Stikkord: buddhisme

Vil du brenne tekster jeg holder hellig? Værsågod…

En god måte å respondere på provokasjoner på kan være å simpelthen ignorere dem, mener Såzen Larsen Kusano. 

Les mer »

Vesak – Buddhas fødselsdag

Mange buddhister feirer i dag vesak. Hva er vesak, og hvorfor trekkes det paralleller mellom denne feiringen og den kristne julefeiringen?

Les mer »


Det er ingen sjelevandring i buddhismen

Begrepet gjenfødsel er viktig i buddhismen, men ikke i betydningen sjelevandring, forteller buddhistmunk Manirathana Thero.

Les mer »

Hva er buddhisme?

Leder av Buddhistforbundet, Egil Lothe, gir en veldig kort oppsummering av hva buddhismen handler om.

Les mer »

Onaniens religionshistorie

Onani er noe alle kjenner til, men de færreste snakker høyt om. Vi har sett nærmere på denne seksuelle praksisen og hvordan religionene har forholdt seg til den opp igjennom historien.

Les mer »

“Å masturbere er som å ha sine barns blod på hendene”

Onani har vært ansett som en farlig seksuell praksis opp igjennom historien, og man har truffet til dels drastiske tiltak for å begrense denne synden.

Les mer »

Guder er ikke sentrale i buddhismen

Hvordan forholder buddhister seg til det guddommeliges eksistens? Finnes det guder? Ja, nei, kanskje, ifølge Knut E. Arnesen fra Karma Tashi Ling buddhistsamfunn.

Les mer »

Hvordan bidrar buddhistiske munker til vold?

Den tragiske flyktningekrisen i Myanmar, hvor den muslimske rohingya-minoriteten drives på flukt, preger nyhetsbildet. Hvilken rolle spiller buddhistiske munker i konflikten mellom buddhister og muslimer i Myanmar, og mellom buddhistiske sinhalesere og tamiler på Sri Lanka?

Les mer »

 En protestantisk buddhisme?

Hvor østlig er egentlig den moderne buddhismen i Vesten?

Les mer »


Roman von Ungern-Sternberg – baronen som ble Mongolias siste khan

Dyrket som en gud av tilhengerne, og fryktet som en djevel av sine fiender. Den tysk-estiske soldaten, eventyreren og mystikeren som ville gjenreise det mongolske imperiet. En buddhist beryktet for sin grusomhet, en forkjemper for kongedømmet av Guds nåde mot demokrati og pengemakt. «Den blodige hvite baronen» fortsetter å fascinere, nesten hundre år etter sin […]

Les mer »

Buddhisme og homofili

Kosei Rasmus Storm tilhører tendai-skolen i Danmark, og ser i dette innlegget nærmere på hvordan buddhismen og buddhister forholder seg til homoseksualitet.

Les mer »

Når det brenner i Tibet

Hva ligger bak de tibetanske selvpåtennelsene, og kan vi ha sett slutten på denne radikale aksjonsformen? 

Les mer »

Buddhismefordommer

Religioner er ofte utsatt for fordommer. Ikke sjelden er disse fordommene negative, i buddhismens tilfelle er de derimot ofte positive.  Det kan virke som at det også har ført til at buddhismen i noen tilfeller er unnskyldt og unnlatt den skarpe kritikken andre religioner har måttet tåle. Det kan være flere grunner til dette, blant annet […]

Les mer »

Buddhismen – den gode religionen?

Buddhismen er så heldig å være gjenstand for en rekke positive fordommer. Blant disse er forestillingen om at buddhismen er en særlig fredelig religion. Stemmer det?

Les mer »

Hvilken religion har de sterkeste munkene?

“Min pappa er sterkere enn din pappa”, er en ofte fremmet påstand som man sjeldent får bekreftet. Tre indiske forskere var derimot mer nysgjerrige på hvilke indiske munker som var sterkest, og det bestemte de seg for å finne ut av en gang for alle. 

Les mer »

Nytten av å meditere

Tilbyr meditasjon en flukt fra det vestlige prestasjonssamfunnet, eller har det blitt et middel for å yte enda bedre? 

Les mer »

Buddhisme og demokrati

Er buddhismen et nyttig verktøy for autoritære krefter i Myanmar, eller en drivkraft for demokratisering? 

Les mer »

Jeg liker meg best lenger tilbake i tid

Jens Wilhelm Borgland har nesten hele sin akademiske karriere foran seg, men har allerede utrettet mye. Hva er forklaringen på den prisbelønnede sanskritistens suksess? Det hjelper å få et “buzz” av å lese gamle tekster og å trives med å oppholde seg i fortiden.

Les mer »

Da Buddha ble en katolsk helgen

Religioner “låner” myter av hverandre. Det er et velkjent fenomen, men at ingen ringere enn Buddha har gitt inspirasjon til en kristen helgenfortelling er det trolig mange som ikke vet. 

Les mer »

Meditasjon og depresjon

 Også buddhister blir deprimerte. Kan meditasjon være til hjelp?

Les mer »

Buddha-krangel

Bitre følelser oppstår når både India og Nepal gjør krav på å være Buddhas fødested. 

Les mer »

Hva er buddhisme?

Torkel Brekke skildrer verdens tredje største religion på 144 små sider. Det fungerer riktig bra. 

Les mer »

Tibetansk energihealing

Er du opptatt av kropp eller velvære, eller er du på søken etter den endelige oppvåkning? Uansett kan kanskje tibetansk energihealing være et sted å begynne. 

Les mer »

Afghansk stolthet skal redde buddhistisk ruinby

En arkeologs hverdag kan være krevende nok i seg selv. Driver man med utgravninger i et kopperrikt område i Afghanistan må man i tillegg forholde seg til grådige kinesiske gruveselskaper, korrupte myndigheter og Talibans rakettdrevne granater. 

Les mer »

Voksende uro i Asia?

Vil den neste store religionskonflikten bli kampen mellom buddhister og muslimer i Sør- og Sørøst-Asia?

Les mer »

Bomber ved Buddhas tre

Bomber har rammet et av buddhismens helligste steder. Teoriene om hvem som står bak angrepet er mange.

Les mer »

Buddha-blasfemi i Vesten

De siste årene har det vært stort fokus på muslimske reaksjoner, eller overreaksjoner, på det som oppfattes som blasfemisk eller krenkende mot islam. Men muslimer er ikke alene om å ta anstøt når religiøse symboler eller hellige personer krenkes. 

Les mer »

Slik vet du at dommedag har kommet

Slik vet du at dommedag har kommet

Er du bekymret for at verden vil gå under i dag? Med hjelp av vår liste over dommedagsvarsler vil du tidlig kunne avgjøre om menneskehetens tid er omme. 

Les mer »

Kan livsforlengende teknologi komme i veien for buddhistisk frelse?

Vi har bedt buddhisten og religionshistorikeren Kåre A. Lie  gjøre et tankeeksperiment. Hvilke følger vil det kunne få for buddhisters evne til å oppnå oppvåkning dersom livsforlengende teknologi gjør det mulig for mennesker å leve århundrer?

Les mer »

Hva mener vi om eutanasi?

Hva mener Hare Krishna, Holistisk forbund og og shintoer om aktiv dødshjelp?

Les mer »


I krysningspunktet mellom kunst og religiøs mystikk

At det er likheter mellom teaterkunst og religiøse ritualer har blitt påpekt av flere. Noen kunstnere utfordrer likevel definisjonsskillet mellom dramatisk kunst og religion i større grad enn andre. En slik performancekunstner er Marina Abramović. 

Les mer »