Toraskapets utsmykning
Toraskapet har en viktig rolle i enhver synagoge. Hør Eliana Hercz fortelle om dets utsmykning.
Presentasjon av Eliana Hercz. Tekst av Michael Gritzman. Produksjon av Hans Olav Arnesen og Kai Erik Westergaard.
Toraskapet har en sentral posisjon i synagogen. Da er det naturlig at den utsmykkes. Hvordan kan du lære mer om i videoen nedenfor som er nummer fire i serien om synagogen, dens historie, utforming og utsmykning.
Det er vanlig med et forheng foran toraskapet. Toraskapet er et skap med en eller flere dører. Forhenget kommer i tillegg. Forhenget symboliserer forhenget i tempelet der paktens ark ble oppbevart og som skilte det innerste og mest hellige rom fra de andre rommene.
I mange synagoger er forhenget foran toraskapet utsmykket. Det kan være en kunstnerisk utsmykking, ofte en brodert tekst tatt fra jødiske hellige skrifter. På det burgunderrøde forhenget i synagogen i Oslo er det brodert en tekst fra 4. Mosebok: «Dette er Toraen som Moses la frem for Israelittenes barn».
Synagogen i Oslo har ulike forheng til ulike anledninger. Til årets største høytider (Rosh Hashana, den jødiske nyttårsfesten og Jom Kippur, den store forsoningsdagen) byttes forhenget til et hvitt forheng. Hvitt symboliserer renhet og symboliserer den religiøse oppriktigheten jøder skal prøve å oppnå i løpet av disse dagene, både i forholdet til Gud og til sine medmennesker.
Til årets øvrige helligdager byttes det til grønt. Jødiske helligdager fra Toraen knytter seg til jordbruket og naturen, derfor den grønne fargen.