Humor

Greske tilstander på Olympen

religioner      |      12/10/2015

 

At Hellas befinner seg i en tung økonomisk krise har de fleste fått med seg. Adskillig færre er klar over at krisen også har rammet de olympiske gudene og andre mytiske skikkelser. 

Av Kyrre Solli

Olimpos_South_Peaks

Olympen – Wikimedia Commons

En og annen liten sky drev gjennom den enorme søylehallen. Alt var stille og forlatt. sollyset som strømmet inn fikk de tolv tomme tronstolene i gull og edelstener til å lyse som hovedgaten i Las Vegas en fredagskveld. Bare det at her var det ikke snakk om gullbelagt plastikk og fasadesnekrerier. De tolv rikt ornamenterte tronene var av massivt gull bestrødd med edelstener. De sto alle sammen tomme, og det hadde de tydelig gjort en god stund.

Stillheten ble brutt av den subbende gangen til en lutrygget gammel mann.  Selv om tiden og tyngde-kraften hadde bøyd ham som et kornaks mot marken, var han en kjempe av en mann. En gang i tiden må han ha vært litt av et syn. Det virket som om han ikke helt visste hva han skulle – han stoppet opp rett som det var og mumlet for seg selv mens han ristet på et hode dekket av tykt hvitt hår. Han stoppet opp ved den største tronen og klatret møysommelig opp alle trinnene, og med litt klossete bevegelser klarte den gamle å sette seg. Den enorme tronen var dekorert med ornamenter formet som lyn, besatt med diamanter.

Zeus og Hera i bedre tider. Av Annibale Carracci - Wikimedia Commons

Zeus og Hera i bedre tider. Av Annibale Carracci – Wikimedia Commons

Da den gamle mannen hadde satt seg virket det som om han ble fylt med nye krefter og blikket hans ble klarere. Borte var den litt formålsløse, nærmest demente fomlingen. Han så seg rundt på alle de tomme setene og fikk en dyp nyve i pannen. Han åpnet munnen og ropte.

HERA! HVOR ER ALLE DE ANDRE?

Det kom ikke noe svar, så han trakk pusten dypt.  Denne gangen runget stemmen så kraftig at det drysset bladgull fra taket.

– HEEERA!!

Etter en liten stund hørtes en knirkende og pipende lyd. En gammel dame med rullator, også denne i gull, subbet inn i tronsalen.

– Hera! Hvor er alle de andre? Har jeg ikke gitt dem beskjed om å møte her? Hvorfor er de ikke her?

Hera trakk et tungt og slitent sukk.

Zevs. Nå må du komme deg ned derfra før du snubler i kjortelen din og brekker lårhalsen. Det er ikke lenge siden Hefaistos måtte komme hit og smi en ny hofte til deg. Kom ned hit nå.

– Nei! Jeg flytter meg ikke fra min trone! Det er jeg som er Zevs! Tordenkilens herre og øverste gud på Olympen. Det er jeg som bestemmer! Hvor er forresten tordenkilen min?

– Åhh, for hundrede gang Zevs – den måtte vi selge for å betale avdrag på lånet.

– Hah det er bare noe sludder. Hefaistos, den mektige smedguden, kan når som helst prege så mange gullmynter vi trenger, eller smi hva det måtte være. Vi behøver ikke låne penger!

Hefaistos og Athene i gamle dager. Av Giorgio Vasari - Wikimedia Commons

Hefaistos og Athene i gamle dager. Av Giorgio Vasari – Wikimedia Commons

– Nei. Det er ikke slik lenger, Det vet du da godt. Hefaistos kan ikke lenger smi som han selv ønsker. Nå må alt legges ut på anbud og han får ikke lov til å bruke sine spesielle evner, fordi det gir ham en fordel som resten av det europeiske markedet ikke kan konkurrere med. Dette har jeg forklart deg før. Kom ned nå Zevs, så skal du få litt vin etterpå. Dionysos har endelig fått en avtale med Det europeiske vin- og brennevinsdirektoratet, og er klar for produksjon, men må betale avgift til EU, akkurat som alle andre vinprodusenter.

– Hæ? Må Dionysos betale skatt og avgift? Han er da vingud og ingen har noe med å forlange noe av en gud!

