Stikkord: Islam

Radikale grupper som IS kan gi en kosmisk mening med livet

Eksistensielle perspektiver bør med i avradikaliseringsprosesser, særlig siden de er så viktig i selve radikaliseringen.

Les mer »

En lite konstruktiv reaksjon

Bruk og publisering av Muhammed-karikaturene i religionskritisk- eller undervisningssammenheng er godt innenfor ytringsfriheten, men som provokasjon ligner det mobbing. 

Les mer »

Hvordan kan nettradikalisering forebygges bedre?

Funn fra min masteroppgave tyder på at bruken av Internett i forebyggingsarbeidet på mange måter er mangelfull, skriver Ahmadiyya-imam Haroon Chaudhry.

Les mer »

Islam på hjerna

Ei diagnose i fem delar. Og eit svar på spørsmålet om kvifor eg aldri skriv om ekstrem islamisme, sjølv om eg faktisk ofte gjer det, skriver Øyvind Strømmen i dette innlegget.

Les mer »

Leker like barn best?

Den siste uken har vist at norske muslimer er svært uenige om hvordan man kan styrke den kulturelle kompetansen i barnevernet. 

Les mer »

Gud lar seg ikke krenke av Koran-brenning

Arne Tumyr og Ludvig Nessa har annonsert at de akter å brenne et eksemplar av Koranen på torget i Kristiansand. Imam Yasir Fawzi er ikke bekymret for at Gud vil la seg krenke av en slik provokasjon. Han engster seg mer for at muslimer som overreagerer kan sette islam i vanry.

Les mer »

Den vanskelige hijabdebatten

Er det mulig å ha en saklig, men kritisk samtale om hijabplagget, spør Morten Guldberg.  

Les mer »

Hva er feminisme i islam?

Hva er islamsk feminisme? Postdoktor i religionsvitenskap ved UiB, Marianne Bøe, forklarer hvordan feminisme i islam både stiller seg kritisk til kvinneundertrykkende tolkninger av religionen, men samtidig forsøker å være en motvekt til sekulær feminisme. 

Les mer »

Hvordan forholder vi oss til Jesus-skikkelsen? Del 2.

Julen kommer man ikke utenom i Norge. Ei heller Jesus. Hør hva ulike ikke-kristne tros- og livssynssamfunn i Norge mener om Jesus-skikkelsen.

Les mer »

Integrering defineres ikke av håndhilsing

I et fritt samfunn bør folk ha rett til å hilse på hverandre i henhold til sine egne tradisjoner og sin egen tro.

Les mer »

Hva er ramadan?

I 2018 faller den islamske fastemåneden mellom midten av mai og juni, men hva er ramadan? Når kan man bryte fasten, og hva ansees som årsaken til og gevinsten ved å holde fasten?

Les mer »
    , ,
    Aktuelt



Er religionshistorie et venstrevridd fag?

Det er ikke uvanlig at religionshistorikere som ytrer seg i offentligheten blir stemplet som venstrevridde i kommentarfeltene. Har faget virkelig en slagside mot den politiske venstresiden?

Les mer »

Hva kan SKAM lære oss om synet på tverreligiøse ekteskap i islam?

Førsteamanuensis i religionshistorie Ragnhild Zorgati forteller om det islamske synet på ekteskap på tvers av religionsskillene basert på en scene i fjernsynsserien SKAM.

Les mer »

Hva kreves for å kunne kalle seg muslim?

Hamid Ali Farooq fra Islamic Culture Center forteller om de grunnleggende kravene som stilles for å kunne være muslim.

Les mer »

Hva kan SKAM lære oss om seksuell objektivering?

Kan ungdomsserien SKAM brukes til å lære studenter om seksuell objektivering gjennom europeisk kulturhistorie?

Les mer »

Jødehat – et iboende trekk ved islam?

En del synes å mene at antisemittisme er uløselig knyttet til islam og dens grunntekster. Slik er det ikke, mener Lars Gule.

Les mer »

Onaniens religionshistorie

Onani er noe alle kjenner til, men de færreste snakker høyt om. Vi har sett nærmere på denne seksuelle praksisen og hvordan religionene har forholdt seg til den opp igjennom historien.

Les mer »

“Å masturbere er som å ha sine barns blod på hendene”

Onani har vært ansett som en farlig seksuell praksis opp igjennom historien, og man har truffet til dels drastiske tiltak for å begrense denne synden.

Les mer »

Leste vikingene Koranen?

En ny svensk utstilling hevder at skandinavisk gravskikk i vikingtiden kan være påvirket av islam. Det er lite sannsynlig, mener den svenske religionsviteren Simon Sorgenfrei.

Les mer »

Islam gir ikke mennesker rett til å behandle dyr dårlig

Gud har gitt mennesker makt over jorden og dyrene, men med denne makten følger også et stort ansvar, ifølge ahmadiyya-islam.

Les mer »

Gigantstatue av Ram – fromhetstegn, eller maktdemonstrasjon?

En enorm statue av guden Ram skal reises i den symbolsk viktige byen Ayodhya. Er den et tegn på fromhet, eller en ren maktemonstrasjon?

Les mer »

Hva sier Koranen om voldsbruk og krigføring?

Voldsbruk i islams navn blir viet mye oppmerksomhet i våre dager. Hva sier egentlig Koranen om krigføring og bruk av vold?

Les mer »

Vi liberale, sekulære med muslimsk bakgrunn bør ikke la oss misbruke

Sekulære og liberale muslimer bør kritisere konservative former for islam, men uten å la seg bruke av polariserende og konfliktskapende miljøer som Resett og Document.no, mener Shakeel Rehman.

