Folk flest bor jo i Asia – derfor trenger vi Asiapunkt.no
Det tjueførste århundret ser ut til å tilhøre Asia og derfor trenger nordmenn bedre innsikt i asiatiske forhold. Det har den nye nettsiden Asiapunkt.no som mål å gi oss.
Av Hans Olav Arnesen
Det dukker stadig opp ny nettsteder. Kvaliteten på disse nettsidene varierer veldig, men enkelte imponerer. Det var tilfellet da artikler fra Asiapunkt.no så smått begynte å deles på sosiale medier denne våren. Den nye nettsiden rommer gode artikler om spennende tema, produsert av skribenter som åpenbart har greie på det de skriver om.
Men hva i all verden er Asiapunkt.no, hvem står bak denne nykomlingen i internettjungelen og hvilke målsettinger har de? Vi sendte Asiapunkt.no-redaksjonen et knippe spørsmål for å få rede på akkurat det.
– Asiapunkt.no er rett og slett et nytt norsk nettsted om Asia. Vi er en gjeng på fem som alle har bakgrunn fra Asia-studier på Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) ved Universitetet i Oslo. Vi har lyst til å bidra til mer og bedre formidling av saker fra en viktig verdensdel. Ideen var å få til en nettside hvor vi skulle publisere grundig, morsomt, og interessant stoff om Asia, fra et bredt utvalg av folk med både kunnskap om og interesse for land i verdensdelen. I tillegg jobber vi med å få på plass samarbeid med anerkjente asiatiske plattformer – for eksempel indiske The Wire. Da vil vi oversette saker til norsk, og dermed bidra til perspektiver direkte fra regionen.
Selv om de er et nisjemedium tar Asiapunkt.no-redaksjonen sikte på å nå ut til et bredt publikum.
– Vi har også lyst til å fungere som en brobygger på tvers av forskjellige sektorer – næringsliv, akademia, kulturinteresserte også videre. Asiapunkt er for alle! I redaksjonen deler vi på ansvaret med å drifte nettsida, finne bidragsytere og publisere saker. Vi er alle litt poteter i prosessen, og vi bidrar der vi kan og må. I tillegg skriver vi saker selv. Strukturen er desentralisert, og vi møtes av og til, men vi jobber mest fra hver vår krok over nett. Vi gjør dette på frivillig basis, så ingen av oss i redaksjonen hever lønn. Vi er politisk uavhengige og er opptatt av å få frem ulike perspektiver på Asia. Vi fikk også støtte fra Fritt Ord i vinter, for å opprette og drifte nettsida.
Det tjueførste århundret tilhører på mange måter Asia, med flere fremvoksende stormakter som ønsker innflytelse globalt.
Det høres vel og bra ut, men hvorfor er det behov for en helt egen side for Asia-artikler? Dekker ikke de etablerte mediene Asia godt nok?
– Det tjueførste århundret tilhører på mange måter Asia, med flere fremvoksende stormakter som ønsker innflytelse globalt. Det er mange flinke folk med solid Asia-kompetanse i Norge og Norden som sitter på mye kunnskap, men det er ikke alltid denne når ut. Vi mener at tradisjonelle mediers dekning av Asia ofte går for lite i dybden og har for lite variasjon. Dessuten må mediene prioritere sakene sine i konkurranse med andre nyheter. Asiapunkt ønsker å fylle dette tomrommet, og gi større plass til små og store saker om politikk, kultur, historie, reise og debatt. Folk flest bor jo i Asia!
Hvilke begivenheter og utviklingstrekk i Asia er, etter deres mening, mest forsømt av de etablerte mediene?
– De etablerte mediene dekker mange av de viktigste hendelsene i Asia, heldigvis. Likevel synes vi det ofte er de litt generaliserende sakene som vinner frem, på bekostning av andre viktige saker. Ta for eksempel mediedekningen av ‘voldtektsbølgen’ i India. Det er så klart viktig å skrive om, men da statsminister Modi i fjor gjorde de mest brukte sedlene i India ugyldige over natta, i en økonomi som i stor grad er kontantbasert, tok det dagesvis før vi kunne lese om dette på norsk.
Kina blir ofte fremstilt som en “ateistisk stat”, til tross for at religion er høyst levende og svært utbredt blant hele befolkningen.
Hva med religion? Hvilke begivenheter og utviklingstrekk i Asia bør religionsinteresserte nordmenn være spesielt oppmerksomme på?
– Det er helt klart veldig mye som skjer i Asia, og som det er spennende og interessant å følge med på for den religionsinteresserte. Blant annet kan vi nevne hindunasjonalismen i India under nåværende statsminister Narendra Modi, hvor ulike fundamentalistiske grupper opplever et større handlingsrom til å trakassere andre religiøse minoriteter. Dette bryter helt klart med hinduismens tradisjonelle image som en fredfull og tolerant religion. Det er også interessant å nevne religionens plass og utvikling i Kina. Kina blir ofte fremstilt som en “ateistisk stat”, til tross for at religion er høyst levende og svært utbredt blant hele befolkningen. Et eksempel er tibetansk buddhisme, som har oppnådd en større og større tilhengerskare blant majoritetskinesere. I tillegg er det generelt mange stereotypiske oppfatninger av asiatiske religioner i vesten – det er interessant å se hvordan religioner som buddhisme og hinduisme blir tolket av vestlige, men det er også viktig å få frem at det ikke nødvendigvis er slik disse religionene blir praktisert i Asia.
Hva håper dere å oppnå og hvor er Asiapunkt.no om fem år?
– Om fem år håper vi at hjulene fortsatt går rundt og at vi har fått en solid leserskare. Forhåpentligvis er vi med på å bidra til at nordmenn flest får lese mer nyansert stoff fra Asia, og kanskje også er mer interessert i verdensdelen.
Asiapunkt.no-redaksjonen er også ute etter nye skribenter.
– Vi er helt avhengige av bidragsytere, så vi håper at folk fortsatt vil skrive for oss i tiden fremover! Det er bare å ta kontakt med oss på Facebook og e-post.