Stikkord: religionsvitenskap

Det er viktigere enn noensinne at religionsvitere når et bredt publikum

Aldri har det vært viktigere å nå ut til flest mulig med religionsvitenskapelig forskningsformidling, mener professor Dag Endsjø.

Les mer »

Det er et ubehag forbundet med å snakke om religion i det offentlige rom

Religionshistoriker Torkel Brekke er bekymret for at forskere og fagpersoner vil trekke seg unna den offentlige diskursen om religion.

Les mer »


Hvordan underviser man om religion? Del 1.

Spørsmålet om hvordan å undervise i religion kan ha mange svar. Hvordan man underviser om religion er avhengig av flere forhold. Blant annet vil både tid og sted kunne gjøre en forskjell.

Les mer »

Hva er religion?

Man skulle kanskje tro at et fag som kaller seg religionsvitenskap hadde et enkelt svar på dette spørsmålet, men den gang ei. Hvorfor er det slik?

Les mer »

Hvorfor må vi egentlig dø i utgangspunktet?

Hvorfor er mennesket dødelig, og ikke udødelig, slik som gudene? Har vi alltid være dødelige, og må vi nødvendigvis forbli det så lenge vi lever her på jorden?

Les mer »

Kan man være sufi uten å være muslim?

Mange i Vesten er begeistret for sufisme, men adskillig mindre begeistret for islam i sin alminnelighet. Kan man ha sufisme uten islam?

Les mer »

Det vanskelege religionsomgrepet

Å definere religion er ingen enkel oppgave. Her gir Mathias Louis Sørbø en forklaring på hvorfor det er slik. 

Les mer »

Hva er egentlig religionsvitenskap?

Hva driver egentlig religionsvitere med, og kan det kalles vitenskap når man forsker på religion? 

Les mer »

Uke 38. E-ordet

Kanskje bør vi bruke e-ordet oftere? Det var ikke artisten Ravi som stilte dette spørsmålet, men biologen David Sloan Wilson. Og ordet er ikke elske, selv om vi kanskje kan bruke også det ordet noe oftere enn vi gjør. Eller kanskje sjeldnere. Det var Kulturutvalget ved UiO og tenketanken Manifest som fredag i forrige uke […]

Les mer »

Åndelig, ikke religiøs.

Åndelig, ikke religiøs.

Særlig innenfor det alternative miljøet er det vanlig å betegne seg som åndelig, ikke religiøs. Men er det uten videre riktig å skille mellom åndelighet og religiøsitet på denne måten? Og har religionsvitere som aksepterer denne todelingen tenkt nøye nok igjennom muligheten for at de i realiteten velger side i rivaliseringen mellom to ulike religionsformer? […]

Les mer »


Sekularitet(er). På vorspiel med Casanova.

Takket være Kulturutvalget ved UiO fikk vi anledning til å dra på vorspiel med storsjarmøren Casanova. 

Les mer »