter likevel ingen spøk? Den saudiske utenriksministeren Saud Al-faisal ytret håp om at det nye senterets tolerante ånd ville kunne endre mentaliteten i hjemlandet og lede til et mer tolerant samfunn, en overraskende uttalelse som rommer en implisitt kritikk av den hjemlige intoleransen. Videre er ting langsomt iferd med å endre seg også innenfor Saudi-Arabias grenser. Delvis har det vært et press fra hjemlige aktivister, blant annet gjennom en bilkjøringsprotest, hvor kvinner har satt seg bak rattet og trosset forbudet mot bilkjøring for kvinner. I fjor ble endog et medlem av det religiøse politiet regelrett banket opp av en kvinne da han forsøkte å håndheve forbudet mot sosiale kontakt mellom ugifte menn og kvinner. Men dels har det også skjedd en oppmykning ovenfra. Kong Abdullah Bin Abdulaziz har nylig benådet en kvinne som skulle straffes med pisking for å ha kjørt bil, og han har også skjenket kvinnene stemmerett, noe som vil tre i kraft i 2015. Er det mulig å håpe på en slags religiøs glasnost i Saudi-Arabia?

Kong Abdullah

Abdullah Bin Abdulaziz. Foto: Wikimedia Commons

Kan kong Abdullah bli for Saudi-Arabia hva Gorbatsjov var for Sovjetunionen?

Religioner.no lenker

Lenker:

 , , , , , , ,