Aktuelt

Vinner Israel årets Eurovision?

religioner      |      10/05/2024

Resultatet fra den andre semifinalen tyder på at Israel, til manges store overraskelse, nå er storfavoritt til å vinne årets Eurovision. Hvordan kunne det skje? Og vil det i så fall være mulig å arrangere Eurovision i Israel til neste år?

Av Hans Olav Arnesen

Blir Israel arrangør av Eurovision 2025? Illustrasjon: Bing Image Creator.

Eden Golan, artisten som representerer Israel i årets Eurovision, opplever både ned- og oppturer i Malmø. Hun er blitt buet ut på prøver, og til dels i semifinalen. Til gjengjeld kunne hun glede seg over å gå videre til finalen, sammen med ni andre land, inkludert Norge.

Etter semifinalen er Golan nå blant de absolutte favorittene til å vinne hele konkurransen. Ifølge VG ligger hun nå som nummer to på bettinglisten. Kanskje burde hun ligge helt på topp? I hvert fall dersom de italienske folkestemmene fra semifinalen er representative for Europa for øvrig.

Den italienske rikskringkastingen, Rai, offentliggjorde nemlig ved en feil stemmetallene. Norske Gåte fikk 1, 55 % av de italienske publikumsstemmene. Israel fikk hele 39, 31 %. Ingen andre land i semifinalen var i nærheten av dette.

Ren matematikk

Vebjørn Selbekk. Foto: Hans Olav Arnesen.

Vebjørn Selbekk, ansvarlig redaktør i Dagen, var en av trolig mange europeere som for første gang avga stemme i Eurovision under gårsdagens semifinale. Til Religioner.no forteller han at både han og hans kone stemte tjue ganger hver på Golan. Det er det maksimale antallet stemmer man kan avgi.

– Det var en solidaritetshandling, forklarer Selbekk.

– Ikke bare for Israel, men for den tjueårige artisten Eden Golan, som har vært under det største presset noen artist har måtte tåle i Eurovisions historie.

Selbekk legger til at Malmø er en av de mest antisemittiske byene i Europa, og at Golan trenger en armada av politibiler for å forflytte seg fra et sted til et annet i den sørsvenske byen.

Har det vært noen organisert innsats for å mobilisere stemmer til støtte for Golan?

– Det er ikke noen konspirasjon, sier Selbekk. – Jeg har lagt ut poster i sosiale medier og oppfordret til å stemme på Israel. MIFF (Med Israel For Fred) har gjort det samme. I så måte er det organisert, gjennom at man oppfordrer til å stemme, men det er ikke noen som har «snakka sammen» på forhånd.

Tror Selbekk at Golan og Israel kan vinne årets Eurovision?

– Jeg tenker det, svarer Selbekk.

– Israel er nå en favoritt til å vinne. Hadde det bare vært folkestemmene som telte, ville Israel vært storfavoritt. Juryen kompliserer bildet noe.

Mobiliseringen av europeere som stiller seg solidarisk til Israel er naturligvis hovedforklaringen på Israels nye favorittstempel, men Selbekk antyder at Golan, paradoksalt nok, også kan ha få hjelp av Palestina-venner.

– Det handler om ren matematikk. Om Palestina-venner boikotter, mens Israel-vennene stemmer, kan Israel vinne Eurovision.

Dag Øistein Endsjø. Eget foto.

Israel har vunnet

Professor i religionsvitenskap ved IKOS, UiO, Dag Øistein Endsjø, har enda større tro på israelsk seier i Eurovision 2024.

– Jeg tror Israel allerede har vunnet, sier Endsjø.

Endsjø er, så vidt vi vet, den eneste norske professoren i religionsvitenskap som selv har deltatt i Eurovision. I motsetning til Selbekk, som først nå har engasjert seg i sangkonkurransen, har Endsjø fulgt Eurovision tett i mange år. Han viser til tidligere års erfaringer med solidaritetsstemmer.

– Man så det med Ukraina i 2022. Når man får nesten all tolverne av folkestemmene, behøver man ikke så mange jurystemmer. Og noen jurystemmer vil de få.

Endsjø mener det er Israel-vennene som vil sørge for seier til Golan. – Det er massevis av dem, men dette er første gang mange av dem vil stemme i Eurovision, slik som Selbekk og vennene hans.

Når én blokk stemmer samlet, mens alle andre stemmer er splittet, er mye gjort, mener Endsjø.

– Hvem skal Palestina-vennene stemme på?

Endsjø viser til at stemmene her blir splittet på 25 andre land. Selv om den irske artisten, Bambie Thug, har uttalt seg mot krigen, og flere andre har vært kritiske, er det ikke én naturlig motpart for israelkritiske Eurovision-fans å samle seg om.

Neste års Eurovision blir en kjempeutfordring

Endsjø mener en israelsk seier vil representere en voldsom utfordring for Eurovision. Ifølge ham ble grunnlaget for dette lagt alt da Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) bestemte seg for å tillate Israel å delta, til tross for millitærkampanjen på Gaza, selv om de kastet Russland ut etter deres fullskalainvasjon av Ukraina i 2022.

– Det er umulig å være upolitisk, sier Endsjø. Han peker også på at EBU heller ikke har vært konsekvente med hensyn til hvilke politiske symboler de forbyr i praksis.

– I strid med egne regler har EBU i år tolerert både transflagg og aboriginerflagg, men de nekter ikke bare Palestina-flagg, men ethvert palestinsk symbol.

Ifølge Endsjø må EBU kanskje legge fra seg tanken om at Eurovision skal være et apolitisk arrangement. I stedet kan man diskutere hvilke verdier konkurransen skal stå for.

– Man kan muligens tenke at Eurovision skal handle om fred, demokrati og menneskerettigheter i stedet.

Ifølge Endsjø er det når neste års finale skal planlegges de virkelige problemene for Eurovision vil oppstå.

– Det blir en kjempeutfordring om Eurovision skal arrangeres i Israel, idet mange land antagelig vil finne det umulig å delta. Om konkurransen blir arrangert i et annet land blir det heller ikke lett, dersom man skal gi vinnerlandet Israel samme oppmerksomhet som Ukraina fikk i fjor, da Storbritannia arrangerte finalen på vegne av dem.