Aktuelt

Drive thru-bønn

Religioner       |      15/05/2012

Forbønn for deg som forlanger effektivitet. 

Av Hans Olav Arnesen

Stars and Stripes – Wikimedia Commons

At amerikanere er innovative, også på det religiøse feltet, er det ingen tvil om. Ingen andre land i Vesten kan konkurrere med USA når det gjelder religiøs oppfinnsomhet. Blant de mest kjente og innflytelsesrike spirituelle nyvinningene fra USA de siste halvannet hundre årene finner vi kiropraktikk, osteopati, teosofien, New Thought-bevegelsen og scientologien. Kristne sekter og denominasjoner som mormonismen, pinsebevegelsen, Jehovas Vitner og syvendedagsadventister er andre eksempler på amerikansk gründerånd på det religiøse markedet.

Amerikanerne er altså flinke til å utvikle nye religiøse idéer og forestillinger som svarer til den åndelige etterspørselen i enhver gitt periode. Nesten like imponerende er likevel amerikanske religionsentreprenørers organisatoriske tilpasningsevne. Den såkalte televangelismen er en beryktet amerikansk oppfinnelse som åpnet for forkynnelse i folks egne stuer. De såkalte mega-kirkene, nedlatende kalt “åndelige kjøpesentre” er også velkjente nyvinninger, selv om noen av dem har slitt i motbakke den siste tiden. Nå har en pinsekirke i Florida kommet med en religiøs vri på en tjeneste som kanskje fremfor alt er forbundet med hurtigmat og bilvask, nemlig en drive thru- bønnetjeneste.

Å møte folk der de er

Ifølge Sun Sentinel har denne tjenesten en liten, men voksende gruppe brukere. Forbønnen er gratis og et skilt ved veikanten lyder som følger: “Har du en dårlig dag? Gratis bønn.”

En av de som benytter seg av tilbudet er Susan Lee som gir følgende forklaring på hvorfor hun kjører sin SUV innom denne lett tilgjengelige bønnetjenesten: “Mange folk har det så travelt i disse dager, jeg får ikke alltid muligheten til å gå til kirken lenger,” men hun understreker at selv om denne tjenesten er oppløftende, er den ikke tilstrekkelig i seg selv.

Pastor Sol Levy og ti frivillige fra menigheten utøver forbønn for opp til 25 biler og 150 mennesker i løpet av et par timer. Ifølge pastoren sliter de bønnehungrige bilistene med en lang rekke problemer, både i arbeidslivet og privatlivet, og flere av dem har aldri besøkt en kirke, men opplever drive thru-bønnen som mindre skremmende. Målet er likevel ikke å danne en drive thru-kirke, men å inspirere bilistene til å oppsøke den egentlige kirken like ved.

Pinsemenigheten i Fort Lauderdale er ikke alene om å tilby drive thru-bønn. Fenomenet finnes også i Texas, Utah, Michigan, California. Under kan du se et klipp fra en metodistkirke som utfører bønn langs veien i Atlanta, Georgia.

De ønsker åndelighet, men de vil ikke betale for belysning og vann

En religionsprofessor, Fred Greenspahn, ved Florida Atlantic University,  hevder at dette er en måte for kirken å tilpasse seg til en tid hvor mennesker etterspør åndelighet, men ikke er villig til å ofre tid og penger på organisert religionsutøvelse.

“Folk liker ikke institusjonelle strukturer, spesielt dem som tilknyttet religion. De ønsker åndelighet, men de vil ikke betale for belysning og vann. Så kirken forsøker å møte folk der de er.”

Forutsetningene for å drive sjelefiske har åpenbart endret seg, men som Greenspahn antyder er moderne menneskers skepsis ikke begrenset til organisert religion. Den britiske religionsosiologen Grace Davie, har påpekt at nedgangen i kirkeoppmøte ikke nødvendigvis innebærer at vestlige mennesker har blitt mindre religiøse. Andre organisasjoner, slik som eksempelvis politiske partier og fagforeninger, har de samme utfordringene med å få folk til å stille fysisk opp til jevnlige møter og samlinger.

Vil drive thru-bønn forbli et amerikansk fenomen? I Norge mangler vi kanskje det lidenskapelige forholdet til bil, og den spesielle drive thru-kulturen har vi aldri hatt. Men andre amerikanske nyvinninger på det religiøse feltet har vi allerede sett i Norge. Ett av dem er såkalte gatehelbredelser, som de norske nyplantingene av Vineyard-bevegelsen utfører også på norske torg og gater. Kanskje passer denne varianten  bedre for et folk som bruker beina noe mer enn hva tilfellet er på andre siden av Atlanteren?

Religioner.no lenker:

 

 , ,