Aktuelt

Finnes det ingen ateistiske revolusjonære på dødsleiet?

Religioner       |      07/02/2012

Rykter svirrer om at den kubanske revolusjonshelten og eks-diktatoren Fidel Castro vil konvertere tilbake til katolisismen når pave Benedikt XVI besøker Kuba i mars.

Av Hans Olav Arnesen

Fidel Castro. Foto: Antonio Milena

Fidel Castro. Foto: Antonio Milena

Ifølge GetReligion.org svirrer det spennende rykter i den italienske pressen og nettverdenen for tiden. Alle kristne har et særlig varmt hjerte for angrende syndere og Den katolske kirke er intet unntak. Ifølge ryktene er det da heller ingen hvilken som helst frafallen synder som sies å søke tilbake til kirken, men den ateistiske kommunisten Fidel Castro! Det var La Republicca, Italias nest største dagsavis som startet rykteflommen. Ifølge avisen vil Fidel Castro bli mottatt tilbake til Den katolske kirke allerede neste måned når pave Benedikt XVI besøker den karibiske øystaten. Ifølge avisen skal rekonversjonen skyldes at den tidligere diktatoren nå merker at døden nærmer seg. Castros datter, Alina, skal ha uttalt at:

“I løpet av den siste perioden har Fidel kommet religionen nærmere: han har gjenoppdaget Jesus mot slutten av sitt liv. Det overrasker meg ikke ettersom far ble oppdratt av jesuitter.”

Noen italienske nettsteder skal ha spekulert i det nøyaktige tidspunktet når Fidel vil gjøre sin bekjennelse og gi sitt credo. Om de har rett vil det skje når paven besøker Fidels bror, Raul Castro ved Palacio de la Revolución.

Benedikt XVI. Foto: Agência Brasil

Benedikt XVI. Foto: Agência Brasil

 

Også den forrige paven besøkte Kuba og Fidel Castro deltok da i høymessen, men mottok ikke nattverden og gav heller ikke noen uttrykk for kristentro. Denne gangen kan det kanskje bli anderledes?

Spørsmålet om bannlysningen av Castro vil formodentlig bli et tema, men historiene om pave Johannes XXIIIs bannlysning av den kubanske diktatoren er en vandrehistorie, ifølge GetReligion.org. Bannlyst ble han, men ekskommuniseringen var latae sententiae, en dom gitt av hans egen handling. Altså ble han automatisk bannlyst da han tilsluttet seg den ugudelige kommunismen, men han ble aldri gjenstand for noe personlig bann.

Johannes-XXIII.wikipediacommons

Johannes XXIII var pave da Castro lyste seg selv i bann ved å omfavne kommunismen. Illustrasjon: Wikimedia Commons.

 

Fidel Castro har også tidligere overrasket verden med uventede utspill. Verdens utstøtte statsledere har åpenbare interesser av å støtte hverandre, noe vi blant annet så da Hugo Chaves gav sin varme støtte til den vaklende Muammar Ghadaffi. Ahmadinejad hører også med i denne klubben av mer eller mindre isolerte presidenter, men fikk overraskende refs av sin “venn” Fidel Castro et par år tilbake da kubaneren formanet den iranske presidenten om å slutte med å fornekte Holocaust.

En skalp som Fidel Castros vil neppe gjøre Den katolske kirke vondt. Noe som kanskje er vondt, men ikke desto mindre nødvendig ,er et stort symposium om problemet med overgrep mot barn som foregår i Vatikanet denne uken. Pave Benedikt XVI har ved flere anledninger snakket om behovet for å gjøre noe med de mange sexskandalene som tilsmusser kirkens rykte verden over. Kanoniseringen av den australske nonnen, Mary McKillop, ble av mange legkatolikker sett på som et tydelig tegn på at man ønsket å gjøre noe med problemet. McKillop varslet i sin tid om en overgrepsskandale i Australia og ble lyst i bann av en biskop som satte liten pris på denne oppmerksomheten.

Nå går man et skritt lenger og arrangerer altså et symposium med biskoper fra over 100 land og deltakere fra 33 ordener. Kanskje kan dette bli et riktig godt år for Den katolske kirke?

 Religioner.no lenker:

 Lenker:

 , , , , ,