Paven slipper bilbeltebot
Av Hans Olav Arnesen
Loven er lik for alle. Det mente ihvertfall en nidkjær tysk borger som reagerte på at pave Benedikt 16 kjørte rundt i sin spesialdesignede pavemobil uten å bruke bilbelte. Ifølge Dagen kontaktet han sin advokat og anmeldte paven for brudd på bilbeltebestemmelsene under hans hellighets besøk i Tyskland i september i år.
Men selv om loven er lik for alle er noen mennesker likere enn andre, og de lokale myndighetene forkastet anmeldelsen. Riktignok talte ikke pavemobilens lave fart nødvendigvis til Benedikts fordel, bilbeltepåbudet gjelder uansett hastighet, men ettersom gatene var stengt for annen trafikk kunne man sno seg unna å utstede et pinlig forelegg til paven, som forøvrig selv er tysk.
Inntil 1978 ble paven båret rundt på en særegen bærestol ved store anledninger, en sedia gestatoria, men for den forrige paven, Johannes Paul 2, var ikke bærernes apostelhestekrefter gode nok. Han tok istedet skrittet inn i det tjuende århundret og begynte å bruke motorisert transport. Da Johannes Paul 2 ble skutt og nesten mistet livet i 1981, ble pavemobilen utstyrt med et slags innelukket kammer skjermet av skuddsikkert, men gjennomsiktig, glass. Denne varianten brukes ennå i dag, men det finnes også pavemobiler uten dette tilbygget, og de åpne variantene foretrekkes gjerne til bruk på Petersplassen.
Pavemobilen som Benedikt 16 kjørte rundt i Tyskland med var laget av Mercedes-Benz, og er foretrukket av paven også på utenlandsbesøk. Det er likevel flere bilprodusenter som har levert pavemobiler, og noen av disse er avbildet under. Det store spørsmålet mange stiller seg er hva som blir det neste innen pavelig transport. Mange legkatolikker ønsker den tradisjonelle bærestolen tilbake, mens Der Spiegel spekulerer i om paven vil være seg sitt miljøansvar bevisst og velge en el-pavemobil i fremtiden. Kravene til rekkevidde og hastighet kan vel vanskelig være noe problem i pavemobilens tilfelle.
s

En variant bygd av chilenske Metalpar til bruk under pavens besøk i Santiago i 2010 – Wikimedia Commons.
Lenker: