Aktuelt

Amerikansk takksigelsesfest i Norge

Hans Olav Arnesen      |      22/11/2012

I dag feirer amerikanere verden over thanksgiving, takksigelsesdagen. I Den amerikanske kirken i Oslo ble høytiden feiret med gudstjeneste, gresskarpai og en hilsen fra president Barack Obama. 

Av Hans Olav Arnesen

Alteret i Den amerikanske kirke er pyntet med overflodshorn og plastfrukter

Flere amerikanske måter å feire høytider på har fått innpass i Norge. Valentinsdagen blir ihvertfall forsøkt innført av handelsstanden. Halloween har blitt riktig populært, hvem går lenger julebukk? Selv amerikanske Coca Cola-julenisser har lenge vært et vanlig syn i Norge. Den amerikanske takksigelsesdagen har ennå til gode å gjøre sitt seierstog i Norge, selv om de færreste nordmenn feirer vår egen høsttakkefest på Mikkelsmess. Religioner.no tok turen til Den amerikanske kirke i Oslo for å se hvordan en vaskeekte thanksgiving-feiring arter seg. Der fikk vi smake på gresskarpai i et utall varianter, og fikk en innføring i høytidens bakgrunn, og dens betydning for dagens amerikanere.

Ved siden av nasjonaldagen den fjerde juli er thanksgiving kanskje den mest erkeamerikanske høytiden. Den har sin helt spesielle historie og plass i amerikansk kultur, men alle jordbrukskulturer har, helt siden oldtiden, hatt en eller annen form for takkefest i forbindelse med innhøstingen. Noen steder, slik som i Norge, har disse høytidene blitt redusert til en liten anmerkning i almanakken.

Takknemlige pilegrimer, og dumsnille indianere

Bakgrunnen for den amerikanske thanksgiving er Mayflower-pilegrimenes første avling i 1621. En stor del av kolonistene døde i den første strenge vinteren, men takket være hjelp fra indianerne klarte kolonien i Plymouth, Massachusetts å overleve. For indianerne kan jo dette, i etterpåklokskapens lys, sies å være et eksempel på at gode gjerninger ikke alltid lønner seg.

Ken Burton mener at president Abraham Lincoln var et geni som innførte Thanksgiving som en nasjonal høytid for å samle et splittet USA

Det var likevel ikke før i 1863, under den amerikanske borgerkrigen, at president Abraham Lincoln gjorde denne i utgangspunktet lokale skikken til en nasjonal høytid. Hvis tanken var å skape en samlende høytid i en periode hvor unionen var i fare, har dette lykkes over all forventning.

Kristina Diseth mener takksigelsesdagen er viktigere enn jul i USA

Thanksgiving er mer “hellig” enn jul

Ifølge Kristina Diseth, uoffisiell pai- og kalkunekspert, er den amerikanske takksigelsesdagen spesiell på flere måter. For det første er det den ene dagen i året hvor familien samles uansett hvor spredt den måtte være. Det er ikke nødvendigvis slik at amerikanske familier samles i julen, men takksigelsesfeiringen kan man ikke skulke unna. Det innebærer at tiden like før, under og etter takksigelsesfesten antagelig er den perioden på året hvor fleste amerikanere er på reisefot. Det er heller ikke “lov” å være alene denne dagen, og dersom du befinner deg i USA på forretninger eller som student, er det en god sjanse for at noen vil invitere deg hjem til seg.

Gresskarpai er standarddesserten på den amerikanske takksigelsesdagen

Menyen består av mat som i større eller mindre grad kan knyttes til pilegrimene. Kalkunen representerer de ville fuglene kolonistene åt, mens potetmos og mais symboliserer de første avlingene. Gresskarpaien er den dominerende desserten, men noen familier spiser også retter som er enda mer eksotiske for nordmenn flest, og kanskje noe kvalmende. Ett eksempel fra Ken Burtons hjem er søtpoteter med smeltede marshmallows. Burton hadde aldri tenkt på denne kombinasjonen som underlig før han reiste utenlands.

 Gresskarpai for diabetikere

 Paifest i kirkekjelleren

I Den amerikanske kirke i Oslo feiret man takksigelsesdagen med en kort gudstjeneste. Alteret var pyntet med fargerike plastikkfrukter. Kollekten gikk til orkanofre i det østlige USA. Den amerikanske presidenten lager hvert år en takksigelsestale. I Den amerikanske kirken pleier en representant for den amerikanske ambassaden være tilstede for å lese denne talen høyt for forsamlingen. Hun ble forhindret i å komme av en eller annen grunn, men det var vanskelig å ta dette særlig tungt når man visste hvilken paibuffet som ventet i kjelleren.

Hvis du har lyst til å lage en gresskarpai selv kan du følge denne lenken. Har du en egen oppskrift som du vil dele vil vi veldig ha den med i vår kommende liste over høytidsoppskrifter.

Lenker: 

 , , , ,