Protestbilisme og nakenløp
Av Hans Olav Arnesen
Kilde: The Guardian
At samfunn hvor religionen spiller en stor rolle oftest er noe mer konservative enn mer sekulære samfunn er kanskje ingen sjokkerende observasjon. Mormonerstaten Utah og det wahabittiske kongedømmet Saudi-Arabia er to slike samfunn, selv om man naturligvis kan argumentere for at forskjellene dem i mellom er større enn likhetene. Ikke desto har begge samfunn til felles at de konservative og til dels religiøst funderte lovene blir utfordret av en mer liberalt innstilte krefter. I Utah gav det seg i forrige uke utslag i et undertøysløp gjennom gatene i Salt Lake City. Utah har strenge lover mot nakenhet, og delstaten markerer seg også som konservativ i spørsmål som likekjønnet ekteskap og abort. Om lag 3000 demonstranter samlet seg i undertøysløpet og flere av dem hadde skrevet til dels svært provokative slagord som “satandyrker” på kroppen.
Kilde: The Guardian
En slik protest er kan hende ikke å anbefale i Saudi Arabia, men i sommer har saudiske kvinner utført en like modig, men noe mer sømmelig og ihvertfall mer påkledt protest mot en religiøs rettskjennelse som forbyr dem å kjøre bil. Dette har de gjort ved å gjøre opptak av seg selv på kjøretur og legge det ut på internett. På Facebook har kvinnene startet gruppen Women2drive. Aksjonen fikk stor internasjonal oppmerksomhet og kanskje har den også hatt den ønskede effekt? I hvert fall benådet kong Abdullah i forrige uke kvinnen Shaima Ghassaniyah som var dømt til pisking for bilkjøring. Benådningen av Shaima, sammen med løftet om stemmerett og muligheten til å stille til valg i 2015, har oppmuntret kvinnene i Women2drive til å håpe på at det forhatte forbudet mot kvinner bak rattet skal forsvinne for godt, men det er i hvert fall en gruppe som har alt å tape på en slik oppmykning av lovverket. Ifølge NRK finnes det i Saudi Arabia mer enn fire millioner fast ansatte sjåfører. Brorparten av disse er utenlandske fremmedarbeidere og en rekke av disse vil formodentlig miste arbeidet sitt dersom kvinner får lov til å kjøre bil. Jubelen for en liberalisering av loven vil derfor kanskje bli noe dempet blant denne yrkesgruppen.
Kvinner som disse må nok belage seg på å vente noe lenger før de trygt kan sette seg bak rattet. Men stemme kan de ihvertfall snart gjøre (trykk på bildet) – Wikimedia Commons
Lenker: