Aktuelt

Det blir ikke julestemning uten kristne julesanger

religioner      |      23/12/2015

Julen har vært feiret lenge før den ble knyttet til Jesu fødsel, men i tusen år har denne høytiden vært kristen (her til lands). Det gjelder naturligvis også mye av den beste julemusikken.

Av Lene Storhaug

Gerard_van_Honthorst_001

Jesusbarnet i krybben. Illustrasjon: Gerard van Honthorst – Wikimedia Commons.

Vi står på terskelen til julen, og for mange av oss, meg selv inkludert, er julemusikken et naturlig bakteppe under alle forberedelser. Når en vasker huset, baker julekaker, eller pynter juletreet, er julemusikk det naturlige soundtracket. I en tid som i økende grad sekulariseres, er utvalget av religionsnøytrale julesanger stort. Sanger som Have Yourself a Merry Little Christmas, Baby, It’s Cold Outside og White Christmas er gode eksempler på dette, og har vært fast inventar på julelistene til undertegnede i mange år. Dette er flott, da julen har blitt allemannseie, og vel så mange forbinder juletiden med nisser, familietid, skiturer og god mat, som med det opprinnelige religiøse budskapet.

Men en kommer allikevel ikke helt utenom det faktum at julen i utgangspunktet er en kristen høytid. De kristne julesangene er en del av en tradisjon som spenner flere hundre år tilbake i tid, og som fremdeles holder seg like godt. De gamle julesangene fra middelalderen blir holdt ved like av vår tids kjente artister, og noen av dem har klart å holde seg tidløse gjennom mer enn fem hundre år.

Her er en liste over mine favorittsanger med kristent innehold:

1. We Three Kings

Også kjent som We Three Kings of Orient are, er en julesang skrevet av John Henry Hopkins Jr. i 1857. Sangen handler om de tre vise menn, som overrekte de tre gavene til jesusbarnet: Gull, røkelse og myrra. Hopkins komposisjon var originalt ment å synges av tre forskjellige menn, der hver og en presenterte sin gave. Det finnes utallige versjoner av denne sangen, og den er covret i flere ulike sjangre. De to versjonene som kanskje utmerker seg mest er utført av Dolly Parton på platen Home for Christmas, og Scott Bradleys storbandversjon fra A Very Postmodern Christmas.

2. Cherry Tree Carol

The Cherry Tree Carol er både en julesang og en av The Child Ballads, som var en samling av 305 ballader fra England, Skottland, samt deres amerikanske varianter, som ble nedskrevet av Frances James Child på slutten av 1800-tallet. Sangen i seg selv er veldig gammel, og ble etter sigende sunget under Kristi legemsfest på begynnelsen av 1400-tallet. Versjonen vi kjenner til, som ble nedskrevet av Child, skal være en kompilasjon av tre ulike salmer, og hvordan den hørtes ut på 1400-tallet er vanskelig å si.

Sangen forteller om Jomfru Maria og Josef, som går på tur i en frukthage. Maria ber Josef om å plukke et kirsebær til henne, og forteller at hun er gravid. Josef blir sint, og sier at barnefaren kan plukke kirsebærene til henne. Jesusbarnet tar da ordet, fra magen til moren, og ber treet bøye sine grener så Maria får plukke bæret. Når Josef ser dette, angrer han, og skjønner at det har skjedd et mirakel. Handlinger hopper deretter frem i tid, og Jesus forteller sin mor om sin forekommende død og oppstandelse.

Da denne sangen er over fem hundre år gammel, sier det seg selv at det finnes mange versjoner av den. En av de fineste (ifølge meg) er gjort av Judy Collins.

3. Coventry Carol

Coventry Carol er en engelsk julesalme, datert til 1500-tallet. Salmen ble tradisjonelt fremført i de engelske klostrene, som en del av mysteriespillene. Salmen handler om Herodes og barnemordene i Betlehem, da Herodes beordret alle guttebarn under to år drept. Sangen har form som en vuggesang, som mødrene sang til sine fortapte barn.

Hvem som har skrevet sangen, er ukjent, og den eldste teksten en kjenner til ble nedkrevet av Robert Croo i 1534. Sangen ble tradisjonelt sunget a-capella, men det finnes mange ulike versjoner av sangen i ulike instrumentale settinger. På sin tredoble juleplate, Silver and Gold fra 2012, gjør Sufjans Stevens en vakker versjon av denne salmen.

4. O Little Town of Bethlehem

O Little Town of Bethlehem er en populær amerikansk julesang skrevet av Phillips Brooks og tonesatt av organisten Lewis Redner. Brooks, som var en episkopalisk sogneprest ved Church of the Holy Trinity i Philadelphia, skrev sangen i 1868, etter å ha blitt inspirert av å ha vært i Betlehem tre år tidligere. Sangen er covret av mange forskjellige artister, blant annet Julie Andrews, Bright Eyes og Bob Dylan. Underskrevnes personlige favoritt er det Dolly Parton som står bak, fra den samme juleplaten omtalt tidligere, Home for Christmas.

5. The Little Drummer Boy

Opprinnelig tittelert Carol of the Drum, er en julesang av den litt mer moderne typen, sett i lys av de tidligere nevnte sangene på denne listen. Sangen ble skrevet av komponist og lærer Katherine Kennicott Davis i 1941, og ble gjort kjent av The Trapp Family Singers i 1955. Sangen var i utgangspunktet inspirert av en tjekkisk sang, men hvilken sang det var er ikke kjent. Teksten handler om en liten gutt som blir ført til Jesu fødsel. Gutten er fattig, og har ingen gave å gi til barnet, men han får lov til å spille på trommen sin for Jesus i stedet.

The Little Drummer Boy er spilt så mange ganger, av så mange ulike artister, at de fleste kanskje er lei den. Jeg likte ikke sangen engang, etter mange år med mislykkede forsøk på å synge den i kor (det er ikke lett å få ”pa rap pam pam pam” til å groove), men ble igjen forelsket i sangen da jeg hørte Johnny Cash sin versjon. Av og til trenger man å høre en sang, som i utgangspunktet kanskje er litt for søt, sunget av en mørk og dyster mannestemme.

6. (Bonus) God Rest Ye Merry Gentlemen

God Rest Ye Merry Gentlemen er en tradisjonell engelsk julesang, datert til 1500-tallet (muligens er den enda eldre). Den første trykte utgaven av sangen var som skillingsvise, og er datert til 1760. Sangen er også kjent som Tidings of Comfort and Joy, og har blitt sunget i mange ulike variasjoner. Tradisjonelt sett blir sangen fremført i kor, og har en dyster og alvorlig klang. Scott Bradlee derimot jazzet opp låten til platen A Very Postmodern Christmas, og la til og med til en rap. Vips gikk sangen fra å være en alvorlig julesang, til å bli en festlåt.

Hva er dine favorittjulesanger? Del dem med oss i kommentarfeltet, eller på facebooksiden vår. 

Kilder:

 , , , ,