Mat

Ramazan alaturka

religioner      |      24/07/2014


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/religion/public_html/wp-content/plugins/jetpack/modules/shortcodes/slideshow.php on line 142

Ramadan er snart over, og eid nærmer seg med stormskritt. På tide med noen mattips? 

Av Liv Silva Holmesland

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Ramadan, muslimenes fasteperiode,  startet lørdag 28 juni . Fasten er en av de fem sentrale søylene i islam. For muslimer betyr fasten at man skal avstå fra mat, drikke, tobakk, tyggegummi, seksuelt samvær fra rett før daggry til rett etter solnedgang i 30 dager.

Ingenting skal da kunne passere leppene i fasteperioden. Noen vil ikke engang dusje eller svømme i fastetiden for å unngå at vann tilfeldigvis  passerer gjennom leppene. Etter solnedgang og rett før soloppgang vil de fastende kunne innta to måltider som på arabisk kalles «suhoor» og «iftar». «Suhoor» serveres rett før daggry mens «iftar» serveres rett etter solnedgang. «Suhoor» er ofte et ganske kraftig måltid fordi det skal tilføre kroppen nok energi til å klare å komme seg gjennom neste dag. «Suhoor» blir avsluttet når morgenbønnen («fajr») starter. På slutten av dagen ved solnedgang vil kveldsbønnen starte («maghrib») og «iftar» kan dermed starte.

I juni var jeg i Istanbul og kom over en restaurant som også tilbød matlagingskurs. Kurset ble holdt av en lokal tyrkisk kokk, samt en nederlender som hadde forelsket seg i Tyrkia og tyrkisk mat og ønsket å dele sin lidenskap til matlaging og tyrkisk mat med turister. Dette er en vel verdt attraksjon dersom du er i Istanbul. Restauranten heter «Cooking Alaturka» og ligger rett bak Den blå moskeen.

I denne oppskriftserien skal jeg presentere oppskrifter på noen tyrkiske retter som ble laget på matlagingskurset. Disse rettene er typiske tyrkiske retter og noen av dem blir også spist under ramadan. Dette «iftar»-måltidet, som er måltiden som inntas rett etter solnedang,  består av følgende retter: Den første forretten er en deilig, varm og smakfull rød linsesuppe med bulgur og ferskpresset sitron som tilsettes rett før man skal spise. Den kan gjerne inntas med litt pidebrød/tyrkisk brød. Brødet kan du enten lage selv eller kjøpe i en tyrkisk innvandrerbutikk. Den røde linsesupperetten kalles på tyrkisk «Ezogelin çorbazi».

Den andre forretten er en saftig og smakfull  aubergine fylt med en fyldig tomatsaus med løk og mye olivenolje. Denne retten kalles på tyrkisk «Iman bayildi» og betyr «imanen som besvimte av glede». Ryktene vil ha det til at imanen besvimte av glede etter å ha smakt en så smakfull rett, mens en annen fortelling vil ha det til at det var kostnadene ved de store mengdene olivenolje som slo ham ut. Retten passer utmerket til varme sommerkvelder.

Den tredje forretten består av fetaost-pannekaker med  grovrevet squash. Denne retten inntas med en kald naturell hvitløksyoghurt.  Retten heter «Kabak mücveri».

Hovedretten består av varme, fylte vinblader med kraft, tomater og en dæsj naturell yoghurt.

Det finnes ingen femretters uten dessert og heller ingen ramadan uten søtsaker. Den siste retten er derfor selvfølgelig en dessert, som består av semulekake med hasselnøtter. Denne desserten smaker fortreffelig med tyrkisk kaffe eller vanlig kaffe. Disse fem rettene burde holde magen full til neste måltid som starter rett før «soloppgang».

Nå nærmer ramadan-måneden seg slutten. Selv om muslimene må avstå fra mat og drikke på dagen, noe som kan være svært krevende, særlig det å ikke kunne innta væske, består perioden  mellom solnedgang og soloppgang av sosialt samvær med familie og venner og mye god mat.

Sett utenfra så virker ramadanmåneden som en ganske ganske sosial tid som tilbringes med venner, familier, og hvor mye god mat serveres når man endelig kan spise. Selv om det på dagen kan være ganske utfordrende, vet man at noe godt og hyggelig venter i den andre enden.  Fasten avsluttes med en stor feiring. Det er «id/eid». Disse rettene som nå ble presentert kan  nok fint lages i forbindelse med denne feiringen også! Neste prosjekt bør vel bli å sette seg i typiske matretter for «eid».

Ellers folkens, God Ramadan og veldig snart en velsignet «eid»!

Forretter:

Hovedrett:

Dessert:

Kilder:

Les om faste på Religioner.no: 

 

 , , , , , , , , ,