Stikkord: apologetikk
Kan oppstandelsen bevises?
Om man leste nyhetene om “Farmen-presten” i helgen skulle man tro at han ønsker å bevise at Jesus stod opp fra de døde i ny TV-serie. Det er én hake. Thor Haavik forsøkte ikke å bevise oppstandelsen.
Les mer »Ny og pengesterk stiftelse: Livet er et resultat av intelligent design
Darwin tar feil, og man trenger en motvekt til den ateistiske tradisjonen innenfor vitenskapen. Det er budskapet til stiftelsen BioCosmos, som ved hjelp av rike pengegaver skal overbevise nordmenn om at verden er et resultat av intelligent design.
Les mer »Hva er livsynshumanismens begrunnelse?
Det er sant at verdier som menneskeverd har blitt felleseie, og ikke lenger spesifikt kristne, men kan det filosofisk begrunnes i et ateistisk verdensbilde? Morten Fastvolds henvisninger til historie gir ikke en slik begrunnelse, skriver David Wikstøl.
Les mer »Kan kristne være humanister?
Mye takket være Human-Etisk Forbund, har ordet ‘humanist’ fått en assosiasjon til ateisme. David Wikstøl mener på sin side at humanisme er vanskelig å begrunne uten en skapergud.
Les mer »«Hvorfor tro på ateisme i en naturvitenskapelig verden?»
Matematikeren John Lennox hever at kristen tro gir et rasjonelt grunnlag for å drive naturvitenskap, i motsetning til hva ateisme gjør.
Les mer »Sansen for det gudommelige
Det virker som biologisk evolusjon har formet hjernen vår til å tro på Gud.
Les mer »Tolstojs dilemma – er livet meningsløst?
Andreas Wahl Blomkvist skriver at mening kun finnes i vår opplevelse av verden, men hva er konsekvensene av dette om vi ikke tror på innholdet av opplevelsen?
Les mer »Hva kristen tro er og ikke er
Tre skarve bokstaver skal gjøre jobben til det som burde vært tyve ulike ord. Mattias Matthiesen reflekterer rundt hva kristen tro er med utgangspunkt i de tidlige kristne.
Les mer »Leif Reves spekulative trosforsvar
Andreas Wahl Blomkvist hevder det er mange hull i Leif Egils spekulasjoner rundt universets begynnelse.
Les mer »Hvordan en ateist ble overbevist om Jesu oppstandelse
Kan man ha rasjonelle grunner til å tro at Jesus stod opp fra de døde? For Leif Egil Reve var dette avgjørende da han konverterte til kristendommen.
Les mer »Kan fornuften avdekke godhet uten Gud?
Espen Ottosen hadde et godt poeng i sin kronikk i Aftenposten. Hvis godhet ikke har en objektiv forankring, hvordan kan vi da unnslippe moralsk nihilisme?
Les mer »Trosforsvar fungerer – fra ateist til kristen
Kan gudsbeviser og trosforsvar overbevise? Ja, mener Leif Egil Reve. Han forteller hvordan intellektuelle, fremfor spirituelle, argumenter fikk han til å konvertere til kristendom.
Les mer »Videodebatt: Kan noe komme fra ingenting?
Kan noe komme fra ingenting, og kunne det i det hele tatt vært tilfelle at ingenting eksisterte? Og hva har dette med Gud å gjøre? Religioner.no inviterte teolog Atle O. Søvik og filosof Einar D. Bøhn til en samtale om gudsbeviser.
Les mer »Stod Jesus virkelig opp fra de døde?
Stod Jesus opp fra de døde, og hvilke kilder har vi? Finnes det tilstrekkelig grunnlag for rasjonelt å hevde at Jesus gjenoppstod? Ja, hevder Mattias Matthisen
Les mer »Døde Jesus på korset?
Døde Jesus på korset, og hva sier muslimer om Jesu død? At Jesus ble korsfestet er noe av det sikreste vi vet om ham, hevder Mattias Matthisen.
Les mer »Verdslige verdier motiverer like godt til ondskap
Ikke-religiøse utopier om en ideell verden her på jord er vel så godt egnet til å motivere folk til ondskap som religiøse utopier, hevder Atle Ottesen Søvik i sitt dialogiske svar til Andreas Wahl Blomkvist.