– Det var før det. Etter at den økonomiske krisen rammet Hellas, så har den også nådd like hit til Olympen. Det er menneskene som styrer verden nå. Det er lenge siden du hadde noe du skulle ha sagt, vennen min. Kom nå. Det er ikke lenge til nymfene fra hjemmetjenesten kommer og skal bade deg  –  og det liker du jo så godt.

–  Nei jeg flytter meg ikke før du forteller meg hvor alle sammen er!

– Sukk! Ok, ok. Jeg skal forklare deg dette én gang til, men da lover du å komme ned og bli med meg.

Promotheus var altfor snill med menneskene. Her ser han på mens Athene skjenker mennesket fornuften. Av Christian Griepenkerl - Wikimedia Commons

Promothevs var altfor snill med menneskene. Her ser han på mens Athene skjenker mennesket fornuften. Av Christian Griepenkerl – Wikimedia Commons

– Da du for lenge siden lagde menneskene sammen med Promethevs, så engasjerte du deg som vanlig bare halvveis og fulgte ikke godt nok med. Da han ville gi menneskene ilden så sa du til ham at det ikke kom på tale fordi da ville menneskene bli selvstendige og kunne komme til å utvikle seg slik at de ikke lenger trengte oss, Olympens guder. Du forbød ham å gi dem ilden, og regnet med at det var nok. Du var uansett opptatt med å fly beina av deg etter noen skognymfer, som var alt for unge for en gammel bukk som deg. Promethevs ga menneskene både ild og forstand før du fikk snudd deg to ganger etter et flagrende skjørt – og det måtte gå som det gikk, forklarte Hera overbærende.

– At du ikke gjorde det av med Promethevs der og da, kan du bare klandre deg selv for. – Neida. Istedenfor valgte du å la ham binde til fjellet og la en ørn hakke ut leveren hans hver dag, bare for at den skulle vokse ut igjen til neste dag.

– Jo, men det var da en fin straff. Han fortjente ikke å slippe med å bare bli drept.

– Hysj! Hør etter.

– Ja da, ja da, bare fortsett.

Afrodite og Eros klarer seg godt. Her med Afrodites ektemann, Hefaistos. Av Bartholomäus Spranger - Wikimedia Commons.

Afrodite og Eros klarer seg godt. Her med Afrodites ektemann, Hefaistos. Av Bartholomäus Spranger – Wikimedia Commons.

– Det gikk ikke bedre enn at Herakles, nok en av dine utallige lausunger, skjøt ned ørnen og frigjorde Promethevs, som siden fortsatte å hjelpe menneskene med opprøret mot gudene. Det verste var da han ga dem ideen om penger i stedet for gull og gaver som vi har brukt i alle tider før. Pengene har liten verdi i seg selv, men de er ladet med sterk magi. Pengene trollbinder alle som kommer i deres nærhet. Med penger kan hvem som helst få utrolig mye makt over andre, bare de har nok av dem. Selv gudene har ingen makt over pengene og det er det som ble vårt endelikt. Makten vårt panteon hadde ble flyttet til tjueåtte nye guder. Det er de som har makten over pengene, og vi må følge deres befalinger nå.

– Hah! Det er ingen som står seg mot mine tordenkiler!

– Jo da. Det er bare å bruke noen penger så får man fatt i en lynavleder. Sånn er det med de fleste tingene nå. Alt kan løses med penger og teknologi. Derfor har menneskene sluttet å ofre til oss og frykte oss. Vi må pent bruke penger vi også. Derfor har de andre begynt å jobbe, akkurat som menneskene.

– Jaha? Så du forteller meg at nå arbeider gudene akkurat som de dødelige? Ha! En latterlig tanke.

– Ja, det er slik det er og derfor er ingen av dem her. De har enten ikke tid eller så har de ikke råd til å reise hit. De klager uansett hele tiden over at vi ikke har WiFi- og mobildekning, så det er like greit. De betaler i alle fall for pleierne her oppe. Det er da noe.

– Hmmm, hvis det du sier stemmer så lurer jeg på hva de arbeider med og hvordan går det egentlig med dem?

