Kort og godt

Etiopisk påskefeiring i bilder

Hans Olav Arnesen      |      12/05/2013

Påskefeiringen i Etiopia er nylig avsluttet. Ved siden av å være den helligste høytiden i etiopisk kristendom er det også en svært vakker og fargerik opplevelse. 

Foto: Veronica Gundersen. Tekst: Hans Olav Arnesen.

IMG_1138

Særegen fjellkirke i Lalibela. Foto: Veronica Gundersen.

Etiopia er et av verdens eldste kristne land. Alt rundt år 350 e.Kr. ble kristendommen statsreligion i kongedømmet Aksum, forløperen til dagens Etiopia. I store deler av sin historie har landet vært omgitt av muslimske riker, og tidvis helt isolert fra resten av kristenheten. Som følge av dette har landet utviklet helt spesielle rituelle tradisjoner, samt særegne arkitektoniske og kunstneriske uttrykk, noe som gjør en etiopisk-kristen høytid til en spesiell opplevelse.

Etiopisk kirke. Foto. Veronica Gundersen

Kirke gravd ut av berget i Lalibela. Foto: Veronica Gundersen.

Den etiopisk-ortodokse kirken er en av de såkalte orientalske kirkene. Disse omfatter  også Den syrisk-ortodokse kirken, Den etiopisk-ortodokse-, Den koptisk-ortodokse kirken, Den indisk-ortodokse kirke og Den armensk-ortodokse kirken. Disse menighetene brøt kommunionen, kirkefellesskapet, med den øvrige kirken etter kirkemøtet i Kalkedon i 451 e.Kr., som følge av uenigheter i spørsmål vedrørende Kristi natur.

IMG_1354

Langfredagsprosesjon i Lalibela. Foto: Veronica Gundersen.

Etioperne feiret påsken om lag en måned etter oss. Den ble påbegynt med palmesøndag den 28. april. Nå er de inne i påsketiden, som varer frem til pinse.

Den etiopiske kalenderen er basert på den julianske kalenderen. Den ligger syv år etter den gregorianske kalenderen, som vi bruker, og ifølge den etiopiske kalenderen befinner vi oss i år 2005.

Etiopisk-ortodokse høytider markeres av seremonier som gjennom århundrene har vokst til store festivaler. Påsken er naturligvis den viktigste høytiden. På amharisk, som er det offisielle språket i Etiopia, kalles påske for fasika.

IMG_1356

Langfredagsprosesjonen i Lalibela er en fargerik opplevelse. Foto: Veronica Gundersen.

De fleste går kledd i hvite, tradisjonell drakter. Ikoner, kors og endog bibler blir båret i prosesjoner og prestenes drakter gjør en påskefeiring i Lalibela, hvor disse bildene er tatt, til en fargerik opplevelse.

IMG_1254

Bilder kan si mer enn tusen ord. Foto: Veronica Gundersen.

Nedenfor kan du se flere bilder fra påskefeiringen i Lalibela.

Lenker: 

 

 , , , , ,