Film, TV og teater

Jesus blir “monster” i amerikansk katastrofefilm

Hans Olav Arnesen      |      09/01/2014

Den kristne dommedagen har vært et populært tema i amerikanske spillefilmer. Til nå har det vært Satan og hans demoner filmheltene har kjempet mot. Nå er det planlagt en film hvor Jesus skal være “monsteret” som vil ødelegge verden.

Av Hans Olav Arnesen

Kjempestor Jesus angriper jorden.

Illustrasjon: RadicalX – Uncyclomedia

Den amerikanske regissøren, manusforfatteren og skuespilleren Kevin Smith er kjent for å lage smale og kontroversielle, men svært populære filmer. Gjennombruddet fikk han med lavbudsjettfilmene Clerks 1 og 2.

Han har også laget en film med et gjennomgående religiøst tema. I høybudsjettfilmen Dogma, som har kjente navn som Ben Affleck, Matt Damon, Salma Hayek, Chris Rock, og den kanadiske sangerinnen Alanis Morissette på rollelisten, ligger Gud i koma på et sykehus, og verden blir truet av at Den katolske kirken tilbyr universell syndsforlatelse i et desperat forsøk på å gjenvinne sin popularitet. En kvinnelig etterkommer av Jesus (som jobber på en abortklinikk) må redde verden ved hjelp av to sexfikserte “profeter”, karakterene Silent Bob og Jay fra Clerks-filmene.

Kevin Smiths mål var trolig å provosere, og det klarte  han naturligvis, men kanskje i mindre grad enn han hadde håpet. Kanskje vil han lykkes bedre med å sette sinnene i kok med  sitt nye filmprosjekt, hvor målet ikke er å forhindre dommedag, men å overleve den. Og i Smiths nyeste filmmanus er det selveste Jesus Kristus som er fienden.

I en nylig podcast fortalte Kevin Smith om manuset han holder på å skrive på i øyeblikket. Det vil handle om en gigantisk Jesus som angriper verden. De frelste blir hentet til Himmelen, men menneskene som er igjen på jorden vil ikke forsone seg med sin skjebne og kjemper mot Jesus, med Helvete som alliert.

Smith sier han vil at filmens kampscener skal minne om tradisjonelle monsterfilmer som Godzilla. Manusets arbeidstittel har vært “Holy Christ”, men i løpet av podcasten fikk han et forslag om å kalle den “Christzilla”, en idé han tente på. Skuespilleren og talkshowverten Russel Brand ble lansert som en mulig kandidat til å spille Jesus.

Før Smith lager dommedagsfilmen har han imidlertid planer om å filme Clerks 3.

Inspirert av kristen boksuksess? 

Nøyaktig hva som er årsaken til at Smith vil lage en slik film som med stor sannsynlighet vil vekke anstøt i en del kristne miljøer er uvisst, men kanskje er han inspirert av de kristne “Left Behind”-bøkene og filmtrilogien med samme navn. De bestselgende bøkene bygger på en spesiell endetidsforestilling som er særlig utbredt i USA. I “the rapture”, bortrykkelsen, blir menneskene som er frelst helt plutselig hentet opp til Himmelen, mens de fortapte blir igjen.

Denne endetidsforestillingen har noen åpenbare fordeler for de frelste, ettersom de slipper å utholde de pinsler som de siste dagene kommer til å romme. I stedet kan de observere det hele fra Himmelen. I tillegg egner denne grusomme tiden seg naturligvis svært godt som skrekkfilmmateriale.

Også Left Behind-filmene har fått mye kritikk. Dels av filmfaglig art, men også fra teologisk hold. Mange vil nok også mene at det er smakløst å lage filmunderholdning av at ens egne naboer og medborgere blir henvist til evig fortapelse etter først å ha lidd en smertefull død på jorden.

Heller ikke forfatteren av Left Behind-bøkene var fornøyd med filmatiseringen, men i år er lanseres den første i en ny serie av Left Behind-filmer. Denne gangen med Nicholas Cage i en hovedrolle.

Hvorvidt Smith er inspirert av disse kristenfilmene er uklart, men ettersom et tidligere tittelforslag på hans ukonvensjonelle monsterfilm var “The Crapture” er det langt ifra usannsynlig.

Den nye Left Behind-filmen har et budsjett på 15-16 millioner dollar. Smith regner med å klare seg med 5-7 millioner, sier han på podcasten.

Under kan du se klipp fra den første Left Behind-filmen fra 2002, såvel som den planlagte nyinnspillingen i 2014.

Religioner.no lenker: 

 , , , , ,