– Vel, Afrodite driver et nettdatingsfirma og gjør det veldig bra. Hun sier at det sparer henne og Eros for en masse, jobb. Før måtte de selv oppsøke hver enkelt og ordne opp direkte. Dessuten ble pilene til Eros ble etter hvert så dyre at det ikke lønte seg lenger. Nå har de laget et system som lar menneskene finne frem til hverandre selv, og med et lite trykk på en knapp så har de hennes velsignelse. I tillegg har Eros startet sitt eget firma som selger tryllemiddel som kan få gamle tullinger som deg til å tro at de er unge, spreke og potente igjen.

Poseidon har greie på fisk og klarer seg godt. Av Angelo Bronzino - Wikimedia Commons

Poseidon har greie på fisk og klarer seg godt. Av Angelo Bronzino – Wikimedia Commons

Poseidon har reist langt mot nord og begynt å ale opp fisk i store bur i vannet. Han har lært seg språket der. Norsk heter det visst, og er helt kokko. Han snakker ikke forståelig gresk lenger, han sier ting som : «I har vært i forhandlinger med regjeringen og fått dem med på en investeringspakke» Totalt norsk for meg i alle fall. Men han gjør det godt og har fryktelig mange penger.

Hermes driver med så mye rart og hver gang jeg spør så svarer han bare at det er i mediebransjen og at det er store penger der. Han driver visst med en slags rådgivning, jeg må bare innrømme at jeg ikke vet hva det går ut på, men han har stadig nevnt en fyr som heter Berlusconi, uten at jeg noen gang har hørt om han. I følge det Hermes forteller, så skal visstnok du og denne Berlusconi ha en del til felles når det kommer til temperament og interesse for unge damer.

– Din bror Hades har begynt i noe de kaller for tobakksindustrien, han selger tørre planter i små papyrusrør. Disse tenner menneskene på og trekker i seg røyken.

– Hæ? Og hvordan skal det gagne ham? Har han blitt tussete på sine eldre dager?

– Jeg vet ikke helt hvordan det virker, men du kjenner Hades, han har alltid vært ganske slu. Du husker den gangen med Persefone hvor han ga henne fortryllet frukt fra hagen før hun skulle forlate dødsriket, slik at hun for alltid måtte returnere tilbake til ham og være der deler av året. Hades sier at disse papyrusgreiene gjør at det kommer flere mennesker ned til ham i dødsriket enn noen gang. Og i tillegg får han en hel masse penger for det også.

– Ja. Men Hera, hva skal de med alle disse pengene til? Det er jo bare metallbiter og papyrus uansett. Hvordan virker denne magien?

Narkissos livnærer seg av å snakke om rumper. Av Dmitry Valberg - Wikimedia commons.

Narkissos livnærer seg av å snakke om rumper. Av Dmitry Valberg – Wikimedia commons.

– Det vet jeg egentlig ikke. Menneskene oppfører seg i alle fall som om penger er magisk. Alle vil i ha mest mulig av dem, og de gjør de utroligste ting for å få fatt i pengene. Ta for eksempel Narkissos. Han har giftet seg med en menneskekvinne, som maler bilder av bleke smilende ansikter med rød nese, mens hun går naken rundt og drikker champagne –  en menneskevariant av gudedrikken ambrosia.

– Ja ha? Hvordan får han penger for det?

– Han forteller andre mennesker om hvordan bakenden til hans kone ser ut, og det er latterlig spør du meg, for det finnes så mange bilder av denne damen og hennes bakende, at det er en gåte at noen vil betale for å høre Narkissos fortelle om den. Egentlig så er det ikke noe annerledes enn det alltid har vært med ham. Så lenge noen ser på og hører på Narkissos, så er han lykkelig. Det merkelige er at han får betalt for det.

– Hø hø. Det er da alltid spennende å høre om slikt da..

– Nå skal du passe deg litt Zeusen min! Hvis du hadde fortalt andre om min bakende så hadde du fått angre på det! Det sier jeg deg at hvis du så mye som tenker tanken, så får du med meg å gjøre – og du vet hvordan det går.

– Nei da, nei da, Hera, jeg bare sa at det er noen, som liker å høre om slikt – du vet da vel at jeg ikke er slik – du kjenner da meg….

– Det er nettopp det jeg gjør!

– Ja da, ja da. Du tar alt så alvorlig hele tiden.. Fortell mer. Hva driver min favoritt datter Athene med? Visdom og krigskunst er det vel ikke noen penger i?

