Stikkord: krig
Om et regime faller som følge av invasjonen – hvilket blir det?
Putin har erklært at et mål ved invasjonen er å fjerne det sittende regimet i Kyiv. Kanskje vil krigen resultere i et regimeskifte, men hvilket regime vil falle?
Les mer »Til patriark Kirill: Ta med deg likene av russiske soldater hjem til Russland!
Lederen for Den ukrainsk-ortodokse kirke ber patriarken av Moskva hente hjem tusenvis av russiske soldatene som er drept etter invasjonen
Les mer »Ukrainsk prest arrestert for spionasje
UKP-MP, den ukrainsk-ortodokse kirken som er underlagt patriarken i Moskva, er i en krevende posisjon etter invasjonen. Hva vil det innebære dersom det blir endelig bekreftet at en av deres prester har spionert på vegne av Russland?
Les mer »Vil Putins aggresjon samle en splittet ukrainsk-ortodoks kirke?
Vil Putins aggresjon paradoksalt nok virke samlende på en splittet ukrainsk kirke?
Les mer »Hvordan bidrar buddhistiske munker til vold?
Den tragiske flyktningekrisen i Myanmar, hvor den muslimske rohingya-minoriteten drives på flukt, preger nyhetsbildet. Hvilken rolle spiller buddhistiske munker i konflikten mellom buddhister og muslimer i Myanmar, og mellom buddhistiske sinhalesere og tamiler på Sri Lanka?
Les mer »Hva sier Koranen om voldsbruk og krigføring?
Voldsbruk i islams navn blir viet mye oppmerksomhet i våre dager. Hva sier egentlig Koranen om krigføring og bruk av vold?
Les mer »Elendighetsoverdrivelser
“Right now the world is a mess, but I think by the time we finish, I think it’s going to be a lot better place to live. And I can tell you that, speaking for myself, by the time I’m finished it’s going to be a lot better place to live in — because right […]
Les mer »Kurdisk kamp om jesidiene
Ulike kurdiske fraksjoner kjemper innbyrdes om kontroll over jesidiområdene i Nord-Irak, og striden splitter også jesidisamfunnet, ifølge Kurdistan-kjenner Jan Bojer Vindheim.
Les mer »Har kristendommen gjort verden mer human, eller mer krigersk?
Har kristendommen hatt en humaniserende og fredsfremmende påvirkning, eller bidratt til flere konflikter og grusomheter gjennom sin snart to tusen år lange historie?
Les mer »Organtyverier – en seiglivet myte?
NRK meldte nylig at menneskesmuglere fjerner og selger organene til flyktninger som ikke kan betale for seg. Ellers dukker ofte anklager om organtyverier opp i forbindelse med væpnede konflikter. Myter eller fakta?
Les mer »Kosmiske krigere, eller raffinerte primater?
Hva har religion egentlig med krig og vold å gjøre?
Les mer »Buddhismen – den gode religionen?
Buddhismen er så heldig å være gjenstand for en rekke positive fordommer. Blant disse er forestillingen om at buddhismen er en særlig fredelig religion. Stemmer det?
Les mer »Demokratikrigføring
Vi mennesker har behov for å tro på det gode. På at det nytter å kjempe for en fredeligere og mer rettferdig verden. Og det gjør det vitterlig. På tross av at mediebildet speiler en voldelig og konfliktfylt virkelighet er verden et bedre og mer fredsommelig sted i dag enn noen gang tidligere i historisk […]
Les mer »Korsfestelsespropaganda
Verden er et bedre og mer fredelig sted enn noen gang tidligere, får vi i blant høre. Det virker kanskje utrolig, men det er like fullt riktig. Mennesket har kommet langt i å dempe sine voldelige tilbøyeligheter. I relative tall lider adskillig færre mennesker en voldelig død i dag, enten som følge av krig eller […]
Les mer »Fra fredsaktivist til “krigshisser”
I mange år har Jan Bojer Vindheim vært fredsaktivist. Når valget står mellom bruk av militærmakt eller blodbad, kanskje til og med folkemord, må imidlertid pasifismen vike, mener Vindheim. Det har falt mange tungt for brystet.
Les mer »Uke 31. Religionskrigsjus
Det er en blodig uke vi har bak oss. Krigen i det østlige Ukraina har ikke blitt viet allverdens oppmerksomhet fra norske medier de siste ukene. Det endret seg da et passasjerfly fra Malaysia Airlines ble skutt ned og 298 mennesker ble drept. Av disse var 193 fra Nederland. Krig dominerer nyhetsbildet i større grad […]
Les mer »Uke 30. Palestinapsykose
Historien gjentar seg. I hvert fall synes det å være slik når konflikten mellom israelere og palestinere jevnlig bryter ut i stridshandlinger som følger noenlunde samme mønster hver gang. Og reaksjonene i den norske offentligheten er like forutsigbare. Når Gaza bombes blir alle verdens øvrige problemer glemt. Alt handler da om dette vesle landstykket i […]
Les mer »Ekstremist mot moderat – ekstremisten har rett
Hiba Khan påstår at ingen Gud oppfordrer til krig eller ufred, noe ekstremisten Mohyeldeen er uenig i. Både religionshistorien og de ulike tradisjonenes religiøse fortellinger gir ekstremisten rett.
Les mer »