Stikkord: Muhammed
Karikaturer fornærmer ikke Profeten, men den troende
Troende muslimer kan forstå opphavet til sitt raseri når de blir konfrontert med karikatur tegninger av profeten. Karikaturene handler først og fremst om et angrep på deres selvobjekt og skaper en frykt for at deres selv kollapser. Islamkritikere og ex-muslimer kan anstrenge seg empatisk og forstå hvorfor slike karikaturer oppleves så krenkende og vanærende for enkelte muslimer uten å måtte gi avkall på deres prinsipielle forsvar for ytringsfrihet og religionskritikk.
Les mer »En lite konstruktiv reaksjon
Bruk og publisering av Muhammed-karikaturene i religionskritisk- eller undervisningssammenheng er godt innenfor ytringsfriheten, men som provokasjon ligner det mobbing.
Les mer »Var Muhammed pedofil? Nei. Bør man straffefritt kunne si at han var det? Ja.
En østerriksk kvinne som ble dømt for blasfemiske uttalelser om profeten Muhammed fikk ikke medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om at dette var i strid med ytringsfriheten. Det er en urimelig dom, mener Lars Gule.
Les mer »Hva sier Koranen om voldsbruk og krigføring?
Voldsbruk i islams navn blir viet mye oppmerksomhet i våre dager. Hva sier egentlig Koranen om krigføring og bruk av vold?
Les mer »Frykten for å kritisere islam
Selv om offentligheten er full av islamkritikk hevdes det stadig vekk at mange er redde for å kritisere islam. Stemmer det? Og skyldes det i så fall muslimene selv, islamfrykt på høyresiden, eller en form for islamkritikkfrykt på den politiske venstresiden?
Les mer »Den smilende terroristen
Hvorfor er smilende terrorister et såpass vanlig syn? Kanskje følger de bare profeten Muhammeds eksempel, skriver den tidligere islamisten Muhammed Eddie Omar.
Les mer »Hvor fredelig er “fredens religion”?
Har muslimer ennå til gode å overbevise om at islam er fredens religion?
Les mer »Dei sterke
Den olympiske komité vedtok nyleg at bryting ikkje skal vere med i 2020-leikane. Det vekker reaksjonar å bryte med ein tradisjon som har vore knytt til olympiaden sidan det gamle Hellas. Men bryting var ikkje berre til underhaldning. Ulike myter fortel om kampar mellom gudar og menneske, profetar og vantru og ei myte tilskriv den tradisjonelt macho idretten til ei […]
Les mer »Trusler, boikott eller roser?
Norske muslimer reagerer sterkt når Profeten blir krenket. Det er imidlertid stor forskjell på hvordan ulike muslimske grupper velger å vise sin misnøye.
Les mer »Forfatter økte i verdi etter Muhammed-opptøyer
Verden er rystet etter drapet på en amerikansk ambassadør og tre andre amerikanere i Benghazi i Libya forrige tirsdag. I mellomtiden benytter Iran anledningen til å vise hvor høyt de verdsetter en annen, og noe mer kompetent kunstner.
Les mer »Kastet visittkort med navnet Muhammad. Arrestert for blasfemi.
Det skal stadig mindre til for å bli anklaget for blasfemi i Pakistan. Tekst av Hans Olav Arnesen De senere årene har man opplevd et økende antall blasfemidommer i muslimske land. Ofte rammer disse anklagene religiøse minoriteter, og blasfemianklager kan gjerne synes motivert av personlige uoverstemmelser snarere enn noen egentlig religiøs krenkelse. Selv om det har vært flere rystende blasfemidommer i en […]
Les mer »