Stikkord: kristendom

Frelst, eller bare trofast etterfølger?

Åke Dalin reflekterer over sitt liv og sin tro i spalten, Mitt trosliv: Det eneste jeg er sikker på, er livet mitt her og nå. Ingen ting utfordrer og inspirerer meg mer fra dag til dag enn Jesu treffende eksempler om hvordan vi bør leve med menneskene rundt oss og å forvalte skaperverket.

Les mer »

Herredømmeteologi – en farlig form for kristendom?

Ikke alle kristne vil gi keiseren hva keiserens er. Ifølge tilhengere av herredømmeteologien bør hele samfunnet styres i tråd med deres form for kristendom.

Les mer »

Troende som ikke ser andres ulykke

I de siste ukene har flere gått ut for å forsvare Brunstad Christian Church (BCC) og andre lukkede trossamfunn. Paul Omar Lervåg, masterstudent i retorikk, UiO Innleggene har kommet fra professorer og fra pressen. Det dog mest problematiske, men kanskje ikke mest overraskende, er medlemmer som går i uforbeholdent forsvar av menigheten. Forsvaret av BCC, […]

Les mer »

Profetien som kan sikre Trump valgseieren

Med bare noen uker igjen til presidentvalget, spiller Donald Trumps støttespillere igjen et av sine trumfkort for å mobilisere konservative kristne til å stemme på ham: Fokus på Trump som Guds utvalgte redskap, profetert på forhånd og dermed beviselig en del av Guds plan. Kan filmen The Trump Prophecy sikre Donald Trump fire nye år i Det hvite hus?

Les mer »

Hva er en helgen?

En helgen er, veldig kort sagt, en (ofte avdød) person som regnes som hellig. I religionsvitenskapen brukes begrepet ofte som betegnelse på en bestemt type skikkelser som opererer i sjiktet mellom gud(ene)s og menneskenes verden

Les mer »

Frykt eller fred?

Ett ord har for meg gått igjen den siste uken. En stadig tilbakevendende tanke. Ordet er «frykt».

Les mer »

Ble kristne forfulgt i Romerriket?

Fortellingene om kristendomsforfølgelsene i Romerriket har i vesentlig grad formet forståelsen av kristendommens tidlige historie. Hvor omfattende var egentlig forfølgelsene av de kristne? 

Les mer »

Hva er livsynshumanismens begrunnelse?

Det er sant at verdier som menneskeverd har blitt felleseie, og ikke lenger spesifikt kristne, men kan det filosofisk begrunnes i et ateistisk verdensbilde? Morten Fastvolds henvisninger til historie gir ikke en slik begrunnelse, skriver David Wikstøl.

Les mer »

Kan kristne være humanister?

Mye takket være Human-Etisk Forbund, har ordet ‘humanist’ fått en assosiasjon til ateisme. David Wikstøl mener på sin side at humanisme er vanskelig å begrunne uten en skapergud.

Les mer »

Hvordan forholder vi oss til julehøytiden? Del 1.

Hvordan forholder Den norske kirke, Den nordisk-katolske kirke, Den gresk-ortodokse kirke og gnostikere seg til julehøytiden?

Les mer »

«Hvorfor tro på ateisme i en naturvitenskapelig verden?»

Matematikeren John Lennox hever at kristen tro gir et rasjonelt grunnlag for å drive naturvitenskap, i motsetning til hva ateisme gjør.

Les mer »

Sansen for det gudommelige

Det virker som biologisk evolusjon har formet hjernen vår til å tro på Gud.

Les mer »

Prestetrøst

Prestetrøsten handler ikke om søte ord som endrer smaken på lidelsen.

Les mer »

En verdifull kilde til Jesu lære?

Inneholder Thomasevangeliet Jesu ord i en mer opprinnelig form?

Les mer »

Lite imponerende om religion og evolusjon

Morten Fastvold gjør ofte en god jobb i rollen som myteknuser, men i hans siste tekst på Fri tanke blir han selv en mytespreder.

Les mer »




Hvor stor innflytelse har nyplatonismen hatt på østlig kristendom?

Vil du forstå østlig kristendom bør du studere nyplatonske tekster, mener filosofiprofessor Torstein Tollefsen.

Les mer »


Den norske kirke: Naturlig at staten bidrar til å bevare kirkens tusenårige arv

Hvordan forholder Norges største trossamfunn seg til spørsmålet om statlig støtte til tros- og livssynssamfunn?

Les mer »

Hva er Ecclesia Gnostica Norvegia?

Visste du at det finnes gnostikere i Norge? Her kan du lære mer om ett av de gnostiske samfunnene i det tjueførste århundret: Ecclesia Gnostica Norvegia.

Les mer »

Hvem er Norges evolusjonsskeptikere?

Hva er kreasjonisme og intelligent design, og hva er forskjellen mellom dem? Hvordan ser norske tilhengere av kreasjonisme og intelligent design på evolusjon, vitenskap og livet?

Les mer »

Lærte kirken at jorden er flat?

Tanken om en flat jord er ikke ny. Den er likevel ikke så gammel at man i antikken og middelalderen mente at jorden var flat, ifølge Bjørn Are Davidsen.

Les mer »

Hva kristen tro er og ikke er

Tre skarve bokstaver skal gjøre jobben til det som burde vært tyve ulike ord. Mattias Matthiesen reflekterer rundt hva kristen tro er med utgangspunkt i de tidlige kristne.

Les mer »

Vi føler oss ikke hjemme før Øst- og Vestkirken finner sammen igjen

Hva er Den nordisk-katolske kirke? Og hva mener de med at de står med ett bein plantet i Øst, og ett i Vest?

