Stikkord: vitenskap
Gud med liten ‘g’
Vitenskapsmenn står trolig nærmere Gud enn vitenskapsfornektende predikanter, mener Paul Omar Lervåg.
Les mer »Hva er vitenskap?
Vitenskap, filosofi og teologi er ulike ting.
Les mer »Ikke all vitenskap er naturvitenskap
Jeg skulle ønske at Lars Alm satt seg mer inn i filosofi innebærer før han uttalte seg så bastant om filosofi, skriver Paul Omar Lervåg.
Les mer »Lite imponerende om religion og evolusjon
Morten Fastvold gjør ofte en god jobb i rollen som myteknuser, men i hans siste tekst på Fri tanke blir han selv en mytespreder.
Les mer »Hvem er Norges evolusjonsskeptikere?
Hva er kreasjonisme og intelligent design, og hva er forskjellen mellom dem? Hvordan ser norske tilhengere av kreasjonisme og intelligent design på evolusjon, vitenskap og livet?
Les mer »Hvorfor trumfer tro vitenskap i skolen?
Bør barna våre lære mer om religion enn naturfag?
Les mer »Hvordan forholder Den katolske kirke seg til vitenskapen?
Pål Bratbak gjør rede for Den katolske kirkes forhold til vitenskap i denne smakebiten på Uenighetens fellesskap-prosjektet.
Les mer »Advarer mot kreasjonisme
En ny forening av ungjordskreasjonister har blitt opprettet i Norge. Daniel Joachim Kleiven oppfordrer kristne til å avvise denne moderne, amerikanske importen.
Les mer »Kristendommen, kunst eller vitenskap?
Kristendommen er religionen hvor det estetiske og det faktiske møtes, forklarer Mattias Matthiesen.
Les mer »Medisinsk myteskaping
Det medisinske fakultet ved UiO lager elegante informasjonsvideoer. Historieformidlingen er dessverre ikke like elegant. Bjørn Are Davidsen ser på historiekunnskapene til medisinerne.
Les mer »Dumme kristne
Er det slik at kristne legger fornuften til side til fordel for blind tro? Det at flere av vår sivilisasjons mest fremstående tenkere også har vært hengivne kristne er kanskje tilstrekkelig svar på dette spørsmålet, ifølge Matthias Matthiesen.
Les mer »Kristen tro vs. vitenskap
Kristendomsapologeten Daniel Joachim Kleiven mener det er nødvendig å gå i rette med ateister som hevder at naturvitenskapen underbygger deres teologiske standpunkt.
Les mer »Islamsk innovasjon på Teknisk museum
Med utstillingen Sultans of Science – Islamic Science Rediscovered har Teknisk museum gitt seg i kast med et kontroversielt tema. Religion og vitenskap står for mange som to uforenelige størrelser, ikke minst når religionen er islam.
Les mer »Livssynsscientisme versus holistisk spiritualitet
Håvard Hegdal benytter seg av “guilt by association”- taktikken når han argumenterer mot alternative teorier. Øyvind Solum tar et oppgjør med det han mener egentlig er en livssynsbasert, scientistisk vitenskapskritikk.
Les mer »Går vi mot en evidensbasert sommer?
Ikke bare går våres det i vitenskapen. Vi er på god vei inn i en sommer, mener Håvard Hegdal. Men den er evidensbasert, og har ikke rom for telepati eller avskyelige snømenn.
Les mer »Hvordan kan vi best ødelegge verden?
Ingen forventer at verden skal vare evig, og religionene har ulike forklaringer på hvordan jorda og menneskeheten skal gå under. Men trenger vi å vente på at guddommelige makter skal gjøre slutt på verden, eller kan vi teoretisk sett gjøre jobben selv? Cand. scient. Jens A. Huseby har bestemt seg for å gjøre sitt beste (eller […]
Les mer »Udødelige mennesker og det guddommelige
Vil mennesket lenger ha behov for Gud dersom vi i prinsippet kan leve evig? Hvordan vil “evig” liv forandre vår gudsforståelse? Hva vil Gud mene om at mennesket lever “evig”? Dette er viktige spørsmål vi må forholde oss til i møtet med ambisjoner om en drastisk forlengelse av menneskelivet.
Les mer »Uke 38. Vitenskapsdebatter
I uken vi nettopp har lagt bak oss har vi igjen fått erfare hvilken sprengkraft som ligger i religiøse tabuer. En film om Profeten, som var dårlig selv etter YouTube-standard ,var nok til å sette den islamske verden i brann. Igjen. Kanskje er det urettferdig å bruke begrepet den islamske verden. Selv om reaksjonene har […]
Les mer »Koranen – ei kjelde til kunnskap, eller eit hinder for vitskapen?
Både vitskap og religion har som mål å forklare verda rundt oss. Utfordrar moderne vitskap dei evige sanningane i Koranen? Korleis skal vitskapsfolk halde seg til skrifta, og kva seier Koranen sjølv om kunnskap? Religioner.no har tatt ein prat med to forskarar som har mye å seie om emnet.
Les mer »Vitenskapen er splittet i synet på Julenissen
Forskere er uenige i hvorvidt julenissen eksisterer eller ikke. Andre mener han er for feit.
Les mer »