Aktuelt

Ateister ødelegger satanistisk statuedrøm

Hans Olav Arnesen      |      03/05/2014

En republikansk politiker donerte et monument påskrevet de ti bud til delstatsmyndighetene i Oklahoma. Amerikanske satanister vil ikke være dårligere, og ønsker å skjenke delstaten en statue av den diabolske skikkelsen Baphomet. Ateister og borgerrettsaktivister kan likevel komme til å ødelegge satanistenes statuedrøm.

Av Hans Olav Arnesen

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Amerikanerne er generelt opptatt av å holde religion og offentlig styre og stell adskilt. I motsetning til de fleste europeiske land finnes det ikke ett dominerende kirkesamfunn i USA, og det eneste som kan sikre likebehandling mellom de tallrike trossamfunnene er en sekulær stat.

I Oklahoma mente man likevel å ha funnet et smutthull. Så lenge et religiøst monument, i dette tilfellet en steintavle med de ti bud påskrevet, var finansiert av en privat giver og ikke kostet delstaten noe, måtte det vel være greit. Den republikanske delstatspolitikeren Mike Ritze betalte for kristenmonumentet.

Dette falt amerikanske ateister tungt for brystet. De har saksøkt delstaten for brudd på Grunnloven. Det er ikke første gang amerikanske ateister protesterer mot det de mener er en utidig sammenblanding av stat og religion.

800px-Central_view_of_Oklahoma_Capitol_building. Daniel Mayer. Wikimedia Commons.

Bygningen som huser delstatsmyndighetene i Oklahoma. Foto: Daniel Mayer – Wikimedia Commons.

Tinghuset i Florida ble også gitt et monument med de ti bud i gave i 2012. Også da valgte amerikanske ateister å saksøke delstaten. Delstaten hadde liten lyst på noen rettslig konfrontasjon med ateistene og gav den kristne gruppen som hadde donert monumentet beskjed om å fjerne det.

Den kristne gruppen valgte å vende seg til høyere makter gjennom bønn for veiledning om hvorvidt det var riktig av dem å fjerne monumentet. Det viste det seg ikke å være. I stedet for å gå til en eventuell kostbar rettssak mot den kristne gruppen valgte delstaten å la tinghusområdet være åpen for alle livssyn som ønsket å reise et monument der.

Digitalfaksimile fra Huffington Post

Amerikanske ateister valgte å sette denne toleransen på prøve og bekostet en steintavle med sitater fra kjente ateister, samt følgene av å bryte de ti bud. Det siste for å vise hvor grusom dekalogen egentlig er. I tilknytning til ateiststeintavlen var også en benk.

At ateister har en forkjærlighet for benker kan også norske Human-Etisk Forbunds tenkebenkkampanje tyde på. I 2013 donerte forbundet flere titalls benker til norske kommuner, uten at disse var smykket med noen form for antireligiøst budskap.

Også i Oklahoma gikk amerikanske ateister til søksmål mot kristenmonumentet. Det gjorde også borgerrettsorganisasjonen American Civil Liberties Union. ACLU mener det er galt av myndighetene å avgjøre hvilke religiøse uttrykk som er akseptable på offentlige steder og bygninger og har lagt inn en offentlig protest mot monumentet. I tillegg til at det er feil av staten å fremheve én religion fremfor andre mener baptistpresten Bruce Prescott, som fremmet klagemålet på vegne av ACLU, at å knytte dekalogen til en sekulær institusjon er med på å forringe de ti bud for de amerikanere som virkelig ser på dem som hellige, ifølge Christian News Network.

Ateistenes søksmål og ACLUs klage kan likevel få konsekvenser for statueambisjonene til flere trossamfunn.

Amerikanske satanister fra The Satanic Temple har nemlig valgt å følge floridaateistenes eksempel og oppføre sitt eget monument utenfor Oklahoma Capitol. De har samlet inn rikelig med penger til en bronsestatue av den oppdiktede demonen Baphomet.

