Vil du bli begravet på Ullevaal?
Noen hevder at fotball er religion. For mange kataloniere høres nok en fotballkamp på Camp Nou mer forlokkende ut enn søndagsmessen. Nå vil fotballklubben Barcelona gå kirken i næringen på nok et område.
Av Hans Olav Arnesen
Camp Nou – Wikimedia Commons
Europeere flest er ikke lenger like ivrige kirkegjengere, og religionsvitere har lenge spekulert i om vi har funnet nye “hellige” rom å erstatte våre gudshus med. Er det kanskje helsestudioene eller kjøpesentrene som har overtatt for kirkene? Eller er fotball den nye religionen for mange europeere, kanskje spesielt for menn? At fotball vekker sterke, nesten religiøse, følelser hos en rekke mennesker er det liten tvil om, og både fotballspillere og supportere har sine ritualer, på og utenfor banen. Man har store håp og forventninger til resultater, og, i noen tilfeller, troen på et liv etter sesongens avslutning. Kanskje kan Mesterligaen sies å være det ypperste frelsesmålet for fotballsupporteren? Cup- eller seriegull for dem som har mindre ambisjoner? Opprykk og “gjenoppstandelse” for de mer uheldige?
Nå kan skillet mellom katedral og fotballarena synes å ha blitt enda mer utydelig. Verdens kanskje beste fotballklubb, Barcelona, går nemlig kirken i næringen på enda ett område. Mange som har vært på Camp Nou, undertegnede inkludert, har nok fått en numinøs følelse, en opplevelse av skrekkingytende fascinasjon og tiltrekning, etter å ha vært på denne fotballarenaen. De rent fysiske dimensjonene er svimlende, og særlig i viktige kamper eller skjebnesvangre situasjoner, som ved et straffespark, er støyen fra over 90 000 supportere overdøvende, og nærmest litt skremmende. Hvorvidt dette kan kalles en religiøs opplevelse eller ikke kan diskuteres, men nå trenger man ikke lenger å forlate stadion etter kampslutt. Faktisk trenger man ikke engang å være i live for å være en del av denne idrettskatedralen. Barcelona har vendt mange levende spanjolers oppmerksomhet og kjærlighet bort fra kirken, men nå vil de beholde sine tilhengere selv etter at de har trådt over til den andre siden. Camp Nou skal nemlig bli gravplass.
Det er Aftenposten som kan fortelle at Barcelona åpner for å plassere om lag 20 000 urner inneholdende kremerte tilhengere på Camp Nou. De er ikke de første til å gjøre dette. Også Atlético Madrid har hatt en lignende ordning. Det er heller ikke kun av idealistiske årsaker de går til dette skrittet. De regner nemlig med å hente inn circa 50 millioner kroner gjennom denne tjenesten. Det vil likevel neppe skremme Barcelona-supportere fra å benytte seg av muligheten til å være en del av klubben også etter man har gått bort. Alle vet jo at penger betyr svært mye i fotball, om ikke nødvendigvis alt. Av den grunn vil det formodentlig bare være en bonus å kunne betale kostnadene ved en begravelse til klubben man elsker, og som kanskje kan bruke dem til å hente hjem enda flere titler. Er dette noe å tenke på for norske klubber? Kanskje for Vålerenga, den dagen deres nye lekegrind står ferdig?
Religioner.no lenker:
- Fredrikstad Stadion er hjemsøkt
- Morkakehelbredelse av fotballspillere
- Fotballdrakter er haram
- Fotballspiller arrestert på grunn av tatovering
Lenker: