Aktuelt

Dommedag ble avlyst, men ikke på lerretet

Religioner       |      03/11/2011

Verden består, men er du dommedagstørst kan du finne trøst i filmens verden. 

Av Hans Olav Arnesen

Wikimedia Commons

Dommedagsprofeten og radioverten Harold Camping skapte overskriften verden over da han tidligere i år lovet at 2011 skulle bli menneskehetens siste tid på jorden. Hans endetidsvisjon var todelt. Den 21 mai skulle de sanne troende bli hentet opp til Himmelen, mens synderne skulle måtte gjennomgå 5 måneder med helvete på jord før den endelige dommen. Det var nødvendig å advare folk om dette da det, ifølge Camping, ikke ville være mulig å bli frelst etter bortrykkelsen av de retttroende.  Da 21 mai kom og gikk uten at noe skjedde ble det stille fra herr Camping, men etter noen tid kom han igjen på banen og hevdet at den 21 oktober likevel var den endelige datoen for dommedag, selv om bortrykkelsen aldri fant sted. Da heller ikke dette viste seg å stemme ble det igjen taust fra herr Camping. Så ble det omsider lagt ut et lydopptak på nettradion, Family Radio, hvor en uvanlig ydmyk Camping beklager seg. Stemmen hans er noe ustø og litt grøtete, men han unnskylder seg spesielt for sin uttalelse om at det ikke var mulig å bli frelst etter den 21 mai, noe som sikkert skapte en del uhygge blant mange troende.


 

Mange syntes nok dommedagsprofetiene til Camping var litt spennende, mens mange ikke-troende nok syntes de var underholdende på et mer komisk vis, ihvertfall om man skal dømme ut ifra facebookgrupper som “Postapokalyptisk saft og boller“. Men om dommedag lar vente på seg i den virkelige verden er det “heldigvis” ikke tilfellet i fiksjonslitteraturen eller i filmverdenen. Dagen kan melde om at den eskatologiske filmserien med det urovekkende navnet “Left behind” skal spilles inn på nytt. Filmserien bygger på en bokføljetong over 16 bind som omhandler verden like før og etter Kristi gjenkomst på Jorden. Bøkene har vært ekstremt populære, særlig i USA, og solgt over 65 millioner kopier, men forfatterne, Tim La Hay og Jerry Jenkins, var ikke fornøyd med kvaliteten på de tre filmene som har blitt spilt inn, og ønsket seg istedet mer hollywoodschwung over filmene. Det katolske eksorsismeritualet har gitt grunnlag for mye grøssende underholdning gjennom en rekke filmer, og at også den mindre utbredte, men svært dramatiske læren om bortrykkelsen egner seg for Hollywood kan kanskje klippet under vitne om?

Left behind forteller historien om hvordan Antikrist korrumperer jorden, og hvor både FN og pavesetet blir redskaper for det ondes krefter. En gruppe kristne krigere, “tribs”, kjemper imot dem. Et stort slag finner sted ved Armaggeddon og i den siste boken, “Glorius appearing”, vender Jesus tilbake til Jorden.

Dersom du er interessert i en mer interaktiv opplevelse av endetiden finnes det også en serie med Left Behind dataspill. Disse er av typen strategispill hvor du kan styre de gode kreftenes kamp mot Antikrist. I likhet med den første filmtrilogien har salget av disse spillene vært noe skuffende sammenlignet med bøkenes suksess.
Religioner.no lenker

Lenker:

 , , , , , , ,