Aktuelt

Turbandagen

Ida Therese Johannessen      |      19/04/2013

Lørdag arrangerte Unge sikher for tredje gang Den norske turbandagen. 10 000 Osloborgere tok turen, og 2000 av dem forlot arrangementet et hodeplagg rikere. Religioner.nos utsendte var en av dem.

Tekst og foto av Ida Therese Johannessen

DSC_0022

“Velkommen til Turbandagen! Vil du prøve en turban?” En representant for Unge sikher ønsker alle velkommen og forteller om hva som venter i de forskjellige teltene på Rådhusplassen. Her tilbys indisk mat på gatematvis, filmvisning, aktiviteter for barn og ikke minst, turban.

Første stadie i en turbanpåkledning er å velge farge. Det er ikke så lett som man skulle tro, for det er et helt spekter å velge i. “Man kan velge noe som passer til klærne”, sier den smilende unge sikhen bak fargehavet.

Etter fargevalget er foretatt, går turen videre til “Turban Outfitters”. Her snurres turbaner i stor skala. For den turbanvante er dette dagligdags, men for de oppmøtte for anledningen gir opplevelsen latter og smil. Stemningen tilsier at nordmenn synes turban er gøy.

– Det er stas med turban, sier Cathrine Karlsen, som har blitt surret inn i en rosa turban.

– Den føles behagelig på.

Sikhenes turban blir et stadig mer profilert plagg, og har opptrådt på erkenorske arenaer. I forkant av årets turbandag, stilte programleder Harald Rønneberg opp med turban i fredagsunderholdningen Senkveld med Thomas og Harald. I mars troppet 100 turbankledte sikher opp og formet det norske flagget under hopprenn i Holmenkollen.

Simran

Simran Kaur i Holmenkollen. Foto: Loveleen Kaur

Arrangørene av Turbandagen er Unge Sikher, en organisasjon bestående av nettopp, unge sikher. Simran Kaur er en av dem, og hun har aktivt vært med på å gjøre Turbandagen til det den er.

Hva er formålet med Turbandagen?

– Formålet vårt med Turbandagen er jo først og fremst å relansere turbanen som et tegn på solidaritet, likestilling og religionsfrihet. De siste årene har vi sett en økt tendens til at turbanen blir assosiert med terror. I stedet for å skrive en lang tekst om at turbanen er synonymt med likestilling, inviterer vi den norske befolkningen til å prøve, oppleve og lære om turbanen på deres premisser.

Turbandagen vokser og vokser. Hvorfor tror du at den er så populær?
 Hva blir det neste, Turbanfestivalen?

– Turbandagen er nok først populært fordi det du får oppleve turbanen og den indiske kulturen med alle sansene dine. Turbandagen er allerede en festival, og det at man kan oppleve andre ting ved turbanen utenom å prøve den, er kanskje noe av det viktigste som trekker folk. Man kan lære om turbanen ved å prøve en turban, men man kan også bare spørre, lære og se – en bestemmer selv hva som passer en selv best!

Hvorfor er det turban dere velger å sette fokus på?

– Det første man legger merke til når man ser en sikh, er jo faktisk turbanen, og det er derfor vi velger å fokusere på akkurat den. Turbanen kan virke litt skummelt, fordi mennesker har assosiasjoner til turbanen som ikke stemmer over med dens verdier, og det er derfor vi vil at mennesker skal knytte andre assosiasjoner til turbanen. Turbanen er også en ting alle kan oppleve uten at det skal bety noe. Turbanen er kanskje et stoff for deg – for meg er det en krone, og alle fortjener å være litt kongelige i blant, eller? Du trenger jo ikke å tro på tankegangen bak turbanen, så lenge man har en forståelse for det.

Hva symboliserer turbanen?

Fra gammelt av var turbanen et plagg som var forbeholdt de kongelige og adelen. Sikher går med turban fordi de er kongelige. Ikke fordi de nødvendigvis er bedre enn andre, men fordi de bærer på de kongelige symbolene som turbanen står for: solidaritet, likestilling og religionsfrihet.

Turban er jo tradisjonelt et mannsplagg. Hvorfor ser vi nå flere kvinner med turban?

– Turbanen er et likestilt plagg. Både kvinner og menn kan bruke turban. I dag er det sånn at mannen er pålagt å bruke turban, mens kvinnen kan velge selv. Noen kvinner velger dog å bruke turban fordi de mener det er deres del av likestillingen. Og alle liker jo å være litt kongelige!

Med Turbandagen kan Oslos nysgjerrige innbyggere være kongelige for en dag. Om plagget med tiden blir mote for hvermannsen, gjenstår å se. Enn så lenge skapes det gjennom turbanen oppmerksomhet rundt sikhismen i Norge. Og Turbandagens suksess tatt i betraktning, er det tydelig at nordmenn synes turban er verdt å utforske.

 

 , , ,