Les mer »

Onaniens religionshistorie

Onani er noe alle kjenner til, men de færreste snakker høyt om. Vi har sett nærmere på denne seksuelle praksisen og hvordan religionene har forholdt seg til den opp igjennom historien.

Les mer »

“Å masturbere er som å ha sine barns blod på hendene”

Onani har vært ansett som en farlig seksuell praksis opp igjennom historien, og man har truffet til dels drastiske tiltak for å begrense denne synden.

Les mer »

Alkohol og religion har gått hånd i hånd

Man kan ofte få inntrykk av at forholdet mellom alkohol og religion er ensidig motsetningsfylt. Fullt så enkelt er det ikke, ifølge religionshistoriker Cecilie Endresen.

Les mer »

Hvorfor har SKAM blitt et universitetsemne i religionshistorie?

Professor Dag Endsjø forklarer hvorfor IKOS ved Universitetet i Oslo har valgt å basere et emne i religionshistorie på en ungdomsserie.

Les mer »

Trosforsvar fungerer – fra ateist til kristen

Kan gudsbeviser og trosforsvar overbevise? Ja, mener Leif Egil Reve. Han forteller hvordan intellektuelle, fremfor spirituelle, argumenter fikk han til å konvertere til kristendom.

Les mer »

Henrik Syse: søndagsskoleprofessor, etiker og Star Trek-fan

Filosofiprofessor Henrik Syse er trolig Norges mest berømte og sannsynligvis best kvalifiserte søndagsskolelærer. Hva mener han er den beste måten å formidle religion til barn på, og er ikke Picard den beste Star Trek-kapteinen?

Les mer »

Korset og staken – kristendom i Buffy vampyrdreperen

Den amerikanske kultserien “Buffy, vampyrenes skrekk” er full av kristne referanser, men unnlater behendig å ta noen teologiske standpunkter. Er de kristne elementene redusert til pynt og staffasje i fortellingen om vampyrdreperen Buffy?

Les mer »

Hva skiller nyplatonisme fra kristendommen?

Hvordan skiller det nyplatonske og kristne gudsbildet seg fra hverandre?

Les mer »


Kristendommen, kunst eller vitenskap?

Kristendommen er religionen hvor det estetiske og det faktiske møtes, forklarer Mattias Matthiesen.

Les mer »

Blendet av lyset

Tusenvis av velgere i USA mener media og kommentatorer undervurderte Trumps seiersmuligheter fordi de overså én ting: Guds inngripen.

Les mer »

Har kristendommen gjort verden mer human, eller mer krigersk?

Har kristendommen hatt en humaniserende og fredsfremmende påvirkning, eller bidratt til flere konflikter og grusomheter gjennom sin snart to tusen år lange historie? 

Les mer »

Bibelens skapelsesberetning bør ikke tolkes bokstavelig

Martin Drange hevder at man ikke kan tolke Bibelens skapelsesfortelling helt bokstavelig. Kanskje kan de seks skapelsesdagene forstås som faser i utviklingen av universet? Her forklares første fase.

Les mer »

Sterkt fra Stærk om synd og tilgivelse

Religioner.nos redaktør fikk gåsehud av å lese igjennom manuset til Bjørn Stærks bok: “Å sette verden i brann”. Her kan du lese et utdrag fra boken. Kanskje får du gåsehud du også? 

Les mer »

Hvordan er etterlivet?

Hva venter egentlig kristne på når de dør?

Les mer »

Har vi et “nye kristne høyre” i Norge?

Den kristne høyresiden i USA har vært med på å prege amerikansk politikk i USA de siste de siste tjuefem årene. Også i Norge organiserer de kristenkonservative seg for å dreie politikken i den retning de ønsker. Kan man snakke om et norsk “nye kristne høyre”?

Les mer »

Moderne barnemishandling

Ivar Kristianslund, medlem av Den norske kirke i eksil, deler sine meninger om abortloven og samliv utenfor ekteskap, og hvorfor verden er et verre sted som følge av disse.

Les mer »

NKSS og tankesmien Skaperkraft inviterer til filosofiuke om skapelse.

Tankesmien Skaperkraft og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag arrangerer filosofiuke med fokus på skapelse i vakker natur i Nordmarka.

Les mer »

Hva skal kristne lære av ramadan?

Bjørn Are Davidsen svarer Aksel Brannen Sterri, og hevder at å tro at kristne kan lære faste av muslimer, er som å tro at brasilianere kan lære fotball av nordmenn.

Les mer »

Gud – Bare en diktator?

Er Gud bare en hensynsløs diktator, eller er denne ateistiske fremstillingen av gudsbildet en misforståelse? 

Les mer »

Gjorde kristendommen europeere mer overtroiske?

Den hedenske antikken blir ofte fremstilt som en mer rasjonell og mindre overtroisk periode enn den kristne senantikken og middelalderen. Det kan diskuteres, mener den kristne skeptikeren Bjørn Are Davidsen.

Les mer »

Dumme kristne

Er det slik at kristne legger fornuften til side til fordel for blind tro? Det at flere av vår sivilisasjons mest fremstående tenkere også har vært hengivne kristne er kanskje tilstrekkelig svar på dette spørsmålet, ifølge Matthias Matthiesen. 

Les mer »

Religionsfriheten gjelder også muslimer

Religionsfriheten gjelder alle, men i praksis er det ikke så lett for muslimer å velge bort sin religion, skriver Mohamed Eddie Omar. 

Les mer »

Tror kristne og muslimer på samme gud?

Mange er nysgjerrige på slektskapet såvel som ulikhetene mellom kristendommen og islam. Som hvorvidt man egentlig tilber den samme guden. Daniel Joachim Kleiven tar for seg dette spørsmålet gjennom en kristen, filosofisk tilnærming. 

Les mer »