Aktuelt

Nynazister var jøder

religioner      |      29/09/2010

Det er vanskelig å holde på sin nazistiske ideologi når man oppdager at man selv er jøde. 

Av Hans Olav Arnesen

Av og til er det nødvendig å endre sine synspunkter og holdninger i lys av nye data. Det polske ekteparet Pawel og Ola, som ikke vil avsløre etternavnet sitt, giftet seg alt som attenåringer. Lenge var paret nynazistiske skinheads, og betraktet jødene som verdens store svøpe. I følge en CNN– serie om polakker som gjenoppdager sin arv, ble de to nynazistene til sin store sjokk og overraskelse klar over at de selv var jøder. Paret som nå er i tredveårene er i dag begge aktive den lokale synagogen, og opptatt av sin jødiske arv. Tilsynelatende har de også kommet seg greit over ungdommens feiltrinn, i følge  CNN.

– I’m not saying that I don’t have regrets but it’s not something that I walk around and lash myself over… I feel sorry for those that I beat up,” Pawel said. “But I don’t hold a grudge against myself.

De tidligere ofrene hans skulle sikkert også ønsket at Pawel hadde blitt klar over sin jødiske identitet før han gikk løs på dem. Den lokale rabbineren, som Pawel omsider tok kontakt med, er likevel imponert over at paret har valgte å omfavne det de tidligere hatet så sterkt, i stedet for å løpe fra sin jødiske arv. Pawel er i dag i lære for å bli kosherslakter, og Ola arbeider som diettbestyrer ved synagogekjøkkenet.

 

 , , ,