Les mer »Godtroende religionskritikk
Skal man gjøre narr av andres godtroenhet kan det være greit å ikke selv fremstå som like godtroende.
Les mer »Rasjonalitets irrasjonalitet
Daniel Joachim Kleiven mener innholdet på nettsiden Rasjonalitet minner mer om irrasjonalitet og sofisme straks temaet er religion og livssyn. Hva kan være årsaken til det?
Les mer »Ikke tilstrekkelig logikk
Teolog Atle Ottesen Søvik hevder at i spørsmålet om ingenting er ikke tradisjonell logikk tilstrekkelig, fordi den forutsetter at noe må eksistere.
Les mer »Rett fokus, Blomkvist
I dette innlegget besvarer Søvik innvendingene fra Blomkvist, og holder fokus på spørsmålet om absolutt ingenting kan bli til noenting.
Les mer »Vennligst ikke tillegg meg meninger, Blomkvist
Professor i systematisk teologi, Atle Ottesen Søvik hevder at Andreas Wahl Blomkvist har misforstått hans forsvar av gudsargumentet, og at noe fra ingenting fortsatt er logisk umulig.
Les mer »Dette betyr islam for meg
Hva er islam? Karianne beskriver hva islam betyr for henne.
Les mer »Hva skal kristne lære av ramadan?
Bjørn Are Davidsen svarer Aksel Brannen Sterri, og hevder at å tro at kristne kan lære faste av muslimer, er som å tro at brasilianere kan lære fotball av nordmenn.
Les mer »Gud – Bare en diktator?
Er Gud bare en hensynsløs diktator, eller er denne ateistiske fremstillingen av gudsbildet en misforståelse?
Les mer »Gjorde kristendommen europeere mer overtroiske?
Den hedenske antikken blir ofte fremstilt som en mer rasjonell og mindre overtroisk periode enn den kristne senantikken og middelalderen. Det kan diskuteres, mener den kristne skeptikeren Bjørn Are Davidsen.
Les mer »Apologetikkforbedringsbehov
Det har vært mye fokus på dårlig religionskritikk i media i det siste, og det med det rette. Men i likhet med religionskritikken kommer av og til også apologetikken til kort.
Les mer »Sterris ubehjelpelige og selvmotsigende religionskritikk
Aksel Braanen Sterri stempler alle religiøse som fiender av liberale verdier som må bekjempes med makt for at det sekulære samfunnet skal vinne frem. Hvor liberalt er det?
Les mer »Dumme kristne
Er det slik at kristne legger fornuften til side til fordel for blind tro? Det at flere av vår sivilisasjons mest fremstående tenkere også har vært hengivne kristne er kanskje tilstrekkelig svar på dette spørsmålet, ifølge Matthias Matthiesen.
Les mer »Contra Halvorsen
Sylvi Listhaug er på trygg moralsk grunn når hun takker Gud for at hennes bror overlevde en arbeidsulykke, selv om en av hans kolleger ikke var like heldig og døde. Hans-Petter Halvorsen er på mer usikker grunn i sitt forsøk på å bruke slike ulykker, og annen lidelse, som et bevis på Guds ikke-eksistens, mener […]
Les mer »Tunstads kamp mot stråmenn
Erik Tunstad hevder at religiøs kunnskap egentlig bare er meninger. Den kristne skeptikeren Bjørn Are Davidsen mener det samme kan sies om Tunstads religionskritiske innlegg.
Les mer »Kristen tro vs. vitenskap
Kristendomsapologeten Daniel Joachim Kleiven mener det er nødvendig å gå i rette med ateister som hevder at naturvitenskapen underbygger deres teologiske standpunkt.
Les mer »Uholdbar nyateisme
Nyateismen har avslørt seg som intellektuelt uholdbar. Dawkins og kompani ender opp med å skyggebokse mot fiktive motstandere, i noe som grenser til en eneste sekterisk high five-klubb. Nå, hvordan kan vi bruke dette til noe godt?
Les mer »Uke 32 Nyapologetikk
Jeg er ikke allverdens til å meditere, men de fleste søndager går jeg i kirken og finner roen der. Ikke sjelden er det også der jeg får ideen om hva jeg skal skrive på lederplass hver mandag. Ofte er det å være i kirkerommets beskyttende ro tilstrekkelig, men noen ganger kan også prekenen være inspirerende. […]
Les mer »