Stikkord: religionskritikk

Arrogant religionskritikk oppnår ingenting

Litt for ofte blir emosjonelle utbrudd fra ateister gjemt bak en rasjonell glorie. Dermed får vi en religionskritikk som mangler tyngde og mening.

Les mer »

Leif Reves spekulative trosforsvar

Andreas Wahl Blomkvist hevder det er mange hull i Leif Egils spekulasjoner rundt universets begynnelse.

Les mer »

Ateisme er ikke et livssyn

Teolog Atle Ottesen Søvik  bommer på målet i sitt tilsvar på min kritikk av forestillingen om etterlivet, hevder Andreas Wahl Blomkvist.

Les mer »

Troen på himmelen bringer helvete på jord

Forestillingen om et salig etterliv er ikke bare av det gode. Særlig når man ser hvor mange grusomme handlinger som har blitt begrunnet i troen på en tilværelse i det hinsidige. Derfor er troen på et liv etter døden noe vi med hell kunne klart oss uten, mener Andreas Wahl Blomkvist.

Les mer »

Kjernen i vår uenighet, Søvik

Andreas Wahl Blomkvist skriver at Atle fortsatt ikke har demonstrert at noe fra ingenting er logisk umulig, og identifiserer tre problemer som deres uenighet dreier seg rundt.

Les mer »

Du kan ikke få i pose og sekk, Søvik

Andreas Wahl Blomkvist mener teologiprofessor Atle Ottosen Søvik mislykkes i sitt forsøk på å forsvare kalam-argumentet. 

Les mer »

Noe fra ingenting?

Andreas Wahl Blomkvist skriver om det kosmologiske gudsargumentet, i denne første av to deler tar Blomkvist for seg det første premisset i argumentet: “Alt som begynner å eksistere har en årsak (for sin eksistens)”

Les mer »

Vi trenger islamkritikk

Islamkritikk er nødvendig, men hvem som kritiserer, og ut i fra hvilke motiver, er av vesentlig betydning for hvordan den mottas. 

Les mer »

Frykten for å kritisere islam

Selv om offentligheten er full av islamkritikk hevdes det stadig vekk at mange er redde for å kritisere islam. Stemmer det? Og skyldes det i så fall muslimene selv, islamfrykt på høyresiden, eller en form for islamkritikkfrykt på den politiske venstresiden?

Les mer »

Rasjonalismemonopol?

Av Kai Erik Westergaard I Vårt land kan du i sommer lese en interessant reportasje, hvor de spør fire personer med forskjellig bakgrunn: «Hvem er Gud?». Noe av det som poengteres er at kristen tro er i endring, og at det også er tilfellet med gudsbildet til de fire intervjuobjektene. Er det at kristne føler […]

Les mer »

Hva kjennetegner god religionskritikk?

Hvor går grensen mellom konstruktiv kritikk og harselering med religion? Og er det best om kritikken kommer fra de troende selv, eller utenfra?

Les mer »

Teistisk ønsketenkning?

Andreas Wahl Blomkvist tar for seg vanlige forsøk på å rettferdiggjøre gudstro, og hvorfor de oftere enn ikke bommer på målskiven, istedenfor å treffe blink.

Les mer »

Religionsfrihet i Russland

Vilkårene for fri religionsutøvelse fikk et oppsving i Russland etter Sovjetunionens fall, men hvordan har det gått siden? Vi tar for oss religiøse minoriteters kår i verdens største land.

Les mer »

Katolikkprestinner

Mens kritikk av religion fortsatt er et hett tema i media, kan det være spennende å se på et eksempel på god religionskritikk. I dette tilfellet kritikk av Den katolske kirkes holdning til kvinnelige prester, fremført av den kvinnelige teologen Elizabeth Johnsen. Religionskritikk kan komme utenfra eller innenfra. Man kan innvende at det er kvinnediskriminerende […]

Les mer »

Apologetikkforbedringsbehov

Det har vært mye fokus på dårlig religionskritikk i media i det siste, og det med det rette. Men i likhet med religionskritikken kommer av og til også apologetikken til kort.

Les mer »

Sterris ubehjelpelige og selvmotsigende religionskritikk

Aksel Braanen Sterri stempler alle religiøse som fiender av liberale verdier som må bekjempes med makt for at det sekulære samfunnet skal vinne frem. Hvor liberalt er det?

Les mer »

Bibelen er ikke Koranen

Bart Ehrmans faglige forfatterskap danner grunnlaget for den siste tidens bibeldebatt. Den kristne skeptikeren Bjørn Are Davidsen forteller om sine blandede følelser for den amerikanske bibelforskeren. 

Les mer »

Små usikkerheter, store konsekvenser

Selv små endringer, tillegg eller misforståelser i bibeltekstene kan få store følger. 

Les mer »

Er kristendommen tuftet på kildemessig leirgrunn?

De nytestamentlige skriftene er et lappeteppe av sprikende og ofte motstridende fortellinger, senere tillegg og forfalskninger. Hvordan kan kristne leve i tråd med Jesu budskap når det hersker så stor usikkerhet om hva han har sagt og gjort? 

Les mer »

Halvorsens konservative kristendomstolkning

Religionskritikeren Hans-Petter Halvorsen leser Bibelen på samme måte som kristenfundamentalistene gjør, mener Kai Erik Westergaard.

Les mer »

Tunstads kamp mot stråmenn

Erik Tunstad hevder at religiøs kunnskap egentlig bare er meninger. Den kristne skeptikeren Bjørn Are Davidsen mener det samme kan sies om Tunstads religionskritiske innlegg. 

Les mer »

Religionskritikkoverdose

“Til Lags aat alle kann ingen gjera, det er no gamalt og vil so vera.” Det er Ivar Aasens ord, og de er like sanne i dag som da de i sin tid ble festet til papiret. Vi har mottatt vår dose kritikk her på Religioner.no, men den har stort sett bare kommet fra den […]

Les mer »

Islamkritikk gjennom historien

Islamkritikk er ikke noe nytt i Vestens historie, og tonen var langt krassere før enn den er i dag, forteller bokaktuelle Hege Storhaug. 

Les mer »

Uke 6. Religionskritikk

Religionskritikk er noe ateister holder på med. Slik synes det i hvert fall ofte å være i dagens Norge. I forrige uke var det lansering av boken Religionskritikk på Litteraturhuset. Boken er skrevet av Gunn Hild Lem. Hun er en frafallen kristen med negative erfaringer fra sin tid som troende, og dessuten har hun opplevd […]

Les mer »

Uke 32 Nyapologetikk

 Jeg er ikke allverdens til å meditere, men de fleste søndager går jeg i kirken og finner roen der. Ikke sjelden er det også der jeg får ideen om hva jeg skal skrive på lederplass hver mandag. Ofte er det å være i kirkerommets beskyttende ro tilstrekkelig, men noen ganger kan også prekenen være inspirerende. […]

Les mer »

Religion og samfunn

I denne månedens spalte reflekterer Yousef Assidiq rundt religionens rolle i samfunnet. Han skriver om prestecamping og forsvarer livssynshumanistene. 

Les mer »

Andersens apologi for religiøs amnesi

Espen Andersen ønsker å avskaffe religionsundervisningen i skolen, men kunnskapsløsheten hans er en påminnelse om hvor viktig religionsfaget er. 

Les mer »