Statuen satanistene ønsker å plassere side om side med de ti bud viser demonen med geitehode sittende på en stol. Ved hans side står en liten jente og gutt som kikker opp på demonen med såvel begeistring som beundring i blikket. Satanistene er forberedt på at sinte kristne kan komme til å vandalisere demonstatuen. De har derfor sørget for å ha alt klart til å produsere statuer på løpende bånd dersom det skulle bli behov for erstatninger, ifølge Vice.com.

En noe uvanlig julekrybbe. Digitalfaksimile tallahasse.

En noe uvanlig “julekrybbe”. Digitalfaksimile: Tallahasse.com.

Djevelsk gode på PR

Satanistene i Det sataniske tempel har ved flere anledninger klart å vekke betydelig medieoppmerksomhet rundt sin virksomhet. Blant annet utførte de en såkalt rosa messe ved graven til den homohatende pastoren Fred Phelps mor. Formålet ved ritualet var å gjøre den avdøde kvinnen lesbisk, noe som sikkert ville opprørt grunnleggeren av Westboro Baptist Church, gitt at han hadde hatt noen tro på ritualets virkningskraft.

I tillegg ønsket Det sataniske tempel å ha et alternativ til en kristen julekrybbefremvisning utenfor et tinghus i Tallahasse i Florida. Etter protester fra andre trossamfunn, ikke uten likhet med innvendingene mot dekalogmonumentet, ble det åpnet for ikke-kristne alternativer. Denne gangen utenfor delstatsmyndighetenes hovedbygg, tilsvarende Oklahomas.

Blant de aksepterte bidragene var en scene med Det flygende spagettimonsteret. Satanistenes bidrag, som viste en fallen engel på vei ned i et ildhav, ble likevel et hakk for mye. Kanskje ble kontrasten mellom det infernalske motivet og det tilsynelatende hyggelige budskapet: “Happy Holidays from the Satanic Temple”, litt for stor? Delstaten begrunnet i hvert fall avslaget med at “julekrybben” var grovt fornærmende.

Dette julekrybbenederlaget var altså likevel ikke nok til å hindre satanistene fra å gjøre et nytt, og langt mer ambisiøst, forsøk på å markere sin tro utenfor delstatsmyndighetenes hovedstadsbygg i Oklahoma.

Hanuman_Statue_In_Haladiagada_Kendrapada. Foto Sujit kumar - Wikimedia Commons.

Et eksempel på hvordan en Oklahoma-versjon av Hanuman vil kunne se ut. Foto: Sujit kumar – Wikimedia Commons.

Hinduer vil også ha statue

Også en hindugruppe har sendt en søknad om å oppføre en statue av apeguden Hanuman utenfor Oklahoma Capitol.

Kanskje vil delstatsmyndighetene likevel få hjelp fra uventet hold for å hindre at Oklahoma Capitol blir omkranset av en nokså uvanlig skulpturpark. Ateistene i AA og borgerrettsforkjemperne i ACLU kan vise seg å bli redningen.

Oppføringen av eventuelle nye monumenter er nemlig stanset inntil protestene mot dekalogmonumentet er ferdig behandlet. Med tanke på hva som venter dersom delstaten vinner i retten er det trolig stadig mer fristende for dem å fjerne monumentet med de ti bud.

Selv de mest innbitte tilhengerne av monumentet med de ti bud vil trolig være enige i at effekten av en slik påminnelse om kjernen i Moseloven blir noe ødelagt dersom en langt mer prangende bronsestatue av demonen Baphomet står oppført like ved.

Det blir det neppe noe av, og Oklahomas kristne vil trolig kunne takke ateistene for at de slipper å måtte gå forbi en demonstatue hver gang de besøker det politiske senteret i delstaten.

Religioner.no-lenker:

Lenker:

 , , , , , ,