Aktuelt

Kjendiser velger religiøse tatoveringer

Religioner       |      03/08/2010

Religiøse tatoveringer har blitt mote blant kjendiser.

Av Hans Olav Arnesen og Jonathan Nymoen

Maorihøvding med ansiktstatoveringer – Wikimedia Commmons

Religion.dk melder at tatoveringer med religiøst motiv har blitt mote blant berømtheter, både skuespillere, musikere og idrettshelter. Blant kjendisene som velger å prege kroppen sin med religiøse motiver er filmstjernen Angelina Jolie. Hun velger å være på den sikre siden og velsigne sin adopsjon av et kambodsjansk barn med en khmerbønn som skal verne barnet mot verdens mange mulige farer.

Popstjernen Katy Perry velger et mer tradisjonelt motiv og har Jesus tatovert på håndleddet slik at hun kan se på ham når hun spiller gitar, og mener hun muligens får åndelige fingre på denne måten. Robbie Williams og basketballstjernen Rasheed Wallace velger begge motiver fra egyptisk mytologi, mens Melrose Place og Charmed skuespilleren, Alyssa Milano, velger en buddhistisk tatovering. Sistnevnte riktignok i kombinasjon med et korsmotiv og en Uroboros.  David Beckhams bedre halvdel, Victoria, velger på sin side et motiv av det romantiske slaget, et hebraisk utdrag fra Høysangene. Også ektemannen, David, har valgt å dekorere seg med symboler hentet fra religionen.

Religiøse tatoveringer er slett ikke noe nytt påfunn, og er på ingen måte begrenset til kjendiser. I buddhistisk tradisjon kan tatoveringer ha en eksorsistisk funksjon og drive ut onde ånder såvel som en apotropisk, eller avvergende funksjon som holder de onde åndene på avstand, noe du kan lese om her.

I Polynesia og Mikronesia har tatoveringer likeledes en viktig plass i kulturen og religionen. Ikke minst er de newzealandske maoriene dyktige tatovører hvis motiver i dag blir brukt og kopiert over hele Vesten. I følge maorimytologien oppstod tatoveringskunsten, Ta Moko,  da den unge mannen Mataora forelsket seg i en prinsesse fra underverdenen. Mataora misbrukte imidlertidig kjærligheten til den ktoniske prinsessen og slo henne, noe som førte til at hun flyktet tilbake til sitt underjordiske hjem. Den angrende Mataora måtte så reise til underverdenen for å vinne tilbake sin tapte kjærlighet, slik Orfeus for til Hades for å gjenvinne Eurydike. Ydmykt ba han sin kjære om tilgivelse. Tilgivelsen fikk han, og attpåtil tatoveringens kunst som medgift fra kvinnens far.

Som denne korte, og meget ukomplette listen av religionshistoriske eksempler på bruk av religiøse tatoveringer viser, står våre kjære kjendiser som de nyeste og kanskje mest profilerte brukerne av denne uttrykksformen. Kjenner du til norske kjendiser som pryder sine berømte lemmer med religiøse motiver? I så fall kan du sende oss et tips på post@religioner.no.

Lesetips:

 , , , , , , , ,