Aktuelt

Antiislamsk band vekker oppsikt i utlandet

Religioner       |      17/01/2012

At svartmetallere er kristendomsfiendtlige er gammelt nytt, men når de vender kritikken mot islam vekker det oppmerksomhet, både i Norge og utlandet. 

Av Hans Olav Arnesen

Taake på Hellfest i 2009. Foto: Vassil.

Taake på Hellfest i 2009. Foto: Vassil.

 

Årets Spellemannspris ble preget av kommentarer om “moccamenn” og en konflikt mellom trendy bymennesker og harry bygdefolk, representert henholdsvis ved MadCon og Kaizers Orchestra på den ene siden og Plumbo på den andre. I Storbritannia var det likevel et annet band som vekket oppsikt. Riktignok vant ikke metal-bandet Taake noen Spellemannspris i år, men de vant såvisst kampen om oppmerksomheten.

Undrende briter

Britiske The Guardian laget nemlig en sak om bandets anti-islamske tekster. Avisen nevner noen av bandets tekster slik som: “Norway will soon awaken,” og knytter disse til terrorangrepene på Utøya. Spellemannsprisens nominasjonskomite får på sin side forsvart sitt valg med at Norge har ytringsfrihet, mens Taake-vokalist, Ørjan Stedjeberg får fremmet sitt eget forsvar. De fastholder at de er like kritiske mot kristendommen, og mener at tilhørighet til begge disse religionene er skammelig.

The Guardian trekker også frem at Stedjeberg, ved en konsert i Tyskland, malte et hakekors på brystet sitt, men Stedjeberg hevder at heller ikke dette var noen politisk handling. Istedet var det i tråd med bandets konsept som går ut på provokasjon og på alt som er relatert til død eller ondskap. Artikkelen kan leses her.

Norsk black-metal er en stor eksportartikkel, og Norge har en helt spesiell og nærmest mytisk posisjon hos verdens black-metal entusiaster. Dette skyldes nok i stor grad de mange kirkebrannene og enkelte drap som ble begått av selverklærte satanister på 1990-tallet. Ifjor kunne Aftenposten fortelle at spesielle black-metal turer ble arrangert i Oslo. Ett av “pilgrimsmålene” for disse dystre reisende var Holmenkollen kapell, kirken som ble brent til grunnen av Varg Vikernes i 1992.

Holmenkollen kapell. Foto: Bjørn Erik Pedersen.

Holmenkollen kapell. Foto: Bjørn Erik Pedersen.

Religioner.no lenker:

Lenker:

 

 

 

 , , , , , , ,