Les mer »

Ble skutt – grunnla liberal moské

Religioner.no har vært på innsiden av Tysklands første liberale moske – Ibn Ruschd-Goethe-moskeen.

Les mer »


Hvorfor har SKAM blitt et universitetsemne i religionshistorie?

Professor Dag Endsjø forklarer hvorfor IKOS ved Universitetet i Oslo har valgt å basere et emne i religionshistorie på en ungdomsserie.

Les mer »

Fredspredikant med Janus-ansikt?

Det sies at Tahir Ul-Qadri har moderert seg den siste tiden. Likevel, det er fortsatt et faktum at han er for statlige henrettelser av blasfemikere, og han støtter fortsatt blasfemilovens anti-ahmadiyyabestemmelser som kriminaliserer ahmadiyyamuslimenes ytrings- og trosfrihet.

Les mer »

Feminisme i landet al-Qaida gjør krav på

I det sterkt religiøse ørkenlandet Mali, hvor al- Qaida og Ansar Dine vil ha en islamistisk stat, står ikke likestilling på dagsordenen. Her kreves det mot å være feminist.

Les mer »

Selvsagt har den ekstreme islamismen noe med islam å gjøre

Ja, ekstrem islamisme har åpenbart noe med islam å gjøre. Mange synes å være svært opptatt av å slå fast denne selvfølgelige forbindelsen, men hvordan hjelper det oss med å bekjempe islamsk ekstremisme?

Les mer »

Står vi på terskelen til en sufirenessanse?

Sufismen er populær i Vesten, men har slitt i motvind i den islamske verden i moderne tid. Er det i ferd med å endre seg?

Les mer »

Kan man være sufi uten å være muslim?

Mange i Vesten er begeistret for sufisme, men adskillig mindre begeistret for islam i sin alminnelighet. Kan man ha sufisme uten islam?

Les mer »


Jesu liv og lære er et eksempel til etterfølgelse for alle norske muslimer

Jesus er like viktig for muslimer som profeten Muhammed, forklarer Arslan Fakhruddin fra Islamic Cultual Center. 

Les mer »

Julen lyser opp i vintermørke norske gater

Arslan Fakhruddin fra Islamic Cultural Center forteller om julen sett fra et norsk sunniislamsk ståsted.

Les mer »

What is the concept of reform in Islam?

Islamic reform is an ongoing process, explains Farhan A. Shah. 

Les mer »

Legg bort den homofobe pekefingeren Qureshi

Fahad Qureshi fremstår som en homofob predikant, mener Maryam Skogen.

Les mer »

Biffkjøttmistanke førte til angrep fra rasende mobb

En sint mobb gikk til angrep på to muslimske kvinner i India, etter mistanke om at de var i besittelse av biffkjøtt.

Les mer »

Vi må tåle at andre velger en annen vei

Konvertitten Maryam Trine skogen forteller om muslimske praksiser i Norge, og smerten man kjenner på når andre faller fra islam.

Les mer »

Unyansert, men betydningsfull islamkritikk

Hege Storhaugs bok, “Islam – 11. landeplage”, har gitt viktige bidrag til den norske samfunnsdebatten, men unøyaktigheter og generaliseringer trekker ned inntrykket.

Les mer »

Frykten for å kritisere islam

Selv om offentligheten er full av islamkritikk hevdes det stadig vekk at mange er redde for å kritisere islam. Stemmer det? Og skyldes det i så fall muslimene selv, islamfrykt på høyresiden, eller en form for islamkritikkfrykt på den politiske venstresiden?

Les mer »

Flerkultur kan gjøre oss mer dynamiske

Nina Hjerpset-Østlie er redaktør for en av Norges mest omstridte nettsider: Rights.no. Til tross for at nettsiden for en stor del rommer innvandrings- og islamkritikk, mener hun at flerkultur kan gjøre samfunnet mer dynamisk. Menn bør derimot helst være hårete og med “neandertaleregenskaper”. 

Les mer »

Dette betyr islam for meg

Hva er islam? Karianne beskriver hva islam betyr for henne.

Les mer »

Religionsfrihet i Russland

Vilkårene for fri religionsutøvelse fikk et oppsving i Russland etter Sovjetunionens fall, men hvordan har det gått siden? Vi tar for oss religiøse minoriteters kår i verdens største land.

Les mer »

Ramadan er i gang

Hva er den islamske fastemåneden, Ramadan?

Les mer »
    , , ,
    Aktuelt

Hva skal kristne lære av ramadan?

Bjørn Are Davidsen svarer Aksel Brannen Sterri, og hevder at å tro at kristne kan lære faste av muslimer, er som å tro at brasilianere kan lære fotball av nordmenn.

Les mer »

Vi trenger et islamsk reformprosjekt på norsk jord

Islam er i sitt utspring både demokratisk, humanistisk og menneskerettsorientert, men tidlig arabisk imperialisme ledet til dogmatiske og autoritære fortolkninger. Derfor trenger vi et islamsk reformprosjekt som fokuserer på dynamisk nytolkning (ijtihad) fremfor begrensende imitasjon (taqlid), mener Farhan Shah.

Les mer »

Jeg konverterte til islam av egen fri vilje

Å være muslim i Norge kan være vanskelig nok i seg selv. Men er man norsk konvertitt til islam møter man gjerne et dobbelt sett med utfordringer. 

Les mer »
    ,
    Meninger

Apologetikkforbedringsbehov

Det har vært mye fokus på dårlig religionskritikk i media i det siste, og det med det rette. Men i likhet med religionskritikken kommer av og til også apologetikken til kort.

Les mer »