Håp for buddhastatue
Av Hans Olav Arnesen
Gapende hull etter Talibans vandalisme i 2001 – Wikimedia Commons
Taliban hadde alt gjort mye for å vekke verdens misnøye i 2001 da de sprengte to veldige fremstillinger av Buddha i luften. Ikke minst var det fortellingene om kvinners kår under deres regime som opprørte mange. Fra et menneskelig ståsted kan man kanskje si at sprengningen av de to statuene i provinsen, Bamiyan, var blant de av Talibans ugjerninger som forårsaket minst lidelse. Ikke desto mindre var det en handling av stor symbolsk betydning, og om Mullah Omar hadde til hensikt å kringkaste sitt lederskaps intoleranse og trangsynthet over den ganske verden, kunne han vanskelig ha gjort det på noen bedre måte enn ved å sprenge disse kulturminnene fra det sjette og syvende århundret i luften.
Iwan Lawrowitsch Jaworski 1885: Reiseskildringer fra Aghanistan 1878-1879
Året etter mistet Omar og Taliban makten over Afghanistan, men vandalismen han hadde forårsaket kort tid før Nordalliansen fordrev hans styrker var det ingenting å gjøre med. Eller? I følge The Guardian hevder tyske forskere nå at det muligens er håp, ihvertfall for den minste av statuene. Det vil likevel by på betydelige utfordringer og kreve store ressurser. Enten må det reises en fabrikk i området, eller så må opp til 1400 steiner, hvorav noen veier så mye som 2 tonn, fraktes til Tyskland og settes sammen der. De logistiske utfordringene ved det siste alternativet er åpenbare, mens det å utføre arbeidet i Afghanistan formodentlig reiser en del sikkerhetsspørsmål. Videre er det vel ikke umulig at det vil ha en viss symbolverdi om vestlige okkupasjonsmakter gjenreiser statuer som av Taliban ble ansett som avgudsstatuer. En gavepakke til Talibans propagandamaskin?
Den minste av statuene, som man kanskje kan berge – Wikimedia Commons
Statuene var i sin tid malt i friske farger, i likhet med greske og romerske statuer i antikken. De ble oppført i det buddhistiske kongedømmet, Gandara, som muligens har gitt navnet til provinsen og byen, Kandahar. Det buddhistiske kongedømmet ble erobret av muslimske arméer på 1000-tallet og buddhismen ble etterhvert fullstendig borte fra denne delen av Sentralasia.
Religioner.no lenker:
Andre lenker: