Fra redaksjonen, Ukategorisert

Uke 47. Universalperfeksjon

Hans Olav Arnesen      |      19/11/2012

Hans Olav Arnesen. lite bilde.JPGLivet er fullt av utfordringer og hindre som må overkommes. Slik er det for oss alle, men kanskje noen mer enn andre. En kvinne som har nektet å la sine medfødte utfordringer begrense hennes livsvalg er Marte Wexelsen Goksøyr. Hun har downs syndrom, og da er svært mange dører stengt. Eller? Marte har nektet å gi opp drømmene sine. Hun har skrevet aviskronikker og gitt ut bok, men den største drømmen har vært å bli skuespiller på Nasjonalteateret. Nå har også denne drømmen gått i oppfyllelse med en hovedrolle i oppsetningen Jeg svarte på en drøm. I stykket spiller hun både Jean d´Arc og seg selv, og det er mange åpenbare paralleller mellom de to. Martes vei til Nasjonalteateret er nesten like utrolig som den unge, franske jomfruens vei mot kriger- og kongemakerstatus var i sin tid.

Stykket var originalt og underholdende. Publikum ble konfrontert med sine egne fordommer, men på en subtil måte. Sorteringssamfunnet ble nevnt, men stykket var aldri direkte moraliserende. På tross av dette, og mange morsomme øyeblikk, var det en dyster undertone i stykket. På spørsmål om hvorvidt det ikke var bedre for fostre med downs syndrom om de aldri ble født svarte Marte: ”Jeg synes heller at samfunnet skal akseptere alle mennesker. Alle fostre har rett til å bli født.” Den retten har ikke norske fostre, og uansett hva man mener om selektiv abort er det vanskelig å ikke å la seg bevege når man tenker på at det kanskje ikke vil finnes flere som Marte i fremtiden; “med ett mer kromosom enn alle dere andre”.

”Vi er alle perfekte”, sa Marte. Det er noe nesten nyåndelig over dette utsagnet. Uten sammenligning for øvrig har også Holistisk forbund en del særegne utfordringer. Denne lørdagen feiret de sin 10-årsdag. Det å etablere en organisasjon for hyperindividualistiske holister er ikke lett, og kan, ifølge holistene selv, sammenlignes med å gjete katter. At ingen i det holistiske miljøet ønsker å etablere en ny religion ved å enes om forpliktende fellesprinsipper (som raskt blir til dogmer) gjør det ikke lettere. Etter ti år er medlemstallet ennå langt lavere enn antallet nyåndelige skulle tilsi, men kanskje finnes det drahjelp å få fra uventet hold? All PR er god PR ble det sagt på forbundets tiårsfeiring, og videre at forbundets fiender kun kan gjøre det sterkere ved å angripe dem. Med tanke på det hardkjøret alternativmiljøet har vært utsatt for i den siste tiden lover dette riktig godt for fremtiden til Holistisk forbund.

Hans Olav Arnesen, redaktør i Religioner.no

 , ,