– Hah! Hun er vel den som tjener mest av alle gudene. Hun er alltid der det er krig, men hun griper ikke direkte inn lenger, – magiske våpen og guddommelig inngripen virker ikke i dag. De moderne våpnene som menneskene har laget flyr raskere og slår hardere. Athene arbeider som militær rådgiver og hun gir som regel sine råd til alle som betaler godt. Men det er de store våpensmiene bringer henne mest rikdom. Hun sørger for å gi råd til begge parter i en krig, slik at den skal vare lengst mulig, og hun kan selge våpen til begge sider.

– Det der er min datter! Egger til strid og gir gode våpen til de tapre heltene!

– Nei. Det er ikke helt slik lenger. Det finnes ikke noen krigshelter lenger. Den tiden er forbi. Dessuten så trenger ikke krigsheltene våpen lenger.

– HÆ? Det er det dummeste jeg har hørt på lenge! Det er klart at heltene trenger gode våpen! Hvordan skal de ellers klare seg? Helter uten våpen?

–  Heltene nå til dags befinner seg midt i krigen, men de bærer ikke våpen og tar ikke parti. De tar hånd om de falne og sårede, mens krigen raser rundt dem på alle kanter.  Barnebarnet ditt, Asklepios leder en gruppe med legekyndige helter, som er over alt i verden hvor det er krig. De redder mange mennesker fra døden med sine legekunst, med fare for sine egne liv hele tiden. Det er ikke så rart at din bror Hades ikke liker ham noe videre – de hadde jo havnet hos ham ellers.

Herakles gjør det bra som helsestudiogründer - Wikimedia Commons

Herakles gjør det bra som helsestudiogründer – Wikimedia Commons

– Ja men alle de gamle heltene, Herakles, Odyssevs og Jason. Hva driver de med nå?

– Vel. Herkules har bygd opp en populær gymnasiumkjede, eller helsestudioer som de også kalles. Odyssevs driver et cruiseselskap. Noen ganger samarbeider han med Jason som organiserer opplevelsesreiser rundt om i hele verden.

– Jeg har forstått at penger er det som betyr noe og at de er det som må til for at noe som helst skal skje, men hvem er det som tjener mest penger?

– Det er nok Apollon. Han tok godt vare på oraklet i Delfi, som han nå kaller for Google. Han har gjort oraklet tilgjengelig for alle, tilsynelatende gratis, men på mystisk vis tjener han likevel masse penger på. Du må ikke spørre meg om hvordan han får det til, men penger har han mer enn nok av.

Zevs ble sittende stille og tenke .Han trakk et langt sukk og spurte :

– Men hva med oss? Er det ingen som trenger oss? Hera fikk et drag av tusen års slitenhet i ansiktet og før hun rakk å svare, lød et trompetsignal.

– Det er badenymfene fra hjemmetjenesten som har kommet. Da må du komme ned derfra. Du skal bades og nymfene har ikke hele dagen på seg – de skal videre til både Valhall og Egypt før de er ferdige med runden sin.

Nymfer, ja. Zevs kreket seg opp av tronstolen og gikk forsiktig ned alle trinnene, mens han holdt kjortelen med den ene hånden og støttet seg med den andre. En og annen liten sky drev fortsatt gjennom den enorme søylehallen, og overdådigheten kapppglinset med seg selv. På Olympen er måtehold og minimalisme fortsatt helt ukjente begreper.

Tre dresskledde, solbrillekledte menn kom vandrende inn i hallen.

– Men, si meg, er dere her fortsatt? sa en av mennene med en tydelig russisk aksent.

– Hva behager, svarte Zevs. – Er dere klar over hvem dere snakker til?

– Palasset er utleid på ubestemt tid til verdens mektigste mann.

– Hva? Men jeg er jo selve sjefsguden!

– Teller ikke, gamle mann. Det er Vladimir Putin som skal bo her nå. Dere har utspilt deres rolle. Kom dere ut!

Kjenner du til flere eksempler på hvordan kjente skikkelser i gresk mytologi har latt seg integrere i arbeidslivet etter krisen? I så fall er du hjertelig velkommen til å dele dem i kommentarfeltet under artikkelen. 

Test dine kunnskaper om gresk mytologi. 

 , , , ,