Aktuelt

Shabana Rehmans begravelse blir historisk: Første livssynshumanistiske begravelse bekostet av staten

religioner      |      04/01/2023

Shabana Rehman blir begravet i en livssynhumanistisk seremoni på statens regning.

Av Kai Erik Westergaard

Den kjente komikeren og aktivisten, Shabana Rehman, gikk bort den 29. desember etter lengre tids kamp mot kreft. Hun ble 46 år gammel.

Etter sin bortgang har hun blitt hyllet for sin uredde fremtreden i offentligheten og sin standhaftighet i møte med mye kritikk og sterk motstand. Ikke minst fra det norsk-pakistanske miljøet hun selv har tilhørighet til.

Dagen-redaktør, Vebjørn Selbekk, foreslo i en facebookpost at Rehmans begravelse burde bekostes av staten. Kort tid etter annonserte kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen, at staten betaler for begravelsen.

I en SMS til VG begrunner ministeren avgjørelsen slik:

– Shabana var den som først turte der andre tiet, hun tok tak i betente spørsmål som negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, og tok kampen og stod i stormen for at andre skulle få leve frie liv. Vi ønsker å hedre henne med begravelse på statens regning, for alt hun har betydd og bidratt med i likestillingskampen.

Christian Lomsdalen. Foto: Morten Opedal

Første livssynhumanistiske begravelse på statens regning

Seremonien finner sted i Oslo rådhus førstkommende tirsdag kl. 12, ifølge Human-Etisk Forbund. To statsråder vil representere regjeringen ved begravelsen: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen, vil lede begravelsesseremonien.

– Det er en ære å få lede begravelsesseremonien til Shabana Rehman, og en ekstra stor ære når det er den første humanistiske begravelsen på statens bekostning, samt den første med innvandrerbakgrunn som blir æret på denne måten. Rehman var en svært viktig stemme i det norske samfunnet og har satt tydelig spor etter seg. Hun vil bli husket for hennes utrettelige kamp for ytringsfrihet og individets selvbestemmelse. At vi får muligheten til å bidra til en god seremoni for Shabana oppleves som en viktig anerkjennelse av Human-Etisk Forbund som et livssynssamfunn, sier Lomsdalen.

Bruk av Oslo Rådhus av tros- og livssynssamfunn

Ingrid Rosendorf Joys. Foto: STL

Det var en del kontroverser rundt hvem som får bruke Rådhuset eller ikke i 2022. Hva tenker generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Ingrid Rosendorf Joys, om at Rådhuset stilles til disposisjon for et av STLs medlemssamfunn ved en slik anledning?

– Det passer veldig godt å bruke Rådhuset til en slik anledning. Rådhuset gir en verdig ramme rundt en begravelse. Noen av våre medlemmer har egne guds- og forsamlingshus som passer til en slik stor anledning, men flere, inkludert Human-Etisk Forbund, mangler det. Da er det fint at det kan skaffes til veie av det offentlige, sier Joys

Shabana Rehmans gate?

Etter komikerens død har flere tatt til orde for å ære Rehmans død på forskjellige måter.  Blant annet er det forslått å oppkalle en egen gate etter Shabana Rehman.

«Bydelsutvalgene burde konkurrere om flotte Shabana Rehmans vei», skrev Danby Choi på Facebook. Det er han ikke alene om, Sarah Gaulin, lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i bydel Søndre Nordstrand og daglig leder i organisasjonen LIM (Likestilling Integrering Mangfold) tar også til orde for å gi Rehman denne æresbevisningen i Dagsavisen. Det er ikke umulig at det kommer flere æresbemerkelser til Rehman etter hennes død, og kanskje altså en egen gate.

 

Forsidebilde: Inge Krossøy (xoy.no) / Nordiske Mediedager, CC BY-SA 2.0. Til informasjon: Kai Erik Westergaard er ansatt i STL, hvor Ingrid Rosendorf Joys er generalsekretær og Christian Lomsdalen representerer HEF i Religions- og livssynslederforumet. 

 , , ,